10 καθημερινές ιστορίες προσφοράς που μας κάνουν περήφανους ως Έλληνες - Θα σας εμπνεύσουν!

Ορισμένες φορές, απλές καθημερινές ιστορίες μπορούν να μας προσφέρουν ένα συναίσθημα περηφάνιας σαν Έλληνες. Ιδού οι 10 αυτές οι ιστορίες...

Ο Ελληνας φαίνεται πως δεν αφήνει τους πρόσφυγες πολέμου, τους οικονομικούς μετανάστες, ακόμα και τους παράνομους να λιμοκτονήσουν, να νοσήσουν και να τερματίσουν το όνειρό τους στην πατρίδα μας.

Η γιαγιά της Πλατείας Βικτωρίας

Στην Πλατεία Βικτωρίας, σταμάτησε ένα αυτοκίνητο ακριβώς έξω από την είσοδο μιας πολυκατοικίας. Από μέσα βγήκε μια ηλικιωμένη κυρία με μπαστούνι. Ο οδηγός άνοιξε το πορτ παγκάζ και μία γυναίκα (προφανώς συγγενής της) τη βοήθησε να βγάλει κάποιες σακούλες. Οι τσάντες αυτές ήταν γεμάτες με σάντουιτς, το καθένα προσεκτικά τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο, κέικ με χαρτοπετσετούλες σε διάφανα σακουλάκια, σταφιδόψωμα, βραστά αυγά, μπουκαλάκια με νερό.

Η ηλικιωμένη κυρία τα παρέδωσε στους εθελοντές που μαγείρευαν εκείνη την ώρα για τους πρόσφυγες κι έφυγε αθόρυβα. Η κόρη της γύρισε απλά και μας είπε: «Είναι 92 χρονών. Εκείνη μας ζήτησε να έρθουμε».

Κυρία Δέσποινα: «Δεν ξέρω τελικά τι σημαίνει η λέξη ευρωπαίος»

Η κυρία Δέσποινα δεν άντεξε, βλέποντας τις τριτοκοσμικές εικόνες που διαδραματίζονται στην πλατεία Βικτωρίας και αποφάσισε να αγοράσει τρόφιμα για να ανακουφίσει λίγο τους ανθρώπους αυτούς.

«Ανθρωπιά απλή. Μένω στον Άγιο Δημήτριο και έχω δυο παιδιά. Δυστυχώς πρέπει όλοι να δείξουμε περισσότερη ανθρωπιά και ιδιαίτερα οι ευρωπαίοι που δημιουργούν τους πολέμους. Τους έφερα κρουασάν, ψωμί και τυρί μαζί με μωρομάντηλα από το υστέρημα μου φυσικά. Ειναι λυπηρό, δεν ξέρω τελικά και τι είναι η λέξη ευρωπαίος. Δεν ξέρω τι σημαίνει. Ως Ελληνίδα τους απαντώ ότι πρέπει να δείξουν ανθρωπιά», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Δέσποινα που ήρθε από το πρωί στην πλατεία Βικτωρίας να μοιράσει τρόφιμα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που βρίσκονται εκεί.

Το «όχι» του Μητροπολίτη Κοζάνης και το «αντάρτικο» του Δήμου

Στην Κοζάνη ο Δήμαρχος δέχτηκε τελεσίγραφο: Σε τρεις ώρες έρχονται πέντε λεωφορεία με πρόσφυγες και… καλή τύχη! Μέσα σε τρεις ώρες βρέθηκε λοιπόν χώρος, εθελοντές για να βοηθήσουν, καλύφθηκαν οι πρώτες ανάγκες και η Κοζάνη λειτούργησε σαν ενωμένο… Γαλατικό χωριό. Ο πατέρας Νικόλας, ερχόμενος σε αντίθεση με τον Μητροπολίτη (ο οποίος αρνήθηκε να βοηθήσει και δεν παραχώρησε χώρο-βοήθεια) αποφάσισε μόνος να οργανώσει μία ομάδα ανθρώπων από το κοινωνικό παντοπωλείο (που διευθύνει) για να μη λείψει τίποτα. Οι πρόσφυγες είναι ακόμα εκεί κι έχουν γίνει φίλοι με τους Κοζανίτες, με τους οποίους χορεύουν μάλιστα μέσα στο γυμναστήριο, παραδοσιακούς χωρούς.

Ο ταξιτζής με την «δωρεάν ταρίφα»

Άλλη μια ιστορία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες έγινε γνωστή από την βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Όπως είπε το πρωί της Δευτέρας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ένας λιμενικός έπιασε έναν οδηγό ταξί στον Πειραιά και του ζήτησε να μεταφέρει 6 μετανάστες στην Πλατεία Βικτωρίας.

Μάλιστα, του έκανε τον μεταφραστή γιατί ο ταξιτζής δεν ήξερε αγγλικά για να συνεννοηθεί. Του εξήγησε επίσης ότι δεν μπορούσε να βάλει 6 επιβάτες στο ταξί, καθώς κινδύνευε αν τον σταματούσαν και δεν ήθελε να μπει σε μπελάδες, όντας πατέρας τριών παιδιών και το μεροκάματο είναι δυσεύρετο. Αντ' αυτού πήρε τους 4 από τους 6 μετανάστες, τους πήγε στην Βικτώρια κι απλά τους έστειλε στο καλό, χωρίς να τους πάρει χρήματα. Οι εικόνες που περιγράφησαν ήταν συγκλονιστικές με τους πρόσφυγες βουρκωμένοι να του φιλούν τα χέρια, ακόμα και το ταξί (!) ευχαριστώντας τον για τα λίγα χιλιόμετρα που τους έσβησε από το ταξίδι της ελπίδας.

Οι αστυνομικοί που μοίραζαν τρόφιμα στη Λαμία

Παράθυρο ελπίδας οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν μεταξύ αντρών της αστυνομίας και προσφύγων, στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Λαμίας, όπου αναγκάστηκαν να σταματήσουν τα λεωφορεία με προορισμό την Ειδομένη.

Παρά την ένταση που υπήρχε για πολλές ώρες, αφού οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν και οι αστυνομικοί είχαν εντολές να τους κρατήσουν εκεί, ο φακός του LamiaReport κατέγραψε εικόνες που δείχνουν το πραγματικά ανθρώπινο πρόσωπο της αστυνομίας. Αρχικά αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Φθιώτιδας έδωσαν στα προσφυγόπουλα αναψυκτικά, νερά και ό,τι άλλο είχαν μαζί τους στο αυτοκίνητο. Λίγη ώρα αργότερα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Φθιώτιδας έφεραν κρουασάν, καθώς επίσης και τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Λαμιέων, τα οποία και μοίρασαν στους πρόσφυγες.

Εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες επισκευάστηκε σχεδόν από το μηδέν σε δυο μέρες!

Σε λιγότερο από 48 ώρες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στη... μέση της Ελλάδας, έχουν τα βασικά για να επιβιώσουν σε ανθρώπινες συνθήκες μέχρι να φύγουν για τους προορισμούς τους.

Ο προσωρινός χώρος φιλοξενίας των προσφυγων είναι πλέον έτοιμος προς χρήση. Η άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απέδωσε τα μέγιστα, επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Το κτίριο παραδόθηκε χθες Κυριακή και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους εκείνους που διέρχονται τη Στερεά Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Πολυάνθρωπα συνεργεία δουλεύοντας νυχθημερόν, επισκεύασαν όλες τις εγκαταστάσεις, υδραυλικές, ηλεκτρικές, θέρμανσης, παροχές ζεστού και κρύου νερού στα λουτρά των δωματίων. Επισκεύασαν επίσης και τοποθέτησαν τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό (κρεβάτια και στρώματα), καθώς και τους χώρους εστίασης. Δημιουργήθηκε ιατρείο και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι καθαρισμοί στον εσωτερικό, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Μπακογάννης βρέθηκε στο κτίριο που βρίσκεται στις Θερμοπύλες, προκειμένου να ελέγξει τις εργασίες που συντελέστηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Τον έσπασαν στο ξύλο επειδή μοίραζε τρόφιμα σε πρόσφυγες και χάλαγε την πιάτσα!

Στη δημοσιότητα ήρθε ένα περιστατικό όπου μαγαζάτορες έδειραν περιφερειακό σύμβουλο από τη Λάρισα επειδή μοίραζε νερά και τρόφιμα σε πρόσφυγες, ενώ οι ίδιοι οι μαγαζάτορες λίγο πιο πέρα πουλούσαν 2 ευρώ το μπουκαλάκι νερό. Το θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στα Τέμπη.

Σύμφωνα με όσα λέει στο pressalarissa ο ίδιος ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τους Οικολόγους Πράσινους Νίκος Πουτσιάκας, όλα έγιναν όταν είχε το «θράσος» να παραπονεθεί στους ιδιοκτήτες χώρου εστίασης (καφέ-ταβέρνα κτλπ.) που λειτουργεί στα Τέμπη για αισχροκέρδεια σε βάρος των μεταναστών, αφού όπως ισχυρίζεται ο Νίκος Πουτσιάκας «μεταξύ άλλων το μπουκαλάκι με το νερό το πουλούσαν 2 ευρώ».

Εκεί οξύνθηκαν τα πνεύματα με τους ιδιοκτήτες να του απαντούν, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πουτσιάκα, «Πολλά είναι; Για έλα να δεις τι γίνεται στην τουαλέτα, μας έχουν γεμίσει σκ@τ@! Άλλοι τους παίρνουν για το νερό 4 ευρώ». Όταν ο περιφερειακός σύμβουλος τους ζήτησε να συμμορφωθούν και να πάψουν να αισχροκερδούν με το νερό, δέχθηκε λεκτική επίθεση. Στη συνέχεια λοιπόν έφτασαν στα Τέμπη από Λάρισα κάποιοι νεαροί που κουβαλούσαν νερά και τρόφιμα (γάλατα, γιαουρτάκια, αυγά, τυρί, ψωμί, φρυγανιές) για να μοιράσουν στους μετανάστες. Οι νεαροί ζήτησαν τη βοήθεια του Πουτσιάκα για να μοιράσουν τα τρόφιμα.

Έστησαν μπροστά στο πεζούλι έξω από τη βεράντα του εν λόγω καταστήματος και άρχισαν τη διανομή τροφίμων στους μετανάστες. Όμως όπως καταγγέλλει ο περιφερειακός σύμβουλος, εκεί δέχθηκε επίθεση από τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού. «Μας φώναζαν ''ΑΛΗΤΕΣ!'' επειδή τους πήραμε την... πελατεία» σημειώνει. Αφού τον χτύπησαν, στη συνέχεια έφυγαν από εκεί. Με το που τελείωσαν το έργο τους και μοιράστηκαν νερά και τρόφιμα στους μετανάστες, τότε σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο των Οικολόγων Πρασίνων έγινε το «χοντρό» επεισόδιο.

Όπως λέει, δέχθηκε οργισμένη επίθεση από τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού! Δύο άντρες αλλά και δύο γυναίκες, άρχισαν να τον χτυπούν με χέρια και με πόδια. «Ευτυχώς με βοήθησαν τα παιδιά που είχαν έρθει από Λάρισα και γλίτωσα τα χειρότερα» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πουτσιάκας για το θλιβερό περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα να εισαχθεί το βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείο. Ευτυχώς για τον ίδιο αλλά και τους φερόμενους ως δράστες, δεν έπαθε κάτι σοβαρό και απλά ο πόνος είναι μυϊκός. Για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης, η Αστυνομία αλλά και η Διεύθυνση Εμπορίου στην οποία απευθύνθηκε ο Πουτσιάκας καταγγέλλοντας αισχροκέρδεια.

Ένας 83χρονος βοηθά πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας

Ο 83χρονος κύριος Περικλής από το Γαλάτσι πήγε το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Βικτωρίας για να αφήσει λίγα τρόφιμα και γάλα στους πρόσφυγες. Όπως είπε ο ίδιος, έχει ζήσει την κατοχή και ξέρει πως είναι να είσαι αβοήθητος.

Άνθρωποι σαν τον κ. Περικλή περνάνε καθημερινά από την πλατεία Βικτωρίας για να βοηθήσουν, με τον τρόπο τους, τους πρόσφυγες. Άλλοι δίνοντας φαγητό άλλο δίνοντας ρούχα άλλοι κάποια παιχνίδια για τα παιδιά.

Τους πήγε ηλιακά πάνελ να φορτίσουν κινητά!

Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες παλεύουν για να επιβιώσουν, διεκδικώντας να ζήσουν ελεύθεροι, η στάση των υπόλοιπων ανθρώπων απέναντι τους έχει δύο όψεις. Στη μαύρη εκδοχή της, επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οικονομικά αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που ξέρουν να προσφέρουν και είναι περισσότεροι.

Ένας Λαρισαίος βιομηχανικός σχεδιαστής, ο Δημήτρης Χαϊδάς μόλις άκουσε ότι στα Τέμπη υπάρχουν επιτήδειοι συμπολίτες του που ζητούν από πρόσφυγες 5 και 10 ευρώ για να τους φορτίσουν τα κινητά, έβαλε στο αυτοκίνητο τα τραπεζάκια με ηλιακό πάνελ που κατασκευάζει και έτρεξε να βοηθήσει! «Εξήγησα στους πρόσφυγες πως λειτουργούν κι αμέσως πολύ απ' αυτούς έρχονταν με τα καλώδια τους και φόρτιζαν τις συσκευές τους. Μου είπαν ότι είναι πολύ χρήσιμα, διότι δεν χρειάζονταν να ψάχνουν για πρίζες που σε κάποιες περιπτώσεις τους χρέωναν για να φορτίζουν τα κινητά τους» περιγράφει ο ίδιος.

Η Μητρόπολη Βεροίας μοίρασε τρόφιμα στους πρόσφυγες του Πλατάνου

Την παραβολή του "Καλού Σαμαρείτη" εφήρμοσε και η Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, καθώς κλιμάκιο από ιερείς και λαϊκούς, με επικεφαλής τον π. Διονύσιο Συρόπουλο, βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου (27/2) στο ΣΕΑ Πλατάνου και πρόσφορα τρόφιμα και νερά στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο σημείο. Τι και αν οι πρόσφυγες είναι Μουσουλμάνοι; Κανείς δεν τους ρώτησε. Τι και αν δεν έκαναν τον Σταυρό τους; Κάποιοι άνθρωποι που έχουν ταχθεί να υπηρετούν τον Θεό, υπηρετούν πρώτα τον Άνθρωπο, κατά τη δική Του, παρακαταθήκη. Αυτό έχει μόνο σημασία. Άσχετα αν ακόμα και σε αυτό θα βρεθούν κάποιοι να πουν κάτι κακό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ