Top Woman η Rita Bosaho: Είναι η πρώτη έγχρωμη βουλευτής που εξελέγη στην Ισπανία με τους Podemos

Γεννήθηκε στην Ισημερινή Γουινέα,  μετανάστευσε στην Ισπανία πριν από περισσότερο από τρεις δεκαετίες και εξελέγη τώρα με του Podemos.

Η Rita Bosaho που εξελέγη στις πρόσφατες εκλογές με τους Podemos, είναι η πρώτη μαύρη βουλευτής στην ιστορία του ισπανικού Κοινοβουλίου. "Είναι καιρός, δεν είναι;" είπε η Bosaho στην El País, όταν ρωτήθηκε για την εκλογή της σε μια χώρα όπου οι μετανάστες αποτελούν το 15% του πληθυσμού αλλά είναι μόλις το 1% στη Βουλή.  

Η 50χρονη Bosaho πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε ως νοσηλεύτρια. Παρακινημένη από αυτό που η ίδια αποκαλεί «εμμονή» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ανησυχία για τον κόσμο που θα αφήσει στο παιδί της, αποφάσισε να προσθέσει το όνομά της στον κατάλογο των υποψηφίων με το Podemos στην παραλιακή πόλη του Αλικάντε.

«Γιατί είναι τόσο εντυπωσιακό που μια μαύρη γυναίκα μπήκε στο Κοινοβούλιο; Δεν λέει αυτό κάτι για όλους μας;», αναρωτήθηκε ηο 50χρονη σχολιάζοντας την προσοχή που έχει προκαλέσει το πρόσωπό της.    

Γνωστή  στο Αλικάντε για τον ακτιβισμό της σε θέματα ισότητας των φύλων, έχει ως έναν από τους στόχους της  να ωθήσει την κεντρική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και να βοηθήσει το προφίλ των γυναικών στην κυβέρνηση. "Μιλάμε για τα δικαιώματα και την ισότητα και το σύνταγμα μας τα προστατεύει», δήλωσε η Bosaho.

"Αλλά τι συμβαίνει με την εκπροσώπηση  των γυναικών στην πολιτική ή στις επιχειρήσεις; Γιατί να μην ακούγονται οι φωνές μας εκεί;" είπε.  

Στο Κοινοβούλιο της Ισπανίας οι γυναίκες είναι στο  39,4% του συνόλου των βουλευτών ενώ στα ψηφοδέλτια των Podemos, όπως αναφέρει η Lifo, αποτέλεσαν το 49.28% των εκλεγμένων μελών. Στους Σοσιαλιστές το 45,56% των εδρών καταλαμβάνουν γυναίκες. Στους Ciudadanos οι  γυναίκες καταλαμβάνουν μόλις 8 από τις 40 έδρες του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ