Κ. Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του - Χρειάζεται νέο κίνημα

Βολές στην παρούσα κυβέρνηση ότι αντί για κοινή προσπάθεια με στόχο την υπέρβαση της κρίσης αναλώνεται στην κατάληψη του κράτους από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ο Κώστας Σημίτης, τασσόμενος ταυτόχρονα υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κινήματος στο χώρο της κεντροαριστεράς, καθώς "το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του".

Ο πρώην πρωθυπουργός σε μακροσκελή συνέντευξή του στην Athens Voice, αποφεύγει να κάνει προβλέψεις για το τέλος της κρίσης και σημειώνει χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση πέτυχε να περιπλέξει τόσο τα προβλήματα ώστε η τύχη μας εξαρτάται πια από διάφορους παράγοντες που ελάχιστα μπορούμε να επηρεάσουμε: από τις σχέσεις μεταξύ των κυρίων κρατών της Ε.Ε., από το μεταναστευτικό, από τη γενικότερη πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της σχεδόν αποκλειστικά στον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και στην ενίσχυση της παρουσίας του κόμματος σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων. Έχει θέσει δηλαδή σε κίνηση τους μηχανισμούς κυριαρχίας της και επιβολής των επιδιώξεών της. Δεν αναζητά τρόπους κοινής προσπάθειας για την υπέρβαση της υστέρησης. Χωρίς κοινή προσπάθεια όμως λύση δεν θα υπάρξει".

"Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του, χρειάζεται νέο κίνημα"

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και στον ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας τονίζει ότι "πρέπει να διαμορφωθεί μια ηγετική ομάδα από ό,τι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της κεντροαριστεράς, που θα πλαισιωθεί από έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών οι οποίοι θα συμπαραταχθούν στην προσπάθεια και θα υποστηρίζονται από ένα πανελλαδικό δίκτυο. Οι συνθήκες είναι τόσο κρίσιμες που πρέπει όλοι μας να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες. Πρέπει να ξεφύγουμε τόσο από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες όσο και από τους μεσσιανισμούς. Οι αγγλοσάξονες λένε όταν υπάρχει η βούληση βρίσκεται ο τρόπος".

Ερωτηθείς για το αν είναι και σήμερα ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος ξεκαθαρίζει ότι "ποτέ δεν έπαψα να αισθάνομαι ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ όμως ότι το συγκεκριμένο σχήμα ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα έπρεπε να αναγεννηθεί, πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος της κεντροαριστεράς, με επεξεργασμένο προγραμματικό λόγο και σαφές στίγμα"

Ευθύνες σε Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα

Αναφερόμενος στις αιτίες της κρίσης και τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος, ο Κ. Σημίτης επισημαίνει ότι "η απαξίωση του πολιτικού συστήματος μετά το 2004 ξεκίνησε όταν η πολιτική αγνόησε την οικονομική πραγματικότητα, υποσχέθηκε ότι «θα δώσει αυτά που δεν είχαν δώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις» (Νέα Δημοκρατία 2004), ότι «λεφτά υπάρχουν» (ΠΑΣΟΚ 2009), ότι «θα καταργήσει τα Μνημόνια και τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (πρώτη φάση Σαμαρά, Τσίπρα). Ξεκίνησε όταν η πολιτική υπήρξε ιδιαίτερα ανειλικρινής, σκόπιμα παραπλανητική, εγκληματικά επιπόλαια και αδιάφορη για τις επιπτώσεις της στις στάσεις της κοινωνίας".

Απαντώντας σε όσους χαρακτηρίζουν λάθος την ένταξη της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, ξεκαθαρίζει πως "πρόκειται για ένα ανόητο επιχείρημα. Η Ιστορία δεν σε ρωτά πότε είσαι έτοιμος, ούτε σου λέει «περιμένω απ’ έξω για να ετοιμαστείς»... Από τη στιγμή που προχώρησε γοργά στην Ε.Ε. το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος, η Ελλάδα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να μη συναντήσει αργότερα ανυπέρβλητα εμπόδια στη συμμετοχή της".

"Έπρεπε να παρακολουθώ τους συνεργάτες του Ανδρέα;"

Ερωτηθείς για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ειδικά στις εξοπλιστικές προμήθειες, τονίζει, όπως και στο βιβλίο του, πως "είχα τότε δυσανασχετήσει, αλλά οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Άμυνας επέμεναν ότι έτσι γίνεται διεθνώς. Εκ των υστέρων κατάλαβα –μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία– ότι αυτός ήταν ένας μηχανισμός προσπορισμού πλούτου σε ορισμένους. Λάθος μου τότε που δεν επέμεινα. Η διαπλοκή και η διαφθορά μού έθεσαν δύσκολα προβλήματα. Επιτρέπεται να παρακολουθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας τους υπουργούς ή τους συνεργάτες τους; Ήμουν τότε και είμαι ακόμη της άποψης ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Λάθος; Μπορούσα να αρνηθώ να συνεργαστώ ως πρωθυπουργός με τους στενούς συνεργάτες του Ανδρέα; Πίστευα τότε ότι η επιτυχία της προσπάθειάς μου προϋποθέτει να συστρατεύσω όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Λάθος;". 

"Η κακοδαιμονία συνεχίζεται" και με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κ. Σημίτης δεν παραλείπει να επισημάνει ότι και "με τη νέα κυβέρνηση, δυστυχώς, επιζούν πολλές από τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας. Δεν μειώθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες, που παραμένουν εξοργιστικά υψηλές για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα. Δεν έπαψε η πρακτική το κυβερνητικό κόμμα να διορίζει στις αποφασιστικές για τη διοίκηση θέσεις πρόσωπα της απολύτου αρεσκείας του. Ενισχύθηκε ο εθνικολαϊκισμός και η βίαια καταγγελία όσων υποστηρίζουν θέσεις που δεν είναι αρεστές. Το πνεύμα ότι όλα πρέπει να είναι υπό έλεγχο και όλοι όσοι δεν συμφωνούν είναι εν δυνάμει αντίπαλοι παραμένει δυστυχώς ζωντανό".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ