Σύσκεψη αρχηγών σημειώσατε Χ - Πλακιωτάκης: Ναι αλλά - Φώφη: Ε και; - Σταύρος: Τι λες καλέ; - ΚΚΕ: Όχι

Ας δούμε πως διαμορφώνονται η διάθεση και οι προθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την σύγκληση των αρχηγών των κομμάτων.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι θα συμμετέχει στο συμβούλιο αλλά μόνο για να ακούσει, η κ. Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε σε «αναζήτηση συνενόχων», αρνητικό στην παροχή συναίνεσης ήταν το «Ποτάμι», ενώ το ΚΚΕ δεν θα εμφανιστεί καθόλου. 

Η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα έχει στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης, που ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα επιτύχει εάν προσέλθει στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό και μπορεί να επικαλεσθεί έναντι των συνομιλητών του πολιτική υποστήριξη στο σχέδιό του ευρύτερη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να διεκδικήσει τη συνδρομή των άλλων κομμάτων στην ψήφιση του ασφαλιστικού, αλλά να επιχειρήσει έναν εκ των προτέρων ισοκαταμερισμό της ευθύνης για το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα κάνουν λόγο για υποχρέωσή του να ενημερώσει τους υπολοίπους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς οι αλλαγές στο ασφαλιστικό συνιστούν μια μεταρρύθμιση μακράς πνοής.

Τα δύσκολα σημεία, στα οποία ήδη έχει εντοπισθεί μεγάλη αντίδραση από την πλευρά των εταίρων, είναι η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών, η σύνδεση του ασφαλιστικού με ρήτρα ανάπτυξης και, τέλος, η ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων με πόρους από το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. 

Αυτή η τελευταία κυβερνητική πρόταση προκαλεί έκπληξη, καθώς ο τρόπος διάθεσης των εσόδων του εν λόγω Ταμείου είχε απασχολήσει την ολονύκτια διαπραγμάτευση πριν από την επίτευξη της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου και, όπως είχε ανακοινωθεί τότε, η συμφωνία ήταν τα έσοδα του Ταμείου να διατεθούν σε ποσοστό 75% για την αποπληρωμή του νέου δανείου και του χρέους και το υπόλοιπο 25% να αξιοποιηθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων.

Το δεύτερο ζήτημα επί του οποίου ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα ζητήσει τη συνδρομή τους είναι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας  για την οποία αναχωρεί αύριο.

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ