Φάτε ψάρια και μειώστε την πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης!

Η κατανάλωση ψαριών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης κατάθλιψης, τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντονγκφένγκ Ζανγκ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Στατιστικών Υγείας του Ιατρικού Κολλεγίου του κινεζικού Πανεπιστημίου Τσινγκντάο, μελέτησαν στοιχεία από 26 ήδη δημοσιευμένες έρευνες, οι οποίες είχαν διεξαχθή την περίοδο 2001-2014 και συνολικά αφορούσαν πάνω από 150.000 άτομα από όλες τις ηπείρους.    

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια, είχαν κατά μέσο όρο 17% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα ψάρια ανά εβδομάδα. 

Η σχέση ήταν πιο έντονη στα άτομα που προέρχονταν από ευρωπαϊκές χώρες. 

Η μείωση του κινδύνου κατάθλιψης χάρη στα ψάρια ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη στους άνδρες (20%) από ό,τι στις γυναίκες (16%).

Οι ερευνητές αποδίδουν τη σχέση στα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια, και τα οποία παρεμβαίνουν στη δραστηριότητα ζωτικών ουσιών του εγκεφάλου, των νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που αποτελούν, άλλωστε, και τους βασικούς στόχους των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Επιπλέον, οι πρωτεϊνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν στα ψάρια, επίσης βοηθούν στην μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη. Γενικότερα, η κατανάλωση πολλών ψαριών αποτελεί ένδειξη υγιούς διατροφής.

Από κατάθλιψη πάσχουν περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, και έως το 2020 αναμένεται να είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία κακής υγείας.

 

ΠΗΓΕΣ: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ