Προσοχή στους γκόθικ εφήβους: Μαύρα ρούχα έντονα βαμμένα μάτια σκούρα χείλη «σκοτεινή» μουσική

Αυτό υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, σε μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Lancet Psychiatry», αφού ανέλυσαν τα στοιχεία για 5357 εφήβους ηλικίας από 15 έως 18 χρόνων – τους παρακολουθούσαν σε ετήσια βάση, από όταν ήταν 7 ετών. 

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Δρ Rebecca Pearson του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η υποκουλτούρα «γκοθ» συστηματικά προσελκύει περιθωριακούς νέους (που νιώθουν κοινωνικά απομονωμένοι ή στιγματισμένοι), καθώς και άτομα με ψυχικά προβλήματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Lucy Bowes, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χρησιμοποιώντας διάφορα επιστημονικά εργαλεία και ειδικά ερωτηματολόγια, διαπίστωσαν ότι οι «γκόθικ» νέοι είχαν κατάθλιψη και τάσεις αυτοτραυματισμού και στα 15 και στα 18 χρόνια τους. Αναλύοντας, δε, τη συσχέτιση των στοιχείων, απεφάνθησαν ότι οι 15χρονοι έχουν κατά μέσο όρο τριπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν κλινικά με κατάθλιψη στην ηλικία των 18 χρόνων. Επιπλέον έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες για αυτοτραυματισμό σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους.

«Η μελέτη μας δεν δείχνει ότι το να είναι κανείς «γκοθ» προκαλεί κατάθλιψη ή αυοτραυματισμό, αλλά μάλλον ότι αυτοί οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις καταστάσεις» δήλωσε η Δρ. Bowes «Όσο περισσότερο «γκόθικ» νιώθει ο έφηβος και συμπεριφέρεται ανάλογα, τόσο αυξάνεται ο σχετικός κίνδυνος. Παρόλο που και άλλες νεανικές υποκουλτούρες, όπως οι σκέιτερ, φαίνεται να ρέπουν, επίσης, στην κατάθλιψη και στον αυτοτραυματισμό, στην περίπτωση των "γκοθ" ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος».

Η εφηβεία είναι, έτσι κι αλλιώς, μια περίοδος που οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στα παιδιά, πόσω μάλλον όταν εκείνα δείχνουν επιρρεπή σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Οι λιγότερο επιρρεπείς από όλους τους νέους για κατάθλιψη και αυτοτραυματισμό είναι όσοι δηλώνουν «σπορτίφ», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο αθλητισμός λειτουργεί προστατευτικά για την ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων.

Πηγή: The Lancet

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ