Telegraph : Η Ελλάδα είναι τόσο μικρή που η χρεωκοπία της δεν προκαλεί σεισμικές δονήσεις στην υφήλιο

Η Telegraph διερωτάται αν ενδιαφέρει τον κόσμο, αλλά ιδιαιτέρως τη Μ. Βρετανία, το πιστωτικό γεγονός που συνέβη στην Ελλάδα.

Και η απάντηση είναι ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά από την άλλη λόγω μεγέθους δεν πρόκειται να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις σε όλη την υφήλιο.
Το σχετικό άρθρο σημειώνει πως με οικονομικούς όρους, η Ελλάδα είναι μικρή και η συνεισφορά της στο ΑΕΠ της ΕΕ είναι μόλις 2%.

«Η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες που βρίσκονται μέσα ή έξω από την ΕΕ, την κάνει ακόμη πιο μικρή (μόλις το 0.4% της παγκόσμιας οικονομίας).

Το ΑΕΠ της είναι μικρότερο ακόμη και από ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ».
Γιατί άπαντες ενδιαφέρονται; Το άρθρο απαντάει: «Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει χρέη. Την ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία με αρκετά υψηλά ποσοστά χρέους (132% και 130% αντίστοιχα).

Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει από το ευρώ, φόβος μετάδοσης υπάρχει. Οι επενδυτές μπορεί να πανικοβληθούν και να αρχίσουν να τραβούν τα χρήματά τους από τις εύθραυστες οικονομίες.

Το Grexit έχει και άλλη σημασία – θα σημαίνει ότι ο δανειζόμενος, αντί για τον δανειστή, θα μπορεί να αρνηθεί τις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα να δώσει το δικαίωμα και σε άλλες χώρες να σκεφτούν να κάνουν το ίδιο.

Πάντως, οι αναλυτές σημειώνουν πως το Grexit θα έχει περιορισμένη επιρροή στις άλλες χώρες.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ