Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup - Η δήλωση των 19 υπουργών θα καλωσορίζει την πρόοδο της Ελλάδας

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup. Η συνεδρίαση του έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Τι θα περιλαμβάνεται στη δήλωση που θα εκδοθεί

Λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας, περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη του Eurogroup, από πηγές κοντά στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης έγινε γνωστό το περιεχόμενο της δήλωσης που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα για την Ελλάδα. 

Το τιτίβισμα του P.Spiegel σχετικά με τη δήλωση

Οι υπουργοί του Eurogroup αναμένεται να καλωσορίσουν την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι στιγμής με τους πιστωτές, αλλά αναμένεται να προειδοποιούν επίσης ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις συνομιλίες με τους πιστωτές, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

«Θα υπάρξει μια σύντομη δήλωση και θα αναφέρεται στην πρόοδο που έχει γίνει και στη δουλειά που μένει να γίνει, ενώ θα καλωσορίζεται η πρόθεση των Ελλήνων να επιταχύνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ένας αξιωματούχος που είχε ενημέρωση σχετικά με τη δήλωση.

Ένας άλλος αξιωματούχος του Eurogroup πρόσθεσε πως η δήλωση θα λέει ότι «χρειάζονται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά» στις συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας.

Κυβέρνηση: Εντολή για την πληρωμή της δόσης των 750 εκ. € στο ΔΝΤ - Κίνηση καλής θέλησης;

Αν και μετά το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο η Αθήνα να άφηνε να εννοηθεί ότι, εάν δεν έρθει μία θετική δήλωση από το Eurogroup σήμερα, δεν προτίθεται να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ την Τρίτη, φαίνεται όμως ότι, τελικά, τα λεφτά «βρέθηκαν» και θα καταβληθούν κανονικά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή για την αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Νωρίτερα, και προσερχόμενος στο Eurogroup, ουπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρυφάκης, είχε προαναγγείλει αυτήν την εξέλιξη, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές και πως, φυσιολογικά, αυτό θα κάνει και αύριο, Τρίτη -δηλαδή, θα καταβάλει κανονικά τη δόση προς το Ταμείο.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών, είχε αποσυνδέσει την έκβαση του σημερινού Eurogroup από την καταβολή της δόσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα θα ανταποκριθεί θετικά, δίχως να θέτει τελεσίγραφα.

Αυτό που μένει να φανεί, είναι αν η κίνηση αυτή τηςελληνικής κυβέρνησης να μην εκβιάσει καταστάσεις και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς έναν εκ των δανειστών της -εν προκειμένω, το ΔΝΤ- θα έχει και την ανάλογη ανταπόκριση από την πλευρά των εταίρων, ανοίγοντας το δρόμο για θετικές αποφάσεις τόσο στο Eurogroup όσο και στη στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Τετάρτη.

"Oι δικές μας κόκκινες γραμμές και οι δικές τους είναι τέτοιες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος", είπε ο Γ. Βαρουφάκης προσερχόμενος στο Eurogroup

Β. Σόιμπλε: Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πιστεύοντας ότι έχει χιούμορ απάντησε αν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την Ελλάδα: «Ναι! Ο καιρός είναι πιο ζεστός»

Ίσως είναι καλό ένα ελληνικό δημοψήφισμα

Ενδεχομένως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα πρόγραμμα διάσωσης τύπου "μετρητά για μεταρρυθμίσεις" να βοηθούσε την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο Wolfang Schaeuble.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως υπήρξε μικρή ή και καθόλου πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και πως μόνο ο καιρός είχε βελτιωθεί.  "Συμφωνήσαμε στις 20 Φεβρουαρίου η Ελλάδα να συζητήσει με τους τρεις θεσμούς για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Τίποτα δεν έχει αλλάξει έκτοτε".

Σύμφωνα με τον Schaeuble, εξαρτάται από την Αθήνα εάν θέλει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα πρόγραμμα προτού απελευθερωθεί η "παγωμένη" δόση του προγράμματος στήριξης.

"Εάν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να διενεργήσει δημοψήφισμα, τότε να το κάνει", είπε ο Schauble. "Μπορεί να είναι και το σωστό μέτρο για να μπορέσουν να αποφασίσουν οι Έλληνες εάν είναι έτοιμοι να αποδεχτούν αυτό που κρίνεται ως απαραίτητο ή αν θέλουν κάτι διαφορετικό".

Όπως είπε, η απόφαση όπως πάντα (αναφορικά με ένα Grexit), εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση, «δεν πρόκειται να κάνω σπέκουλα με αυτό».

Μοσκοβισί: Πρέπει να γεφυρώσουμε το κενό, εάν θέλουμε μια συμφωνία το επόμενο διάστημα

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Και σήμερα δεν τελειώνει τίποτα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να πιστοποιήσουν τη «σημαντική πρόοδο» που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group.

Για το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα της συνεδρίασης να μην είναι τα επιθυμητά, είπε ότι δεν υπάρχει plan b, «από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και σήμερα δεν τελειώνει τίποτα».

Τετ α τετ Βαρουφάκη - Σόιμπλε πριν από το Eurogroup

Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Τα τέσσερα μέτωπα της διαπραγμάτευσης & το κρίσιμο Eurogroup των Βρυξελλών σε λίγες ώρες‏

Βασικό θέμα συζήτησης το εάν η χώρα θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αύριο ή όχι να «φούντωσε» τις προηγούμενες ημέρες και ώρες.

Η πολυδιάστατη διαπραγμάτευση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση φαίνεται πώς συνεχίζεται με την Αθήνα να πιέζει κυρίως σε πολιτικούς όρους και τους δανειστές να επιμένουν στην εξεύρεση τεχνικών λύσεων σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται σε τέσσερα μέτωπα - ορόσημα:

1.   Στο Eurogroup. Η κυβέρνηση περιμένει μία θετική δήλωση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται κάτι περισσότερο από μία «χλιαρή» ανακοίνωση. Μία δήλωση που θα αναγνωρίζει μεν την πρόοδο που επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες στις τεχνικές συζητήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα επισημαίνει και την ανάγκη να καλυφθεί η απόσταση που συνεχίζει να υπάρχει - και είναι
σημαντική – μεταξύ των δύο πλευρών.

2.   Στην αποπληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη της δόσης ύψους 710 εκατ. ευρώ. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα, τις τελευταίες δυο-τρεις ημέρες υπήρξαν εισηγήσεις να μην καταβληθούν στο Ταμείο, ώστε να καταστεί σαφές προς όλους ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους δεν είναι επαρκή και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αλλωστε, το ότι αυτή τη στιγμή το ποσό είναι διαθέσιμο δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο για την κατάσταση των κρατικών ταμείων που βρίσκονται στο «κόκκινο». Την Τετάρτη θα πρέπει να πιστωθεί η πρώτη δόση των μισθών στο Δημόσιο (ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ), ενώ στο τέλος του μήνα υπάρχουν υποχρεώσεις για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων ύψους 1,9 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία τον Μάιο υπολογίζεται σε 1,6 δις ευρώ. Πάντως, φαίνεται ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικράτησε η άποψη της αποπληρωμής του ΔΝΤ, καθώς θα ξεκίναγε ένας νέος κύκλος εντονότερων πιέσεων ρευστότητας προς την χώρα.

3.   Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Τετάρτη θα αποφασιστεί εάν θα απομειωθεί περαιτέρω η αξία των εγγυήσεων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα. Η απόφαση αυτή δεν εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις.

4.   Στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Μετά το Eurogroup της Δευτέρας, αναμένεται ότι το Brussels Group θα συνεδριάσει εκ νέου για συνεχιστεί η δουλειά που έχει ξεκινήσει. Η κατάσταση, όμως, είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι απαιτούνται περί τα 3 δις ευρώ μέτρα για φέτος, ώστε να κλείσει ο προϋπολογισμός με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υποχωρούν ούτε στις εργασιακές αλλαγές, ούτε σε εκείνες στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ και η κυβέρνηση διατυπώνει δημοσίως ότι δεν κάνει πίσω σε αυτά τα ζητήματα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ