Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας - Ποιος ο ρόλος-κλειδί του Ιβάν Σαββίδη;

Στις 16:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε από την Ελλάδα με προορισμό τη Ρωσία και τη Μόσχα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του.

Ο πρωθυπουργός πριν από την αναχώρησή του για τη ρωσική πρωτεύουσα παραχώρησε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως είναι μία ευκαιρία για επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Μόσχα: Προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει δάνειο

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει δάνειο προς το παρόν, δήλωσε τη Μεγάλη Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ. Η νέα δήλωση του Ρώσου ΥΠΟΙΚ έρχεται λίγες ώρες μόνο πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ενώ ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή είχε και πάλι διαψεύσει τα σενάρια αυτά, απαντώντας μονολεκτικά «όχι» σε σχετική ερώτηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Νovosti.

Την ίδια ώρα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, εν όψει της συνάντησης του Ρώσου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τετάρτη φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το RIA Novosti, πως δεν υπάρχει καμία ανάγκη να περιοριστούν οι συζητήσεις στα πιστωτικά και χρηματοοικονομικά θέματα. Οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι αρκετά πολύπλευρες. Αναφορικά με το φυσικό αέριο και την πιθανότητα έκπτωσης στην Ελλάδα ο Πεσκόφ τόνισε πως «δεν αποκλείεται να συζητηθεί και αυτό το θέμα».

Η ατζέντα των συζητήσεων Τσίπρα-Πούτιν

Στο τραπέζι των συζητήσεων, αναμένεται να τεθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και ειδικότερα:

η ενδεχόμενη πρόθεση Πούτιν να βοηθήσει την Ελλάδα επαναφέροντας στη ρωσική αγορά τα ελληνικά προϊόντα, στα οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο εισαγωγών εξαιτίας των ρωσικών αντικυρώσεων. Πρόκειται για προϊόντα που η αξία τους φτάνει τα 125εκατ. ευρώ και θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά για την αγροτική οικονομία της Βόρειας Ελλάδας
το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών( κατασκευή του αγωγού Turkish Stream)
η συνεργασία σε θέματα εμπορικών σχέσεων και τουρισμού, καθώς η ελληνική πλευρά έχει δει τα τελευταία χρόνια να μειώνεται σημαντικά το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς τη χώρα μας
διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.α

Ο ρόλος του Ιβάν Σαββίδη στη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος διατηρεί πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Β.Πούτιν, βρίσκεται στη Ρωσία και αναμένεται να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ.Σαββίδης μίλησε στον ρωσικό Τύπο για την αναγκαιότητα αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Δεν θα μπορούσαν να κάνουν χωριστά Ελλάδα-Ρωσία».

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Ιβάν Σαββίδη στη ρωσική ιστοσελίδα «kommersant.ru»

-Έχετε μεγάλη εμπειρία πάνω στις ελληνορωσικές σχέσεις. Ποια ανάγκη υπαγορεύει το ραντεβού του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα;

«Δεν έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει χωρίς την Ρωσία. Ιστορικά, οι χώρες μας έχουν πολλές κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις. Δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν χωριστά η μία από την άλλη. Υπήρχαν φορές που οι ηγέτες των δύο χωρών συζητούσαν πάνω από μία φορά τον χρόνο και αυτό είναι η καλύτερη στρατηγική για μένα. Δυστυχώς, από την εποχή που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας έγιναν πιο ψυχρές. Οι Βρυξέλλες απλά δεν μπορούν να ανεχθούν μία πολύ στενή προσέγγιση ενός μέλους τους με την Ρωσία. Για να είμαι δίκαιος, διαπιστώνω ότι η Ρωσία σε κάποιο βαθμό επίσης έπαυσε να βλέπει την Ελλάδα ως έναν υποψήφιο συνεργάτη και εστίαζε σε άλλες υποθέσεις. Είναι ενδιαφέρον πως ακόμη κι αυτή την περίοδο, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθεί να εστιάζει στην συνεργασία με την Ρωσία. Κάθε πολιτικός στην Ελλάδα που συμμετέχει στις εκλογές, ακόμη κι αν έχει στραφεί προς την Δύση, ως μέρος της προεκλογικής του καμπάνιας προγραμματίζει να συναντηθεί με την Πατριάρχη στην Ρωσία και με εκπροσώπους της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, αλλιώς θα χάσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων του. Μία φορά περπατούσα σε ελληνικό δρόμο και με πλησίασε ένας από τους περαστικούς και μου είπε: "Ιβάν Σαββίδη, σε παρακαλώ πες στον Πούτιν όχι χρειάζεται τους Έλληνες περισσότερους από τους Ρώσους". Τώρα με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα, οι χώρες μας έχουν την ευκαιρία για μία επαναπροσέγγιση. Στην Ελλάδα έχουν αντιληφθεί την επιθυμία να επανακτήσουν στενές σχέσεις με την Ρωσία. Ειλικρινά, είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί πίσω από αυτό κρύβεται πολλή προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου. Είναι ένα μεγάλο βήμα μπρος, κατά τη γνώμη μου».

Ποια ζητήματα που σχετίζονται με την συνεργασία των δύο χωρών, πιστεύετε πως πρέπει να επιλυθούν σήμερα σε επίπεδο κορυφής;

«Οι όροι της συζήτησης μπορεί να είναι πολλοί. Ο τουρισμός και η ενέργεια είναι μόνο η επιφάνεια. Μπορούν να συζητηθούν διάφορα ζητήματα που αφορούν πολέμους στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Αναπόφευκτα, η συζήτηση θα επηρεαστεί από ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας. Πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι για μία διαδικασία βαθιάς ενσωμάτωσης».

Το πρόγραμμα του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα

Τρίτη, 7 Απριλίου 2015
16:00 Αναχώρηση για Μόσχα
19:00 Άφιξη  κ. Πρωθυπουργού και Αντιπροσωπείας που θα τον συνοδεύει στη  Μόσχα

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015
10:00 -11:00 Κατάθεση στεφάνου από κ. Πρωθυπουργό σε Μνημείο Αγνώστου    Στρατιώτη
13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin
14:00 Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας
15:15 Υπογραφή εγγράφων
15:30 Συνέντευξη Τύπου κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin
18:30 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων Ρωσίας. (Ξενοδοχείο Metropol)
19:00 Διευρυμένη συνάντηση με Ομογενειακούς Συλλόγους (Ξενοδοχείο Metropol)

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015
10:00 Διάλεξη κ. Πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
12:00 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, κ. Sergey  Naryshkin (Κτίριο Κρατικής Δούμας).
15:00 Συνάντηση του ΠΘ με τον Ρώσo Πρωθυπουργό, κ. Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης
16:30 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ