Τάσος Κορωνάκης: Η πρώτη συνέντευξη του νέου Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ - ''Αμηχανία της πρώτης συνάντησης δύο εντελώς διαφορετικών θέσεων δείχνει η συμφωνία'' (βίντεο)

«Το πραγματικό πρόβλημα του κ. Σόιμπλε είναι ότι αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση που δεν του λέει ναι σε κάθε επιθυμία» δήλωσε ο νέος γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης . 

Διευκρίνισε ότι έχουμε μια συμφωνία διαφορετική από ότι γινόταν μέχρι σήμερα και εξ αιτίας αυτού, οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε. που απειλούν την χώρα με χρεωκοπία απευθύνονται στο εσωτερικό της Γερμανίας και όχι σε εμάς. Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα η ισχυρή αντιπολίτευση που είχε στην γερμανική βουλή για τη συγκεκριμένη συμφωνία καθώς θεωρήθηκε ότι είχαν γίνει μεγάλες παραχωρήσεις στην Ελλάδα.

Το ζήτημα είναι ότι, η πολιτική της Γερμανίας οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Η Γαλλία για παράδειγμα ζητάει την εξαίρεσή της από τα πλεονάσματα του 3%. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσανατολισμένη στην δημιουργία ενός μετώπου του Νότου θα φτιάξει μια στρατηγική στην Ευρώπη που θα αναιρέσει τη λιτότητα. Η Γαλλία και η Ιταλία παρόλο που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ βοήθησαν στη διαπραγμάτευση.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega προσδιόρισε τα θετικά σημεία της διαπραγμάτευσης είναι α) ο χρόνος που κερδήθηκε (4 μήνες), β) η αμφισβήτηση των πρωτογενών πλεονασμάτων γ) η αναγνώριση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η συμφωνία θα κριθεί από τις μάχες που θα δοθούν μέρα με την ημέρα. Η μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να καθορίζεται από την αλλαγή στρατηγικής που θα στηρίζεται στην απομείωση του χρέους.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί επικύρωση από τον ελληνικό λαό σε περίπτωση που η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο μέλλον είναι στα πλαίσια της εντολής που έχει ήδη πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει η στήριξη που έχει από τον κόσμο δεν θα χρειαστεί. «Αν όμως είσαι σε οριακό σημείο τότε επιβάλλεται να ανατρέξεις στη γνώμη του ελληνικού λαού».

Οι μνημονιακοί νόμοι θα καταργηθούν στην  πορεία του χρόνου  καθώς πρέπει να αντικαθίστανται από άλλους νόμους. «Την αμηχανία της πρώτης συνάντησης» δύο εντελώς διαφορετικών θεωρήσεων δείχνει αυτή η πρώτη συμφωνία. Το κείμενο αυτό αποτελεί την αρχή της διαπραγμάτευσης. Οι ασάφειες τέθηκαν για να μπορέσουν να καταλήξουν και οι δύο πλευρές σε ένα κείμενο. Η συμφωνία έχει και πράγματα που δεν μας αρέσουν αλλά έτσι είναι ένας συμβιβασμός, π.χ. εμείς θέλαμε μηδενικά πλεονάσματα.
Περιέγραψε επίσης, την παγίδα που είχε στηθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που είχε μπροστά της. Δηλαδή ενώ υπήρχε πρόταση για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης η προηγούμενη κυβέρνηση την έκανε 2μηνη σε συνδυασμό και με τις εκλογές τα πλαίσια ήταν πολύ ασφυκτικά περιθώρια για τη νέα κυβέρνηση.

Τέλος για το αν θα έρθει η 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή είπε ότι αν υπάρχει νομικό θέμα να συζητηθεί αλλά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Θα μπορούσε όπως είπε να γίνει πολιτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Από όλη την Ευρώπη μόνο 5 – 6 κοινοβούλια την έφεραν για ψήφιση στη Βουλή. Πρόκειται για ένα ασαφές κείμενο που ουσιαστικά παρατείνει τη δανειακή σύμβαση, δεν πρόκειται για κάποιο νόμο. Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τότε οπωσδήποτε θα περάσει από τη Βουλή, το όποιο κείμενο συμφωνίας.  Επιβεβαίωσε τέλος ότι συζητήθηκαν οι διαφωνίες στην Κ.Ε. καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει ο αρχηγός ότι θέλει. Οι διαφωνίες υπάρχουν και συζητούνται. Ενώ για τον Γ. Μηλιό είπε ότι ο ίδιος δεν έβαλε υποψηφιότητα για την Πολιτική Γραμματεία, είναι όμως ένας χρήσιμος σύντροφος που θα είναι στην πρώτη γραμμή.

Ο Τ. Κορωνάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι για τον κόσμο, αλλά αν υπάρξει κάποια έκτακτη εισφορά αυτή θα αφορά τα μεγάλα εισοδήματα. Αποσαφήνισε ότι υποστήριξε ο ίδιος ο υπ. Οικονομικών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ