Όλα όσα έγιναν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής: Η πρώτη επαφή Α.Τσίπρα - Α. Μέρκελ & το σχεδιάγραμμα του δείπνου που ακολούθησε!(Φωτό - Βίντεο)

Μία συνάντηση λίγων δευτερολέπτων και έναν σύντομο διάλογο είχαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. 

Τις συστάσεις μεταξύ των δύο ηγετών έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάν.

Όπως μετέδωσε το Mega, Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας είχαν τον εξής διάλογο:

«Συγχαρητήρια για την εκλογή σου. Ελπίζω να έχουμε μια καλή συνεργασία αν και είναι λίγο δύσκολο», είπε η γερμανίδα Καγκελάριος.

«Το ελπίζω», απάντησε ο κ.Τσίπρας

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας, κατευθύνθηκε προς την θέση του, δίπλα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος τον αγκάλιασε και τον φίλησε, ενώ φρόντισε να του εξηγήσει και ορισμένες από τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις συνόδους κορυφής.

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο, δήλωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι να αναζητά μια συμβιβαστική λύση στα προβλήματα, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι καίριας σημασίας να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες και σημείωσε ότι ανυπομονεί για την σημερινή πρώτη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε το βίντεο με την θερμή χειραψία του πρωθυπουργού και της Άνγκελας Μέρκελ:

 

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. 

O Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το σχεδιάγραμμα του σημερινού Συνόδου Κορυφής

«Το κύριο σημείο δεν είναι η ελληνική οικονομική πολιτική. Η κύρια μάχη συνίσταται στο να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, στις Βρυξέλλες, συνομιλώντας με Ιταλούς δημοσιογράφους.

 

«Πρέπει να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Έγιναν βήματα προόδου, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη», πρόσθεσε.

''Για πρώτη φορά η @europeanleft εκπροσωπείται στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης'' , έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο twitter o Αλέξης Τσίπρας και ανάρτησε την παραπάνω φωτογραφία

Νέα εξέλιξη: Συμφωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει συνεργασία με τις ελληνικές αρχές σε τεχνικό επίπεδο.

Το σχεδιάγραμμα του δείπνου που ακολούθησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Τις ελληνικές θέσεις παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν έγινε συζήτηση για την Ελλάδα, καθώς στο ζήτημα αυτό έγινε συζήτηση Eurogroup ένα 24ωρο νωρίτερα.

Ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ να γίνει τεχνική αξιολόγηση του κοινού εδάφους μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωομάδας τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να εξετάσουν την ουσία του θέματος, αλλά και τις νέες ιδέες της Αθήνας, υπογράμμισε όμως ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει τυχόν νέες δαπάνες με περικοπές αντίστοιχου μεγέθους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ