Πάμπλο Πικάσο: Ιδιοφυία της Τέχνης του 20ου αιώνα. Αφιέρωμα με χρώματα και ‘κυβισμό’

131 χρόνια από τη γέννηση του Πάμπλο Πικάσο γιορτάζει ο κόσμος της Τέχνης, με τον Ισπανό ζωγράφο- θεμελιωτή του κυβισμού- να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων δημιουργών του προηγούμενου αιώνα.  

131 χρόνια από τη γέννηση του Πάμπλο Πικάσο γιορτάζει ο κόσμος της Τέχνης, με τον Ισπανό ζωγράφο- θεμελιωτή του κυβισμού- να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων δημιουργών του προηγούμενου αιώνα.   


Ο πατέρας του Χοσέ Ρουίθ Μπλάσκο, επίσης ζωγράφος τον μύησε στα πρώτα του βήματα και είδε το ταλέντο του γιού του από πολύ μικρή ηλικία.


Από τα τέλη του 1901 άρχισε να δείχνει σαφή προτίμηση στο επίθετο της μητέρας του, και υπέγραφε ως Π.Πικάσο.


Το 1900 σε ηλικία 19 ετών, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ειδικότερα στη Μονμάρτη που αποτελούσε κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής.


Αν και ο Πικάσο ήταν πρώτα απ' όλα ζωγράφος, εργάστηκε επίσης με μικρά κεραμικά και χάλκινα γλυπτά, ενώ έγραψε ακόμη και ποιήματα.


Ο ίδιος αυτοπροσδιοριζόταν και ως ποιητής λέγοντας "Je suis aussi un poète", δηλαδή "είμαι κι εγώ ένας ποιητής.


Το διασημότερο ίσως έργο του Πικάσο είναι η Γκουέρνικα, η απεικόνιση του Γερμανικού βομβαρδισμού της πόλης της Ισπανίας Γκερνίκα. Αυτός ο μεγάλος καμβάς περιγράφει την απανθρωπιά, την βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου.

 

Η διαδικασία της ζωγραφικής του πίνακα αποτυπώθηκε σε μια σειρά φωτογραφιών από τη διασημότερη ερωμένη του Πικάσσο, την Dora Maar, μια διακεκριμένη καλλιτέχνιδα. Η Γκερνίκα έμεινε κρεμασμένη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για πολλά χρόνια και ο Πικάσο είχε δηλώσει πως δε θα επέστρεφε στην Ισπανία προτού αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία. Το 1992 ο πίνακας μεταφέρθηκε στην οριστική του θέση στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη, του οποίου έγινε το διασημότερο και σπουδαιότερο έκθεμα.


Ο Πικάσο ήταν εξαιρετικά ταλαντούχος ως ζωγράφος και ως σχεδιαστής, ακόμη και για τα δεδομένα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του κόσμου.

Απέδωσε σύνθετες σκηνές ως απλές γεωμετρικές μορφές στα έργα του Κυβισμού, αλλά δημιούργησε επίσης και μεγαλοπρεπή ρεαλιστικά πορτραίτα.

Δείτε τον Πάμπλο Πικάσο να ζωγραφίζει σε ένα βίντεο ντοκουμέντο

 

Ο Πικάσσο κινήθηκε με ευκολία στις τέχνες παρά την περιορισμένη ακαδημαϊκή του κατάρτιση (παρακολούθησε μόνο ένα έτος στη βασιλική ακαδημία της Μαδρίτης).

 Δείτε το βίντεο-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγαλύτερου ζωγράφου του κόσμου


Πέθανε σε ηλικία 92 ετών το 1973 και τάφηκε δίπλα στην σύζυγο του Ζακλίν στον κήπο του κάστρου Βωβενάργκ, που του ανήκε, στο ομώνυμο χωριό της Γαλλίας.
Διάφορα έργα ζωγραφικής του Πικάσσο συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ακριβά έργα τέχνης στον κόσμο. Στις 4 Μαϊου 2004 ο πίνακας Garçon à la pipe πωλήθηκε έναντι 104 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπι (Sotheby).

Δείτε επίσης: Βίντεο-ντοκουμέντο: Η  μοναδική συνέντευξη που έδωσε ο Πάμπλο Πικάσο στην κρατική τηλεόραση RTBF του Βελγίου, το 1966. Η συνέντευξη είναι στα γαλλικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ