Η επικεφαλής της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογικής Συνεργασίας, Δέσποινα Κατσώχη, μιλά για την κρίση, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία

* Το Eirini the Blog είναι χορηγός επικοινωνίας και θα δημοσιεύσει τις συνεντεύξεις όλων των ομιλητών της εσπερίδας του ΤΟΓΜΕ με θέμα «Η Επιχειρηματικότητα είναι νοοτροπία».* Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο iagme@eede.gr

Η Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος- ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Είναι Πρόεδρος της  αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» με το διακριτικό τίτλο «ΑΚΟΣ»  που στόχο έχει την ενημέρωση, την πρόληψη και την θεραπεία  του καρκίνου.


Διαβάστε την ομιλία της λίγο πριν την εσπερίδα του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) με θέμα: «Η Επιχειρηματικότητα είναι νοοτροπία» (Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 17:30 στο Ξενοδοχείο Royal Olympic).
 
Αν αναζητήσουμε την προέλευση της λέξης επιχειρώ θα διαπιστώσουμε ότι αποτελεί σύνθεση της πρόθεσης επί και του ουσιαστικού χείρα, δηλ. χέρι. Χειρ και έργο είναι ο χειρουργός διότι το χέρι αποτελεί βασικό εργαλείο δουλειάς του χειρουργού αλλά και του γιατρού γενικότερα. Επομένως η επιχειρηματικότητα έχει σχέση με το επάγγελμα του γιατρού.

Επιχειρηματικότητα στην ουσία είναι η προσπάθεια μετατροπής της πρωτοβουλίας σε αποτέλεσμα και από αυτή τη διαδικασία να προκύψει και οικονομικό κέρδος. Περιλαμβάνει σαν βήματα την καινοτομία, την ηγεσία, τη διαχείριση και την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας.

Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη επιχειρηματική πρωτοβουλία που πήρατε;

Η πρωτοβουλία που πήρα ήταν να αναπτύξω μια ομάδα. Μία ομάδα είναι ένα σύστημα στοιχείων, του οποίου η σύνθεση υπόκειται σε ορισμένους κανόνες. Η δεξιότητα ομαδικής εργασίας και συνεργασίας με άλλους είναι σημαντική για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Με συνεχή καθοδήγηση ενημέρωση εκπαίδευση και επικοινωνία προάγεται η παραγωγή έργου. Η σωστή διαχείριση των εργασιακών σχέσεων και θεμάτων προάγει την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και πάλι από την αρχή. Αυτό που συνηθίζεται είναι να δουλεύει καθένας για το άτομό του και να φοβάται μη του κλέψουν αυτά που δεν ξέρει.

Τι καινοτομικό παρουσίαζε;

Η καινοτομία μας βρίσκεται στην ολιστική προσέγγιση του ασθενούς. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικά υψηλών προδιαγραφών θεραπειών αλλά και στη ψυχολογική στήριξη, σωματική και ψυχική ενδυνάμωση, ενημέρωση των ασθενών.
Η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογική Συνεργασία είναι μία ομάδα νέων γυναικών επιστημόνων οι οποίες παρέχουν ακτινοθεραπευτικές και ογκολογικές θεραπείες στους ασθενείς τους, αλλά και ενδιαφέρονται για την επιστημονική έρευνα και την εξέλιξη της επιστήμης τους.
Από την αρχή της λειτουργίας της, διαπιστώσαμε ότι δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνο στη στενή παρακολούθηση των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων, προκειμένου να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους ασθενείς που μας επιλέγουν.
Διακρίναμε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τον ασθενή ολιστικά, γιατί πιστεύουμε πως κάθε ασθενής έχει δικαίωμα στη συνεχή, εξειδικευμένη και εξατομικευμένη φροντίδα. Διαθέτουμε τον απαραίτητο χρόνο με στόχο να γεφυρώσουμε τη μεταξύ μας επικοινωνίας, που συμβάλλει αποφασιστικά στη σωστή παρακολούθηση της υγείας του και να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης για να προσεγγίσουμε την κάθε προσωπικότητα με ευαισθησία και διακριτικότητα.
Του παρέχουμε διαρκή ενημέρωση για την πορεία της υγείας του και επιλύουμε κάθε απορία του.  Η γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και η σωστή ενημέρωση του, ενισχύει το κλίμα  εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο  βοηθά στην αποτελεσματικότερη  αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας του.  
Ωστόσο, δεν περιοριζόμαστε στη στενή μεταξύ μας συνεργασία μας αλλά επιδιώκουμε τη συνεχή ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων συναδέλφων ιατρών. Για την επίτευξη του στόχου συμμετέχουμε αλλά και  διοργανώνουμε ογκολογικά συμβούλια προς όφελος του ασθενή μας ο οποίος έχει ταυτότητα, ξεχωριστές ανάγκες και δικαιώματα.


Τι ρίσκο περιείχε για σας  (κατάλληλος χρόνος, εύρεση πελατείας, άλλες συγκυρίες, χρηματοδότηση);

Η λειτουργία μίας επιχείρησης σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της χώρας μας, που δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα, είναι από μόνη της ένα ρίσκο. Ρίσκο εμπεριέχει και η επιλογή των συνεργατών. Έχει σαν αποτέλεσμα να μοιράζεσαι από την αρχή κάτι που θεωρητικά μπορούσες να το καρπωθείς μόνος σου. Αυτή βέβαια είναι μια κοντόφθαλμη άποψη.
Με καθοδήγησε η ισχυρή επιθυμία μου να μοιραστώ την πολύχρονη επιστημονική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία μου και να την  μεταλαμπαδεύσω  σε νεότερες συναδέλφους, επέλεξα συνειδητά γυναίκες γιατί τις εμπιστεύομαι και πιστεύω ότι έχουν περισσότερο ανάγκη από στήριξη. Οι γυναίκες στην αγορά εργασίας είναι επίσης ένα ρίσκο πχ οικογένεια τεκνοποίηση.
Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν η καχυποψία των άλλων συναδέλφων και βέβαια αγόρασα τους φίλους και τους εχθρούς της κάθε συνεργάτιδας.

Ποια προσόντα ηγεσίας απαίτησε;

Κάθε νέα επιστήμονας χρειάζεται καθοδήγηση στη διαμόρφωση μίας ισορροπημένης προσωπικότητας όπου η επαγγελματική της ταυτότητα, να μην λειτουργεί εις βάρος της κοινωνικής ή των διαπροσωπικών της σχέσεων αλλά και το αντίστροφο. Είναι ένα πεδίο το οποίο βαρύνεται από τους πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους τους οποίους η νέα γυναίκα αναλαμβάνει και η διαδικασία αποκωδικοποίησης για τη λήψη σωστών αποφάσεων, απαιτεί διαρκή άσκηση, υπομονή και επίγνωση.  Έχοντας υπηρετήσει επί σειρά ετών σε διευθυντικές θέσεις και έχοντας εκπαιδευτεί σε ακαδημαϊκού επιπέδου συνθήκες ήταν για μένα αυτονόητη η διαδικασία της καθοδήγησης της ομάδας.   Προσαρμοστικότητα επιμονή και υπομονή αλλά και εγρήγορση και συνεχή επαγρύπνηση ήταν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που διέθεσα. Για μένα το σημαντικό είναι να ενεργοποιήσεις την προσωπικότητα που έχεις απέναντι σου και της δώσεις τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει τις πτυχές της με φυσιολογικό τρόπο και θετική διάθεση.

Επιτύχατε το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος;

Για να έχει κάποιος επιτυχία πρέπει να ξέρει ότι το όφελος είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία.  Για να διακριθεί και να ξεχωρίσει από ομοειδείς επιχειρήσεις, πρέπει να εξελίσσει το προϊόν.
Προσωπικά με βοήθησε να διατηρήσω την ποιότητα της δουλειάς μου και τη ποιότητα της ζωής μου. Σε επίπεδο κερδοφορίας σίγουρα να  μπορώ να φροντίζω μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και να καταπιάνομαι με πολυσύνθετα θέματα, επίσης να μπορώ να εξελίσσομαι και να δραστηριοποιούμε στην έρευνα, νέες τεχνικές και καινοτόμες θεραπείες και να ανοίγομαι σε νέες αγορές
Η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογική Συνεργασία είναι μία κυψέλη συνεχούς δημιουργίας και αλληλεπίδρασης. Με ομαδικό πνεύμα και διάθεση εξέλιξης της επιστημοσύνης μας.  Κι αν το οικονομικό όφελος δεν είναι το προσδοκώμενο, υπάρχουν πάντα τα περιθώρια βελτίωσης που γεννά το υγιές επιχειρείν. Ανοιχτήκαμε σε νέες αγορές και σε άλλες εφαρμογές
Η ακτινοφυσικός μας ανέπτυξε μια παράλληλη δραστηριότητα μέσα στα πλαίσια της δικής της ειδικότητας και επιχειρησιακή δραστηριότητα η οποία με τη σειρά της ευνόησε τη κυρίως ομάδα και την ενδυνάμωσε.

Κατά την άποψή σας  η επιχειρηματικότητα είναι θέμα νοοτροπίας ή είναι θέμα σύμπτωσης, εκπαίδευσης κλπ;

Νοοτροπία είναι σύνθετη λέξη/΄νοός + τρόπος, ο τρόπος του νου, ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό του κάθε ανθρώπου, τρόπος σκέψης ο ιδιαίτερος τρόπος σκέψης ενός ατόμου, μιας ομάδας, ενός λαού· το σύνολο των πεποιθήσεων, των φοβιών, των προκαταλήψεων που τελικά καθορίζουν τη συμπεριφορά και τη δράση των ατόμων ή των ομάδων
Κατ΄ αυτή την έννοια η επιχειρηματικότητα είναι νοοτροπία που βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και αντιλήψεις. Όμως θεωρώ ότι πολλές φορές χρειάζονται οι κατάλληλες συνθήκες ή ανάγκες για να εκδηλωθούν. Κατά την άποψη μου σε αυτούς τους ανθρώπους το υγιές επιχειρείν μπορεί να διδαχθεί ωστόσο καθοριστική είναι και η ιδιοσυγκρασία του ατόμου, την οποία θεωρώ ότι διαμορφώνουν το περιβάλλον και οι εμπειρίες που κατακτά στη διαδρομή του.  

Για μένα, υπάρχει μία αλάνθαστη μονάδα μέτρησης της επιτυχίας στη ζωή. Απορρέει από τον βαθμό της εσωτερικής πληρότητας την οποία αισθάνεσαι μέσα από τις επιλογές σου. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι το επιχειρείν, δεν μου πρόσφερε από μόνο του την πολυπόθητη εσωτερική ισορροπία. Αισθάνθηκα την ανάγκη να συνδέσω το επάγγελμα μου, που δικαίως θεωρείται και λειτούργημα με την ανάπτυξη μίας παράλληλης κοινωνικής δράσης που θα με φέρει ακόμη πιο κοντά στους ανθρώπους και τα προβλήματα τους. Έτσι, γεννήθηκε η ΑΚΟΣ μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» με το διακριτικό τίτλο «ΑΚΟΣ» με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και την θεραπεία  του καρκίνου και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων.
Όταν οι επιλογές σου είναι σύμφωνες με τα βαθύτερα θέλω σου, όταν δεν παραγκωνίζεις καμία πτυχή της προσωπικότητας σου, τότε αυξάνεις τις πιθανότητες να προχωρήσεις μπροστά. Να δεις τα όνειρα σου να παίρνουν σάρκα και οστά και να έχεις κοντά σου ανθρώπους που σε εκτιμούν και σε αγαπούν. Νομίζω ότι αυτή είναι η πεμπτουσία της ύπαρξης μας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ