Τα ΛΑΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΚΥΘΗΡΩΝ από το φούρνο του Καραβά: «ένα προϊον με τον ήλιο και την Θάλασσα της Ελλάδας»...

  Με μια ματιά διακρίνεις το παραδοσιακά αλεσμένο κριθάρι και το σωστό φούρνισμα. Ραντισμένο με λίγο νερό που το κάνει αμέσως αφράτο και πασπαλισμένο με ανθό αλατιού, σε γυρίζει πίσω σε γεύσεις ξεχασμένες. Αν του προσθέσεις λίγες σταγόνες καλό ελαιόλαδο η γεύση του γίνεται στρογγυλή και μεστή.

 

Ένα υγιεινό σνακ μπορεί να είναι τόσο απλό και γνήσιο όσο ένα κριθαρένιο παξιμάδι παρασκευασμένο με φροντίδα, σαν αυτό της Αστάρτης από τα Κύθηρα, αναφέρει το Αθηνόραμα. Με μια ματιά διακρίνεις το παραδοσιακά αλεσμένο κριθάρι και το σωστό φούρνισμα. Ραντισμένο με λίγο νερό που το κάνει αμέσως αφράτο και πασπαλισμένο με ανθό αλατιού, σε γυρίζει πίσω σε γεύσεις ξεχασμένες. Αν του προσθέσεις λίγες σταγόνες καλό ελαιόλαδο η γεύση του γίνεται στρογγυλή και μεστή. Το κριθαρένιο βιολογικό παξιμάδι της Αστάρτης, γνωστής για το εξαιρετικό της ελαιόλαδο, έκανε την εμφάνισή του πριν λίγον καιρό.

Ο Χάρης Τζωρτζόπουλος το έχει φροντίσει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ακριβώς όπως και το ελαιόλαδό του. "Ενα προϊόν με γεύση από τη γη, τον ήλιο και τη θάλασσα της Ελλάδας", το περιγράφει ο ίδιος.Το αλεύρι ολικής άλεσης, βιολογικής καλλιέργειας, είναι της γνωστής για τα αυθεντικά προιόντα της Trinity Farm και αλέθεται σε πετρόμυλο. Το αλάτι είναι ανεπεξέργαστο, από τα βράχια των Κυθήρων. Τη συνταγή έχει φτιάξει ο διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας και μάλιστα το στρογγυλό παξιμάδι έχει μελετηθεί ώστε με ένα να καλύπτεις τις ανάγκες σου στη διάρκεια της ημέρας, μέχρι το βραδινό, κάνοντάς το ιδανικό σνακ. Τα παξιμάδια παρασκευάζονται και φουρνίζονται στο γνωστό μας από τα λαδοκούλουρα Φούρνο του Καραβά, που βρίσκεται στο ίδιο χωριό των Κυθήρων.

Στην ίδια περιοχή παράγεται και το ονομαστό ελαιόλαδο Αστάρτη, ψυχρής έκθλιψης, που φέτος άργησε να βγει στην παραγωγή. Η γεύση του επηρεάζεται, όπως πάντα, από τις ιδιαίτερες συνθήκες της χρονιάς: στο φετινό, το φρούτο της αγουροκομμένης ελιάς μπλέκεται με αρώματα θυμαριού, ανοιξιάτικου λιβαδιού - χαμομήλια, μαργαρίτες, γρασίδι - πικάντικες πινελιές και στο τέλος βγάζει μια ελαφρειά, ευχάριστη πικρίλα. Είναι ένα ελαιόλαδο με πολύπλοκη, λεπτή γεύση και τιθασσευμένη πικράδα. Φυσικά, κάνει ιδανικό συνδυασμό με τα παξιμάδια.

Λαδοκούλουρα Κυθήρων (από τον Ηλία Μαμαλάκη)
Υλικά
- 5 κιλά αλεύρι
- 65 γραμ. αλάτι
- 1 κιλό ελαιόλαδο
- 50 γραμ. μαγιά
- 2,250 λίτρα νερό

Εκτέλεση      
Σ'ένα μπόλ αναμιγνύετε το αλεύρι με το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε μέχρι να θρουλιάσει η ζύμη και να μη μείνουν κομπαλάκια μέσα σ'  αυτήν.
Προσθέτετε το νερό με τη μαγιά και αναμιγνύετε με το μίξερ πολύ καλά. Για να καταλάβετε ότι η ζύμη είναι έτοιμη όταν τη τεντώνετε μέχρι ν' ανοίγει σαν σεντόνι. Την αφήνετε τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει.
Οταν έλθει η ώρα να ζυμώσετε κόβετε τη ζύμη σε μικρά κομματάκια και τη πλάθετε μακρόστενα.
Μ' ενα κοφτερό μαχαίρι κόβετε κάθετες λεπτές φετούλες τις απλώνετε στο ταψί, και τις ψήνετε στο φούρνο.
Αφήνετε να κρυώσουν και τις ξαναφουρνίζετε για να φρυγανιάσουν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ