Πόλεμος μεταξύ Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και Υφυπουργού Πολιτισμού Τζαβάρα

Αλληλοκατηγορίες, υποψίες, προσβολές

To Δ.Σ. του  Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με ανακοίνωση καλεί τον υφυπουργό Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα σε «απολογία»  ενώ υπέβαλλε και την παραίτησή του, όπως του είχε ζητηθεί.  Τα μέλη του Δ.Σ. δεν αποδέχονται τις αιτιάσεις του υπουργού θεωρώντας ότι τους προσβάλλει και θίγει την υπόληψη και την τιμή τους . Όπως αναφέρει η ανακοίνωση χαρακτηριστικά : «προσβάλλετε την υπόληψή μας με φράσεις όπως «εγείρουν βάσιμες (sic) υποψίες αδιαφανούς χειρισμού», «εξέλιξη που δικαιολογεί (sic) δυσμενή σχόλια», «τέτοια κρούσματα αδιαφάνεια (sic)». Καταλήγει μάλιστα η ανακοίνωση «σας καλούμε να απολογηθείτε εξηγώντας γιατί, χωρίς να ζητήσετε να σας ενημερώσουμε αρμοδίως για ένα δημοσίευμα αμφιβόλου σοβαρότητας, χρησιμοποιήσατε εις βάρος μας φράσεις οι οποίες θίγουν την προσωπικότητα και την τιμή μας» ενώ δηλώνουν ότι επιφυλάσσονται να αντιδράσουν νομικά. .


Οι αντιδράσεις όλων των εμπλεκομένων μερών είναι καταιγιστικές. Ο εκδότης Στέφανος Πατάκης φέρεται σφόδρα δυσαρεστημένος καθώς δηλώνει ότι ο ίδιος δεν είχε δει τη λίστα παρά  μόνον μετά το δημοσίευμα του Βήματος (Λαμπρινή Κουζέλη, Γ.Μπασκόζος19/11/2012) όπου  αναφέρθηκε το γεγονός ότι είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των επιλεγέντων τίτλων ανήκουν στις Εκδόσεις  Πατάκη και αμέσως απέστειλε επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:  

«Εγώ δεν θα κρίνω τον κατάλογο αυτό, γιατί, εφόσον το πρόβλημα αφορά τις Εκδόσεις Πατάκη, υπάρχει ο κίνδυνος είτε να ευνοήσω είτε να αδικήσω τον εαυτό μου. Προτείνω όμως πρώτον να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι σχετικά, να γίνει μια μικρή επιτροπή η οποία να ερευνήσει τον κατάλογο, να εντοπίσει τα προβλήματα, να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο ΕΚΕΒΙ, να ζητήσει άμεσα διόρθωση του καταλόγου (να διορθωθούν τα λάθη, να αρθούν όλες οι αδικίες όπου υπάρχουν, να υπάρξει αναλογική κατανομή των βιβλίων που θα προμηθευτεί το ΕΚΕΒΙ). Το σπουδαιότερο όμως, πρέπει αυτή η επιτροπή και ο σύλλογός μας γενικότερα να συζητήσει θέματα αρχών και διαδικασίας που πρέπει να τηρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις».

Η Έλενα Πατάκη υπεύθυνη των εκδόσεων παιδικού βιβλίου του οίκου Πατάκη με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει το ήθος της επιχείρησης τους και ότι οι  εκδόσεις τους κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο από 25% στο σύνολο των κυκλοφορούντων λογοτεχνικών βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς.  Επίσης ότι «από το 1990 μέχρι το 2011 έχουν εκδώσει 3202 νέους τίτλους παιδικών βιβλίων.

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ) , ο σύλλογος που εκφράζει το κυρίως σώμα των εκδοτών και βιβλιοπωλών θα τοποθετηθεί αύριο με ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του εκφράζουν φόβους μήπως χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ και θα ήθελαν  να δουν τροποποιητικές πρακτικές.

Στο μεταξύ η Επιτροπή Φιλαναγνωσίας του ΕΚΕΒΙ πληροφορηθείσα το δημοσίευμα του ΒΗΜΑONLINE έστειλε υπόμνημα στον υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα όπου  μεταξύ άλλων υπερασπιζόμενη τις επιλογές της και τα μέλη της  αναφέρει ότι αποφάσισαν « α. Να συμπεριλάβουμε στον κατάλογο των βιβλίων και έργα (πρωτότυπα ή μεταφρασμένα) μελών της Επιτροπής, με το σκεπτικό ότι τα έργα αυτά είναι καταξιωμένα τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς». Παραβλέποντας βεβαίως το δεοντολογικό, ηθικό και ίσως νομικό ζήτημα που προκύπτει όταν κάποιος διαχειρίζεται χρήματα του δημοσίου. Είναι όμως γνωστό ότι πολλές φορές σε επιτροπές των κρατικών βραβείων , στις οποίες έχουν θητεύσει τα περισσότερα μέλη της επιτροπής, όταν κάποιος ήθελε να κριθεί το βιβλίο παραιτείτο από μέλος της επιτροπής.

Διαβάστε ολόκληρες τις ανακοινώσεις εδώ

Πηγή: tovima.gr




Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ