Κλιντ Χιλ: Διαβάστε τη δραματική ιστορία του σωματοφύλακα που δεν απέτρεψε τη δολοφονία του Τζων Κένεντυ

Σαν χθες πριν από 49 χρόνια δολοφονήθηκε στο Ντάλας ο πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Και με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η κ. Κένεντι κι εγώ», ο πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών Κλιντ Χιλ που είχε αναλάβει την προστασία της Τζάκι, εκείνος φαίνεται στις φωτογραφίες να σκαρφαλώνει στο ανοιχτό αυτοκίνητο για να βοηθήσει τον πρόεδρο και την πρώτη κυρία, εξηγεί γιατί κατηγορεί τον εαυτό του.

Σαν χθες πριν από 49 χρόνια δολοφονήθηκε στο Ντάλας ο πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Και με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η κ. Κένεντι κι εγώ», ο πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών Κλιντ Χιλ που είχε αναλάβει την προστασία της Τζάκι, εκείνος φαίνεται στις φωτογραφίες να σκαρφαλώνει στο ανοιχτό αυτοκίνητο για να βοηθήσει τον πρόεδρο και την πρώτη κυρία, εξηγεί γιατί κατηγορεί τον εαυτό του.

Μόλις άκουσε τον πρώτο πυροβολισμό του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ανέβηκε στην προεδρική λιμουζίνα και είδε τον Κένεντι να κρατά τον λαιμό του. «Η μόνη μου σκέψη ήταν, “θα πέσουν κι άλλες σφαίρες”», θυμάται. «Δεν σκεφτόμουν την ασφάλειά μου, σκεφτόμουν ότι πρέπει να τους καλύψω για να τους προστατεύσω». Στις αναμνήσεις του ο 80χρονος Χιλ γράφει για τον τρίτο πυροβολισμό: «Όταν χτύπησε ήταν σαν τον ήχο κάτι σκληρού που κοπανά κάτι κούφιο, σαν τον ήχο ενός πεπονιού που σκάει στο τσιμεντένιο... Την ίδια στιγμή, αίμα, εγκεφαλική ουσία και κομμάτια από κόκαλο πετάχτηκαν από το πίσω μέρος του κεφαλιού του προέδρου... Γέμισαν τα ρούχα μου, το πρόσωπό μου, τα μαλλιά μου».

Η Τζάκι σηκώθηκε από τη θέση της, «επειδή υπήρχαν κομμάτια από το κεφάλι του προέδρου, αίμα και κόκαλα στο δεξί μέρος του αυτοκινήτου και εκείνη προσπάθησε να τα μαζέψει. Την άρπαξα και την ξανακάθισα στη θέση της, το σώμα του προέδρου έπεσε στα γόνατά της. Μπορούσα να δω την πληγή στο κρανίο του. Έλειπε ένα κομμάτι του εγκεφάλου του. Κατάλαβα ότι ο τραυματισμός ήταν μοιραίος». Η Τζάκι φώναζε: «Τζακ, Τζακ, τι σου έκαναν» και «Θεέ μου! Του διέλυσαν το κεφάλι!».

Σήμερα ο Χιλ λέει: «Απέτυχα πλήρως στις ευθύνες μου. Ο πρόεδρος δολοφονήθηκε την ώρα που είχαν υπηρεσία εγώ». Δεν πίστεψε ποτέ ότι άξιζε το παράσημο γενναιότητας που του απονεμήθηκε αργότερα.

Σχεδόν 30 χρόνια ενοχής για την «αποτυχία» τον οδήγησαν σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και πλήρη απομόνωσή του από τους συγγενείς του. Κάποιες στιγμές σκέφτηκε ακόμα και την αυτοκτονία.

Η Τζάκι και ο Ωνάσης

Ο Χιλ που ανήκε στην προσωπική φρουρά της Τζάκι Κένεντι από το 1960 έως το 1964 θυμάται τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια στο εξοχικό των Κένεντι στο Χιάνις Πορτ και το ντοσιέ, στο οποίο η Τζάκι σχεδίαζε τα επίσημα δείπνα. Την είχε συνοδεύσει στα ταξίδια της στην Ινδία, στο Πακιστάν και στην Ελλάδα, αλλά δεν συμπάθησε καθόλου τον Αριστοτέλη Ωνάση όταν η Τζάκι πήγε πρώτη φορά διακοπές στο γιοτ του «Χριστίνα» το 1963. «Ήταν πολύ αλαζονικός, ένας δικτάτορας» λέει.

Δεν γνώριζε τίποτα για τις εξωσυζυγικές σχέσεις που έχει ακουστεί ότι είχαν τόσο ο Κένεντι όσο και η Τζάκι. «Είχα ακούσει τις φήμες για τις φιλενάδες του JFK, αλλά δεν είδα ποτέ κάτι που να τις επιβεβαιώνει. Όταν ήμουν με την Τζάκι, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είχε σχέσεις». Εκείνη γνώριζε για τις προεδρικές αταξίες; «Δεν το συζητήσαμε ποτέ». Την ακολουθούσε ακόμα και στα ψώνια, ενώ συχνά έπαιζαν μαζί τένις. Μήπως ήταν ερωτευμένος μαζί της; «Με έχουν κατηγορήσει για κάτι τέτοιο. Τη θαύμαζα και τη σεβόμουν. Ως φίλος την αγαπούσα, γνώριζα όμως τη θέση μου».

Το τέλος του δράματος

Πίσω στο Ντάλας, όταν η προεδρική λιμουζίνα έφθασε στο νοσοκομείο Μεμόριαλ ο Χιλ ζήτησε από την Κένεντι να αφήσει το σώμα του προέδρου, «κατάλαβα όμως ότι ήθελε να συνεχίσει να το κρατά επειδή το κρανίο είχε αλλοιωθεί τόσο. Έτσι έβγαλα το παλτό μου και κάλυψα το κεφάλι του».

Ο χιλ ήταν παρών όταν ορκίστηκε ο Λίντον Τζόνσον στοπ προεδρικό αεροσκάφος. «Προσπαθήσαμε να πείσουμε την Τζάκι να αλλάξει τα ρούχα της που ήταν γεμάτα αίματα, αλλά αρνήθηκε. “Ασ’ τους να δουν τι έκαναν”, μας απάντησε».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ