Τα «γιατί» & «επειδή» της «ομίχλης» πάνω από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα: Ανοιχτά θέματα, δαιδαλώδη κείμενα & άγνωστη επιστροφή των 3

Άδηλος παραμένει έως σήμερα ο χρόνος επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και η «ατζέντα» των ανοικτών θεμάτων που «αυγατίζουν» προερχόμενα από «διάσπαρτα» κείμενα δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα μέσω μνημονίων και όχι μόνο, με τα συναρμόδια υπουργεία και χθες σύμφωνα με πληροφορίες, να στέλνουν πακέτα με πρόσθετα στοιχεία στους δανειστές.

Άδηλος παραμένει έως σήμερα ο χρόνος επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και η «ατζέντα» των ανοικτών θεμάτων που «αυγατίζουν» προερχόμενα από «διάσπαρτα» κείμενα δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα μέσω μνημονίων και όχι μόνο, με τα συναρμόδια υπουργεία και χθες σύμφωνα με πληροφορίες, να στέλνουν πακέτα με πρόσθετα στοιχεία στους δανειστές. 

Πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, έκαναν λόγο για μία λίστα με μεγάλα ανοικτά θέματα που βρίσκονται στον προκρούστη με την τρόικα να ζητά παρεμβάσεις εδώ και τώρα και περιλαμβάνουν από ασφαλιστικό και εργασιακό, έως ΦΠΑ, άρση πλειστηριασμών α΄ κατοικίας και δημόσιο. 
Επιβεβαίωση από κύκλους ΥΠΟΙΚ
Όπως αναφέρει το capital.gr, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες που έρχονται από Βρυξέλλες για συγκεκριμένο κείμενο προς την ελληνική πλευρά.
Επισημαίνουν ότι είναι «ένα από τα έγγραφα της αλληλογραφίας», μεταξύ Ελλάδας και εκπροσώπων της τρόικας.
Εν τω μεταξύ, φανερή ήταν η ασάφεια στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου περί συμφωνίας έως 8/12 υπό τη δαμόκλειο σπάθη της λήξης του μνημονίου ΕΕ τέλος του έτους.
Τα ανοικτά θέματα και τα δαιδαλώδη κείμεναΤα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης... μαθεύτηκαν και χθες, από πληροφορίες όμως και όχι μέσω ανακοινώσεων- ενημερώσεων για το που βρίσκεται η διαπραγμάτευση.
Όπως παρέπεμψε χθες και ο ΥΠΟΙΚ σε δηλώσεις του, περιλαμβάνονται στα κείμενα 150 σελίδων και εκατοντάδων δεσμεύσεων των τελευταίων κειμένων που υπεγράφησαν τον Απρίλιο – Μάιο του 2014. Περιλαμβάνονται και σε νέα κείμενα όμως δεσμεύσεων καθώς όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr η κυβέρνηση προέβη τον Αύγουστο και σε νέες δεσμεύσεις για να διασφαλίσει την απόφαση του Eurogroup για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ (σημ. τελευταίο κομμάτι της προηγούμενης 4ης αξιολόγησης).
Δηλαδή, πριν καν ξεκινήσει η πέμπτη διαπραγμάτευση το οικονομικό επιτελείο δεσμεύθηκε για νέο κύκλο παρεμβάσεων- σε αυτή την αξιολόγηση - σε καίριους τομείς: για τους φόρους υπέρ τρίτων (με αναφορά στο αγγελιόσημο), για νέα συγχώνευση ταμείων, για «απλοποίηση» του ΦΠΑ, για νόμο οικονομικών των κομμάτων και για νέες παρεμβάσεις στην ΔΕΗ αν κριθούν αναγκαίες.
Οι παρεμβάσεις αυτές, προστίθενται  στα κείμενα του μνημονίου που είναι πολυάριθμα και  διογκώνονταν κάθε φορά που η τρόικα έφθανε στην Αθήνα. Όσο για την «διαύγεια» των κειμένων που υπογράφει η χώρα (είναι τρία τα κύρια, το MOU, MEFP και το τεχνικό μνημόνιο αλλά και οι επιστολές της κυβέρνησης που τα συνοδεύουν), και δεσμεύουν πολίτες και επιχειρήσεις, αυτή είναι…. περιορισμένη.
Τη στιγμή που ο κ. Ντάισελμπλουμ  ενημερώνει το κοινοβούλιό του για το τι συμβαίνει σε κάθε Eurogroup και για όλα τα κράτη, η τελευταία αναθεώρηση του Απριλίου – Μαΐου 2014 υπάρχει μόνο στα αγγλικά και μόνο στις ιστοσελίδες των δανειστών στις οποίες πρέπει να ανατρέξει ο ενδιαφερόμενος για να βρει τι έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό συνέβη τον Μάιο άλλωστε με τα μέτρα που ήρθαν στο τραπέζι τώρα… Ασάφεια δηλώσεων
Ασάφεια κατεγράφη και στις  χθεσινές επίσημες δηλώσεις μετά την Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου περί συμφωνίας έως 8 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της λήξης του μνημονίου ΕΕ τέλος του έτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οπως ανέφερε την Κυριακή και ο κ. Ρέγκλινγκ αν λήξει ο χρόνος χωρίς συμφωνία (ή έστω μία άλλη προσωρινή λύση) λήγει και το ευρωπαϊκό μνημόνιο και αυτό σημαίνει όπως εξήγησε και χθές υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, ότι επιστρέφεται το αδιάθετο ποσό του ΤΧΣ (11,4 δισ. ευρώ) που θα μειώσουν ισόποσα το χρέος και θα πρέπει να αποφασιστεί και να ληφθεί εκ νέου ποσό για πιστοληπτική γραμμή, ενώ «χάνεται» και το 1,8 δισ. ευρώ της δόσης που απομένει από το κοινοτικό μηχανισμό (EFSF).
Ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος δεν δεσμεύθηκε για το χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Δήλωσε ότι «η τρόικα θα επιστρέψει εγκαίρως, ώστε όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου», αλλά «σε κάθε περίπτωση ο Ελληνικός λαός θα έχει, το ταχύτερο δυνατό, και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία μας με τους εταίρους».
Ο ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι «Όλα είναι δυνατά» για  επιστροφή μέχρι το τέλος της εβδομάδας» Είπε  ότι «Νέα θέματα ποτέ δεν ανοίγουν. Τα θέματα τα ξέρουμε, είναι μέσα στο MoU και στο MEFP. Τα ξέρουμε τα θέματα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ