Σκάνδαλο δομημένων ομολόγων: Προσωρινά ελεύθεροι με εγγυήσεις €200.000 οι 10 από τους 13 καταδικασθέντες-Με αναστολή οι άλλοι 3

Ελεύθεροι με εγγυοδοσίες που ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν σε 200.000 ευρώ μπορούν να παραμείνουν οι 10 από τους 13 κατηγορούμενους , οι οποίοι νωρίς το πρωί της Πέμπτης κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων.


Ελεύθεροι με εγγυοδοσίες που ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν σε 200.000 ευρώ μπορούν να παραμείνουν οι 10 από τους 13 κατηγορούμενους , οι οποίοι νωρίς το πρωί της Πέμπτης κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων.

Οι άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί τους έφυγαν ήδη ελεύθεροι από το δικαστήριο που έκανε δεκτό το αίτημα για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους.



Πρόκειται για την πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ Παναγιώτα Καραδήμα και τους λογιστές Άγγελο και Δημήτρη Λιάτη,

Όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι αν και έγινε δεκτό το αίτημά τους για αναστολή της έφεσης θα χρειαστεί να παραμείνουν προσωρινά υπό κράτηση μέχρις ότου το συντομότερο δυνατό καταφέρουν να πληρώσουν την εγγύηση που όρισε ξεχωριστά για τον καθένα το δικαστήριο.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου το πρωί της Πέμπτης

Βαρύτατες ποινές για τους βασικούς κατηγορούμενους, διοικητές ταμείων και εκπροσώπους χρηματιστηριακών εταιριών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερκοστολογημένο φέρεται να κατέληξε σε ασφαλιστικά ταμεία, επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Η απόφαση του  δικαστηρίου που υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση για αναγνώριση ελαφρυντικού γλίτωσε τους 13 καταδικασθέντες από τα ισόβια, αλλά δεν απέφυγαν τις πολυετείς ποινές κάθειρξης. Ειδικότερα το δικαστήριο επέβαλλε στους:

-Αγάπιο Σημαιοφορίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΑΥΠΕΔ , κάθειρξη 30 ετών , κατά συγχώνευση 20.
-Παναγιώρα Καραδήμα πρην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, κάξειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20
-Παναγιώτης Δεμέστιχας, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ , κάθειρξη 30 ετών , κατά συγχώνευση 20
-Γεράσιμο Κονιδάρη, πρώην του ΤΕΑΥΦΕ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20 χρόνια
-Κωνσταντίνος Χρηστίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΚΟΠΑ, κάθειρξη 30 ετών , κατά συγχώνευση 20
-Γιώργος Αποστολίδης, της χρηματιστηριακής εταιρίας Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια
-Θεόδωρο Πρινιωτάκη, εταιρία Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών , εκτιτέα τα 25 χρόνια
-Γιώργος Παπαμαρκάκης, εταιρία ΝΑΜ, κάθειρξη 35 ετών , εκτιτέα τα 25.
-Χαρ. Αδαμόπουλος, της εταιρίας J.P Morgan , κάθειρξη 30 ετών , εκτιτέα τα 25
-Αβραάμ Σαββίδης, J.PMorgan, κάθειρξη 30 ετών , εκτιτέα τα 25
-Νίκος Μπούγος, στέλεχος της Hyppovereinsbank , κάθειρξη 15 ετών
-Αγγελος και Δημήτρης Λιάτης, λογιστές, κάθειρξη 5 ετών .

Το δικαστήριο διέταξε την κατασχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των  Θόδωρου και Γιώργου Πρινιωτάκη (έχει αποβιώσει) μέχρι του ποσού των περίπου 6,5 εκατ. ευρώ που θεωρείται παράνομη περιουσία. Για τον πρωτο διέταξε και τη δήμευση κατασχεθέντος ποσού περίπου 230.000 ευρώ. Επίσης, επέβαλλε χρηματική ποινή μαμούθ στον Γιώργο Χατζημαρκάκη ύψους 11,06 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δικαστήριο επιδίκασε επίσης χρηματική ικανοποίηση στο ΥΠ.ΟΙΚ 500.000 ευρώ από τους Γ. Παπαμαρκάκη και Θ. Πρινιωτάκη οι οποίοι όπως και οι Α.Σαββίδης και Χαρ. Αδαμόπουλος απουσιάζουν από το δικαστήριο.

Αυτή την ώρα οι συνήγοροι υπεράσπισης δίνουν μάχη για να πετύχουν αναστολή εκτέλεσης της ποινής των κατηγορουμένων μέχρι το Εφετείο.


Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας οι 13 από τους 14 κατηγορούμενους για την υπόθεση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που υπερτιμολογημένο κατέληξε σε ασφαλιστικά ταμεία.

Οι δικαστές κατά περίπτωση έκριναν ενόχους τους κατηγορούμενους, για απάτη και απιστία με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εγκληματική οργάνωση.

Ο μοναδικός που κρίθηκε αθώος ήταν ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιος Παπαδόπουλος σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ