Ο κινηματογράφος πάει...Ευρωεκλογές-Μόνο τρεις οι νέες ταινίες της εβδομάδας (φωτό & βίντεο)

Τρεις μόνο κινηματογραφικές πρεμιέρες τις παραμονές των εκλογών, λόγω της αναμενόμενης μικρής προσέλευσης στις αίθουσες. Τη μερίδα του λέοντος στις εισπράξεις διεκδικούν οι μεταλλαγμένοι Χ- Men, ενώ το ισχνό πρόγραμμα συμπληρώνουν μια αμερικανική δραματική ταινία και ένα νοτιοαφρικανικό animation με πουλιά.

Τρεις μόνο κινηματογραφικές πρεμιέρες τις παραμονές των εκλογών, λόγω της αναμενόμενης μικρής προσέλευσης στις αίθουσες. Τη μερίδα του λέοντος στις εισπράξεις διεκδικούν οι μεταλλαγμένοι Χ- Men, ενώ το ισχνό πρόγραμμα συμπληρώνουν μια αμερικανική δραματική ταινία και ένα νοτιοαφρικανικό animation με πουλιά.
 
X-Men: Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος *** ½
(X-Men: Days of future past)
(3D)
Φαντασίας – Διάρκεια 132’



Σκηνοθεσία: Μπράιαν Σίνγκερ
Παίζουν: Χιου Τζάκμαν, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζέιμς Μάκαβοϊ, Τζένιφερ Λόρενς, Ίαν Μακέλεν, Πάτρικ Στιούαρτ, Χάλι Μπέρι, Έλεν Πέιτζ
 
Άκρως εντυπωσιακή επιστροφή των σύγχρονων ημιθέων των κόμικς της Marvel (που είναι και συμπαραγωγός εταιρεία). Οι χαρισματικοί μεταλλαγμένοι διεξάγουν σκληρή μάχη για να σώσουν τους εαυτούς τους και την ανθρωπότητα, στην έβδομη ταινία της σειράς που εγκαινιάστηκε το 2000.

 Έχοντας επανέλθει στην σκηνοθετική πολυθρόνα, ο πρώτος διδάξας Μπράιαν Σίνγκερ («Χ-Men», “X-Men 2”) προωθεί επιδέξια την επική δράση παράλληλα με τις συγκρουσιακές σχέσεις των ηρώων, οι οποίοι, αν και εξωπραγματικοί ως προς τις ικανότητές τους, είναι, ως προς την ψυχολογία τους, κανονικοί άνθρωποι με κάποια δόση εκκεντρικότητας. Δυσοίωνη η εισαγωγή, με τους μεταλλαγμένους να εξολοθρεύονται από γιγαντιαία ρομπότ, ειδικά προγραμματισμένα γι’ αυτόν τον σκοπό.



Προκειμένου να εμποδίσουν την ολοσχερή εξόντωσή της φυλής τους, ο καθηγητής Χαβιέ και ο Μαγκνέτο στέλνουν στο παρελθόν τον Λόγκαν/ Γούλβεριν με την αποστολή να ματαιώσει μοιραία για αυτούς γεγονότα. Πίσω στο 1973 και με φόντο την επικείμενη υπογραφή της συνθήκης για τον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ, ο Λόγκαν προσπαθεί να πείσει τον παραιτημένο Χαβιέ να συνεργαστεί. Στη συνέχεια, οι δυο τους αγωνίζονται να βγάλουν από ένα κελί υψίστης ασφαλείας τον Μαγκνέτο (φυλακισμένο για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι!) και να αποτρέψουν την καταστροφική δράση της ανεξέλεγκτης Ρέιβεν.

Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει στην Καλιφόρνια και συνεχίζεται με αγωνιώδεις ρυθμούς στη Νέα Υόρκη, τη Σαϊγκόν, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον -τόπο της τελικής αναμέτρησης - παρέχοντας την ευκαιρία για μια κοσμοπολίτικη εναλλαγή φυσικών χώρων. Μία κοσμοϊστορική εξέλιξη πλέκεται έξυπνα με τη φανταστική πλοκή, όπως και στο “X-Men: η πρώτη γενιά” που διαδραματιζόταν στη διάρκεια της πυραυλικής κρίσης στην Κούβα. Ευκαιρία για μια νοσταλγική «επίσκεψη» στα ανεπανάληπτα σέβεντις. Παρών και ο Πρόεδρος Νίξον, ως καρικατούρα.

Σε πρώτο πλάνο, τέσσερις «δυνατοί» παίκτες εναντίον υπεράριθμων εχθρών και εναντίον αλλήλων. Τέσσερις αδροί, «ψαγμένοι» σεναριακά χαρακτήρες. Ερμηνεύονται με κέφι και χιούμορ –ακόμα και στα υπαρξιακά τους αδιέξοδα- από τον Χιου Τζάκμαν (θυμίζει Κλιντ Ίστγουντ, στις παλιές του ταινίες), την Τζένιφερ Λόρενς (σε διαρκείς μεταμορφώσεις και με κίνηση αιλουροειδούς, ενισχυμένη από τα ψηφιακά εφέ), τον Τζέιμς Μάκαβοϊ και τον Μάικλ Φασμπέντερ (που παρότι ανόμοιοι φυσιογνωμικά με τον Πάτρικ Στιούαρτ και τον Ίαν Μακ Κέλεν πείθουν ως κατά πενήντα χρόνια νεότεροι Χαβιέ και Μαγκνέτο). Αξιοποιώντας στο έπακρο μια πληθώρα ταλέντων καθώς και τον πλούτο των μέσων παραγωγής (εκτιμώμενος κατά προσέγγιση προϋπολογισμός 250 εκατομμυρίων δολαρίων) ο Μπράιαν Σίνγκερ θέτει την προσωπική του υπογραφή σε ένα απολαυστικό, σουρεαλιστικό υπερθέαμα προδιαγραφών blockbuster, με αποδέκτες και απαιτητικούς σινεφίλ.
 
Το μυστικό της Μέϊζι ***
(What Maisie knew)
Δραματική – Διάρκεια 93’



Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Σίγκελ και Σκοτ ΜακΓκίχι
Παίζουν: Ονάτα Έϊπριλ, Τζούλιαν Μουρ, Στιβ Κούγκαν, Αλεξάντερ Σκάαρσγκαρντ
    
Η ανωριμότητα των ενηλίκων μέσα από το ώριμο βλέμμα μιας ανήλικης. Η εξάχρονη Μέϊζι στάθηκε άτυχη στο θέμα των γονιών της. Η μαμά της η Σουζάνα, πολυάσχολη ροκ σταρ, είναι απορροφημένη με τις πρόβες και τους περιστασιακούς εραστές της, δηλαδή παρούσα-απούσα. Ο μπαμπάς της ο Μπιλ, έμπορος έργων τέχνης, λείπει συνέχεια σε ταξίδια για δουλειές. Η Μέιζι έχει όλα τα υλικά αγαθά αλλά της λείπει το κυριότερο: η γονική φροντίδα.

Κάποτε οι γονείς της χωρίζουν και ξαναπαντρεύονται κατά πολύ νεότερά τους άτομα. Η μαμά έναν ωραίο μπάρμαν και ο μπαμπάς την αγγελική μπεϊμπισίτερ της κόρης του. Τότε είναι που η Μέϊζι θα γίνει κάτι σαν βαλιτσάκι που ο ένας αφήνει στην πόρτα του άλλου. Η μικρή ηρωίδα ζει το δράμα της στωικά, σαν παρατηρήτρια της ζωής της, ενώ δένεται όλο και περισσότερο με τον καινούργιο σύζυγο της μητέρας της, τον μόνο άνθρωπο που τη νοιάζεται πραγματικά.



Μια νουβέλα του Χένρι Τζέιμς μεταφέρεται στη σύγχρονη Νέα Υόρκη, μιαν ανελέητη πόλη όπου μπορεί να σου είναι όλοι ξένοι, ακόμη και οι ίδιοι σου οι γονείς. Παρακολουθούμε πώς ένα κοριτσάκι μεγαλώνει πρόωρα, κάτω από τη σκιά δύο κολοσσιαίων Εγώ. Αποσπασματική η αφήγηση, σαν σελίδες από το προσωπικό ημερολόγιο της Μέϊζι, δίνει την αίσθηση ότι χαλαρώνει και βραδυπορεί σε κάποια σημεία, όμως όπως θα αντιληφθούμε στο συγκινητικό φινάλε, οι δημιουργοί της ταινίας παρατηρούν προσεκτικά τους χαρακτήρες και τους ολοκληρώνουν, χωρίς βιασύνη.

Η Τζούλιαν Μουρ και ο Στιβ Κούγκαν ερμηνεύουν δυο ανατριχιαστικά τέρατα εγωπάθειας και η μεγάλη έκπληξη ακούει στο όνομα Ονάτα Έϊπριλ. Αν και μικρή σε ηλικία, σηκώνει επάνω της την ταινία, άνετα και με φυσικότητα, χωρίς να καταφεύγει στις χαριτωμενιές και τους μελοδραματικούς μανιερισμούς των πιτσιρικάδων του Χόλιγουντ.
 
Ζαμπίζια: Πουλιά στον αέρα **
(Zambezia)
Animation – Διάρκεια 83’



Σκηνοθεσία: Γουέιν Θόρνλεϊ
Με τις φωνές των: Φοίβου Ριμένα, Μαρίας Ζερβού, Ηλία Ζερβού, Φώτη Πετρίδη, Θανάση Κουρλαμπά

Νοτιοαφρικανική ταινία animation, με «μήνυμα» για τους μικρούς θεατές. Η ένταξη ενός μοναχικού γερακιού στο κοινωνικό σύνολο συντελείται σε διάρκεια κρίσης, όταν μοχθηρά ερπετά απειλούν να καταστρέψουν την ουτοπική πόλη των πτηνών. Η μάχη της Ζαμπίζια – με φόντο τους επιβλητικούς καταρράκτες της Βικτόρια - δίνει μαθήματα επιβίωσης και αλληλοβοήθειας στον υπεροπτικό Κάι.



Η Ζωή, το θηλυκό πουλί που μάχεται δίπλα του, δίνει μαθήματα ισότητας μεταξύ των φύλων. Ιδέα που δεν διακρίνεται για την πρωτοτυπία της (οι περισσότερες παιδικές ταινίες «λένε» περίπου το ίδιο), πυκνός διάλογος και αρκετά μπερδεμένη πλοκή για τους πιτσιρικάδες. Οι οποίοι όμως θα αποζημιωθούν από την ευρύτατη χρωματική παλέτα των σκηνικών, την ποικιλία των χαρακτήρων και την ασταμάτητη δράση.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ