Ξεκινάει με «Grace of Monaco» το 67o Φεστιβάλ Καννών-Η Νικόλ Κίντμαν σκορπά παντού τη λάμψη της (φωτό)

Με την αναμενόμενη λάμψη, αύρα Μαρστέλο Μαστρογιάννι - το πορτρέτο του οποίου κοσμεί την αφίσα της διοργάνωσης - αλλά και μια κάποια πολιτική ίντριγκα, ξεκινάει το βράδυ της Τετάρτης το 67ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών.

Με την αναμενόμενη λάμψη, αύρα Μαρστέλο Μαστρογιάννι - το πορτρέτο του οποίου κοσμεί την αφίσα της διοργάνωσης - αλλά και μια κάποια πολιτική ίντριγκα, ξεκινάει το βράδυ της Τετάρτης το 67ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών.



(Φωτός: REUTERS/Benoit Tessier)

Η έναρξη γίνεται με την προβολή της εκτός συναγωνισμού ταινίας «Η Γκρέις του Μονακό» του Γάλλου Ολιβιέ Νταάν: Πρωταγωνίστρια η Νικόλ Κίντμαν, που ερμηνεύει την Γκρέις Κέλι και μετέπειτα πριγκίπισσα του Μονακό στην ταινία.



Η Κίντμαν που βρίσκεται από την Τρίτη στις Κάννες και ποζάρει ασταμάτητα στους φωτογράφους θα βαδίσει μαζί με τον σκηνοθέτη και τους συμπρωταγωνιστές της στο κόκκινο χαλί, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει και την «καχυποψία» του γειτονικού πριγκιπάτου που συνεχίζει να εκφράζει τις αντιρρήσεις του για τον τρόπο που παρουσιάζεται η αδικοχαμένη Γκρέις.



Στο κόκκινο χαλί αναμένεται και η κριτική επιτροπή του φετινού φεστιβάλ, με την πρόεδρο, διάσημη νεοζηλανδή σκηνοθέτρια Τζέιν Κάμπιον και τα μέλη της: τους ηθοποιούς Γουίλεμ Νταφόε, Κάρολ Μπουκέ, Γκάελ Γκαρσία Μπερνάλ, Τζέον Ντο-Γέον, Λεϊλά Χατάμι και τους σκηνοθέτες Νίκολας Γουάντινγκ Φερν και Σοφία Κόπολα.



Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Καννών (από αριστερά) η Σοφία Κόπολα, Η Τζέιν Κάμπιον, ο Τζεόν Ντο-γιον, η Καρόλ Μπουκέ και η Λεϊλά Χαταμί, ποζάρουν πριν από την πρεμιέρα

«Αρχισα να κλαίω μόλις ο Ολιβιέ Νταάν μου πρότεινε το ρόλο»,ανάφερε σε συνέντευξή της η Νικόλ Κίντμαν, σχολιάζοντας τον ρόλο της Γκρέις Κέλι. «Ήταν παράξενο. Η αντίδρασή μου ήταν πολύ συναισθηματική και απρόσμενη. Σκέφτηκα πως είχα γυρίσει ταινίες με μερικούς από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες του κόσμου και κανένας δεν μου είχε προτείνει ρόλο τέτοιας εμβέλειας: ένα κοριτσάκι που ήθελε να γίνει πριγκίπισσα, διάσημη ηθοποιός, γυναίκα ερωτευμένη κα μητέρα πολιτικοποιημένη. Μέχρι σήμερα δεν είχα ερμηνεύσει ένα ρόλο τέτοιου μεγέθους. Και γνώριζα επίσης πως το φιλμ θα γυριζόταν στα πραγματικά μέρη, στη Ριβιέρα και όχι στα στούντιο».



«Λυπήθηκα από την αντίδραση της πριγκιπικής οικογένειας. Αλλά, ταυτόχρονα την καταλαβαίνω, καταλαβαίνω πως η Καρολίν, ο Αλμπέρ και η Στεφανί θέλουν να προστατέψουν τη μνήμη των γονιών τους. Είναι βασικά αυτό που κάνουν τα παιδιά», ήταν το σχόλιο της Κίντμαν σχετικά με την αρνητική αντίδραση της οικογένειας της Γκρέις για την ταινία.



Αν η πρώτη ημέρα είναι για το φεστιβάλ των Καννών μέρα λάμψης και δηλώσεων, από την Πέμπτη ξεκινά η «σοβαρή» πλευρά του φεστιβάλ με την προβολή, στο διαγωνιστικό τμήμα, των ταινιών «Ο κύριος Τέρνερ» του Βρετανού Μάικ Λι, που αφορά τη ζωή του διάσημου Άγγλου ρομαντικού ζωγράφου και «Τιμπουκτού» του Μαυριτανού σκηνοθέτη Αμπντεραχμάνε Σισάκο, γύρω από τις συγκρούσεις στη Συρία, μια από τις πολλές ταινίες του φετινού προγράμματος του φεστιβάλ που αναφέρονται σε πολέμους.



Το φετινό πάντως πρόγραμμα των Καννών, το οποίο ρίχνει αυλαία στις 25 Μαΐου, είναι αρκετά πολύμορφο, με ταινίες τόσο από καθιερωμένους όσο και από νέους σκηνοθέτες, που διαγωνίζονται για το Χρυσό Φοίνικα και τα άλλα βραβεία του μεγάλου και πιο διάσημου φεστιβάλ του κινηματογραφικού χώρου.



Τη Δευτέρα, 19 Μαΐου, θα κάνει στις Κάννες την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο τμήμα του Φεστιβάλ, «Ενα Κάποιο Βλέμμα», και η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα , παρουσία του σκηνοθέτη και των συντελεστών του φιλμ.



Η πρώτη προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στη 13.30, για να ακολουθήσει στις 22.00 το βράδυ η δεύτερη προβολή στην αίθουσα Debussy.



Παράλληλα, την ίδια ημέρα, Δευτέρα 19 Μαΐου στις 14:30 στην Αθήνα και στον κινηματογράφο Δαναό θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική προβολή της ταινίας.

Το «Xenia» αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει πάση θυσία να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ