Κλείστε θέση: Ένας από τους καλύτερους σεφ της Αυστρίας, ο Έλληνας, Κώστας Φιλίππου θα μαγειρέψει την Κυριακή 11/9 στο Φεστιβάλ «Ελλάδα - Γιορτή - Γεύσεις» στην Τεχνόπολη!

Ένας από τους καλύτερους σεφ της Αυστρίας ο Έλληνας και Αυστριακός Κώστας Φιλίππου, διακρίνεται στη Βιέννη και θα μαγειρέψει την Κυριακή 11/9 στο Φεστιβάλ «Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις» στην Τεχνόπολη. Κλείστε εγκαίρως θέση!

Ένας από τους καλύτερους σεφ της Αυστρίας ο Έλληνας και Αυστριακός Κώστας Φιλίππου, διακρίνεται στη Βιέννη και θα μαγειρέψει την Κυριακή 11/9 στο Φεστιβάλ «Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις» στην Τεχνόπολη. Κλείστε εγκαίρως θέση!

Ελληνοαυστριακό αστέρι Michelin: Ο Konstantin Filippou είναι 100% Έλληνας παρότι γεννήθηκε στο Γκρατς. Το καταλαβαίνεις μόλις τον συναντάς, από τον τρόπο που μιλάει, από το χιούμορ του, από τις ατάκες που πετάει. Ο πατέρας του πήγε από την Καλαμάτα στην Αυστρία να σπουδάσει μηχανικός, έμεινε εκεί αλλά πέρασε στον γιο του το DNA της ελληνικής νοοτροπίας. Φυσικά είναι και Αυστριακός, αφού εκεί έζησε όλα τα χρόνια του και η μητέρα του είναι γέννημα θρέμμα Γκρατς, πιτσιρικάς όμως τα καλοκαίρια έτρωγε παγωτό ξυλάκι στη Χαλκιδική.
Ολόκληρη η Βιέννη περίμενε την επόμενη κίνησή του, όταν έφυγε από το μεσογειακό «Novelli» που το είχε οδηγήσει στην κατάκτηση αστεριού Michelin. Άνοιξε το δικό του εστιατόριο κέντρο-απόκεντρο το Μάρτιο του 2013 και μέσα σ’ ένα χρόνο οι διακρίσεις άρχισαν να πέφτουν βροχή: αστέρι Michelin, 17/20 και 3 σκούφους στο Gault Millau, 95/10 στον Falstaff και 3ο καλύτερο εστιατόριο της Βιέννης, σεφ της χρονιάς στην Αυστρία.
Δεν είναι τυχαίος ο Filippou στην καριέρα του έχει δουλέψει πολλά χρόνια σ’ ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Βιέννης, το «Steirereck» και κατόπιν στο «Gordon Ramsay» και στο «Le Gavroche» στο Λονδίνο και τελικά σ’ ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου το περίφημο «Arzak» στο Σαν Σεμπαστιάν, πριν επιστρέψει στην Αυστρία.

Στο χώρο του ρεστοράν τώρα, η κεντρική ιδέα του Konstantin ήταν να παντρέψει το κλασσικό πνεύμα της Βιέννης με το rock ’n’ roll. Το κατάφερε με δυο σάλες μινιμαλιστικά ανοιχτόκαρδες με γκρίζο χρώμα και μεγάλα παράθυρα, που δίπλα τους τα χειροποίητα ξύλινα τραπέζια και το πανέμορφο ξύλινο πάτωμα μεταδίδουν οικειότητα και θέρμη. Τώρα που ο καιρός ανοίγει σερβίρουν και στην όμορφη βεράντα του πεζοδρομίου τους. Η κουζίνα του εστιατορίου είναι ανοιχτή, προστατευμένη όμως από μεγάλα παράθυρα, ενώ, για όσους το θέλουν, το chef’s table, ή μπάρα καλύτερα, είναι διαθέσιμο με πιο άμεση επαφή με την κουζίνα. Κόντρα στο ρεύμα, δημιουργεί τάση: Τάραξε τα νερά της γαστρονομίας στη Βιέννη αλλά και γενικότερα στην Αυστρία ο Filippou, δίνοντας στην υψηλή γαστρονομία προσιτό ύφος. Κατ’ αρχάς καθιέρωσε τη δυνατότητα μόνο δύο ειδών μενού και όχι αλά καρτ, που τα πιάτα τους αλλάζουν σιγά-σιγά: δύο των 6 πιάτων (95€ ) που από το καθένα τους μπορείς να φας αν θέλεις μια μικρότερη βερσιόν του 4 πιάτων (62€ ). Έπειτα στη wine list του κυριαρχούν τα βιοδυναμικά κρασιά, με πολλά εξαιρετικά grange wine.
Τα πιάτα του είναι πολύ σοφιστικέ και σερβίρονται αρτίστικα με ξεκάθαρα τα χωριστά υλικά τους. Συνδυάζουν πολύ πετυχημένα το κοντράστ και την αρμονία, παίζοντας αρκετές φορές με στοιχεία της στεριάς και της θάλασσας. Κλασσικό παράδειγμα το Corned beef, άψογα γευστικό βοδινό που συνταιριάζεται με την ανάλαφρα ιωδιούχα αίσθηση στρειδιών, χαβιάρι από arctic char μέσω της δροσιάς αγγουριού. Η λογική αυτή μπορεί να εκφραστεί και από amuse bouche του τύπου τσιπς από τραγανή μουσούδα γουρουνιού με σούπερ μυρωδάτο κουμ κουάτ.

 Το ρουστίκ το προσεγγίζει πολύ δημιουργικά- σερβίρει λ.χ. μια πάρα πολύ ντελικάτη γλώσσα αρνιού (ελληνική επιρροή ) με αγκινάρες, δυόσμο, ελιές και από πάνω της τρίβει ξερό κατσικίσιο τυρί με κρούστα πιπεριού. Από την άλλη μεριά υπάρχουν κορυφαία πιάτα που εκφράζουν μεγάλες τεχνικές αρετές και καταλήγουν σε μέγιστη φινέτσα: τέτοιο είναι το ιδανικά ψημένο σκουμπρί με χορσράντις, πουρέ topinambour, μήλο αγγουράκι, χαβιάρι και σάλτσα άνηθου.
Επίσης τα γλυκάδια με τηγανητά κρεμμύδια, εστραγκόν και κρυμμένο μέσα σε μάγειρο αντίβ υπέροχα ταιριασμένο μελάτο αβγό, ή το αριστούργημα που λέγεται καραβίδα με λιωμένη πάνω της λεπτή φέτα από λαρδί μικρής παραγωγής, αχινό και τραγανό κουνουπίδι. Στα οπωσδήποτε πάντως πρέπει να θεωρείτε την brandale μπακαλιάρου σαν βελούδινο σύννεφο, με σαφράν και χαβιάρι από arctic char, και στα πολύ σοφιστικέ του την πιπεράτη χλωροφύλλη μιας σάλτσας από lovage, τριγυρισμένη από παντζάρια σαλιγκάρια και τρυφερές καρδιές κοτόπουλου.
Θα ερωτευθείτε γλυκά όπως τις μπανάνες μαγειρεμένες σε κρασί sherry με κρέμα μασκαρπόνε και passion ftuit ή το τυρί με κόκκινα φρούτα και παγωτό γλυκόριζας βουτηγμένο σε σιρόπι μαύρης ελιάς.

Βαθμολογία 16,5/20
Επίσκεψη: 24/3.
Τιμή μενού: με € 62 & € 95. ΑμεΑ: όχι.
Dominikanerbastei 17A, Βιέννη, 004315122229 www.konstantinfilippou.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ