Ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος είδε και σχολιάζει τις ταινίες της εβδομάδας: Μικρά όμορφα πλάσματα, Απόκλιση, Το μικρό Ψάρι και τον Γερμανό Γιατρό

Η κινηματογραφική εβδομάδα έχει από όλα: Μικρά όμορφα πλάσματα, το πρώτο μέρος της τριλογίας της απόκλισης, μια παράφραση της ιστορίας του Νώε, το μικρό ψάρι και ένα Γερμανό γιατρό που ψάχνει... τον Άγγλο (ή για να ακριβολογούμε Αργεντίνο) ασθενή.

Η κινηματογραφική εβδομάδα έχει από όλα: Μικρά όμορφα πλάσματα, το πρώτο μέρος της τριλογίας της απόκλισης, μια παράφραση της ιστορίας του Νώε, το μικρό ψάρι και ένα Γερμανό γιατρό που ψάχνει... τον Άγγλο (ή για να ακριβολογούμε Αργεντίνο) ασθενή.
 
Του Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου
 
Ποτέ μου δεν έκρυψα την αγάπη μου για τον Αργεντίνικο (Ισπανόφωνο γενικότερα) κινηματογράφο, ο «Γερμανός Γιατρός» έρχεται να με επιβραβεύσει για αυτή μου τη στάση. Πρόκειται για μία από τις ταινίες που αφήνει στις λεπτομέριες να επιλέξει το κοινό τη θέση που θα επέλεγε. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια ιστορία που εμπνέεται από τη στάση της Λατινικής Αμερικής που έδινε αδιακρίτως πολιτικό άσυλο στους μεγαλύτερους ναζιστές εγκληματίες της ιστορίας.



Στη Βαριλότσε, ένα μέρος κοντά στην Παταγωνία θα βρεθεί ο Τζόσεφ Μέγκελε, ο άγγελος του Θανάτου. Τα ιδανικά θύματα για τη συνέχεια των πειραμάτων του είναι η οικογένεια των ξενοδόχων του και συγκεκριμένα η κόρη τους που έχει βραδεία ανάπτυξη και τα δίδυμα παιδιά στα οποία είναι έγκυος η μητέρα της οικογένειας. Τα θέματα που αναπτύσσει η ταινία πολλά και πολυεπίπεδα: η ανάγκη των ανθρώπων να είναι αποδεκτοί, η γοητεία του κακού, τα λεπτά όρια που μεταμορφώνουν τις προεκτάσεις της επιστήμης σε «τέρας». Οι σκέψεις με την ολοκλήρωση της ταινίας ακόμα περισσότερες: ο σύγχρονος μιμητισμός, η εξάπλωση του ναζισμού σήμερα, η συνενοχή και το manipulation των συναισθημάτων μας. Ένα σκληρό κομψοτέχνημα που μεταμορφώνεται από κοινωνικόπολιτικό δράμα, σε θρίλερ με θύτες και θύματα τα ίδια πρόσωπα. Η Ναταλία Ορέιρο στον ρόλο της μάνας, ο Αλεξάντερ Μπρεντεμούλ στον ρόλο του Μέγκελε, η Έλενα Ρόχερ στον ρόλο της φωτογράφου-πράκτορα, η νεαρή Φλορένθια Μπάντο ακόμα και η κούκλα της η wakolda είναι αριστοτεχνικά καθοδηγούμενοι από την σκηνοθέτη Λουθία Πουένθο.
 
Η υπέροχη Μάρυ Λάρσον είναι μια ηθοποιός που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο μέλλον. Η χαμηλότονη ερμηνεία της στο «Δον Ζουάν» στον ρόλο της αδελφής του πρωταγωνιστή κατάφερνε με μόλις 3 ατάκες να σου μείνει χαραγμένη στη μνήμη. Στα «Μικρά όμορφα πλάσματα» ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη. Η πολυβραβευμένη ταινία που αφηγείται την ιστορία εφήβων σε κέντρο περίθαλψης δεν φτάνει στιγμή στο μελό και καταφέρνει να βάζει τα συναισθήματα όλων των ηρώων στη θέση τους, ακόμα και στα ξεσπάσματα τους. Βραβείο ερμηνείας στο Λοκάρνο και βραβείο κοινού στις νύχτες πρεμιέρας.
 
Το «μικρό ψάρι» είναι η πιο ολοκληρωμένη και κινηματογραφική δουλειά του Γιάννη Οικονομίδη. Ταξίδεψε στο Φεστιβάλ Βερολίνου και αφηγήθηκε την ιστορία του Στράτου, ενός άνδρα με σκοτεινο παρελθόν που έχει πάρει την απόφαση να αλλάξει την κοινωνία αλλά με τον δικό του τρόπο. Η σκηνή του γλεντιού με τη Βίκυ Παπαδοπούλου, η αφηγηματική γραμμή του Βαγγέλη Μουρίκη προσφέρουν μια περισσότερη δόση ποίησης στην αφήγηση.
 
Αν αντιμετωπίσουμε τον Νώε του Ντάρεν Αρονόφσκυ σαν μια παράτολμη αποδόμηση του θρησκευτικού μύθου, τότε ο στόχος του έχει επιτευχθεί. Το κινηματογραφικό παραμύθι του, εμπνευσμένο από την ιστορία του Νώε κινδυνεύει αρκετές βορές να βρεθεί στο έλεος του κατακλυσμού, η «αντιεκκλησιαστική» θέση του δημιουργού απέναντι στον κεντρικό ήρωα που συμπεριφέρεται σαν θρησκ-αλκοολικός σε απεξάρτηση, σώζει την ανθρωπότητα από το ναυάγιο.  Μακράν η καλύτερη ερμηνεία της ταινίας αυτή του Λόγκαν Λέρμαν (που συνεργάζεται για δεύτερη φορά με την Έμμα Γουάτσον). Όσο για την Τζένιφερ Κόνελυ, μπορεί μετά από αρκετές συνεργασίες να έχει βρει κώδικες επικοινωνίας με τον Ράσελ Κρόου, εδω βρίσκεται σεναριακά σε ασθενέστερη θέση, ανάλογη της θέσης της γυναίκας εκελινη την εποχή.
 
Όσο για την «τριλογία της απόκλισης», δημοσιογραφική προβολή δεν έγινε οπότε σύντομα θα επανέλθουμε με σκέψεις και απόψεις, αφού την παρακολουθήσουμε σε δημόσια προβολή αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ