Ο επιστήμονας του Stanford James Hallenbeck: Οι αισθήσεις όταν πεθαίνουμε - Ποια μας εγκαταλείπει πρώτη & ποιες ακολουθούν ως το μοιραίο τέλος

Ο θάνατος, ένα από τα πράγματα που ελάχιστα γνωρίζουμε έως και καθόλου και που ο Δρ. James Hallenbeck του Stanford έρχεται να μας διαφωτίσει

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πεθαίνουμε; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει ο ειδικός σε θέματα θανάτου

Ο Δρ. James Hallenbeck του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ θεωρείται ο πλέον ειδικός για να εξηγήσει τον θάνατο, έχει γράψει άλλωστε και σχετικό βιβλίο με τον τίτλο «Palliative Care Perspectives» στο οποίο αναφέρει ότι λίγο πριν πεθάνουμε οι αισθήσεις μας φεύγουν με συγκεκριμένη σειρά.

Ο Δρ James Hallenbeck είναι γιατρός παρηγορητικής ιατρικής, που εργάζεται στο VA Palo Alto Health Care System στο Palo Alto CA. Έχει ακαδημαϊκό διορισμό ως αναπληρωτής καθηγητής, ομότιμος, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ένα σημαντικό ενδιαφέρον του είναι η σχέση της καλλιέργειας συμπόνιας με την επαγγελματική εξουθένωση στην υγειονομική περίθαλψη.

Στο βιβλίο του «Palliative Care Perspectives» που μπορείτε να το αγοράσετε στο Amazon για 54,53 ευρώ, οι 5 αισθήσεις έχουν συγκεκριμένη σειρά που «φεύγουν».

Cover for 

Palliative Care Perspectives

Όρεξη, η πρώτη

Αρχικά, ο ειδικός αποκαλύπτει ότι το πρώτο πράγμα που χάνεται είναι η όρεξη. Καθώς το σώμα κλείνει, απαιτεί λιγότερα θρεπτικά συστατικά από ό,τι πριν, οπότε μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια όρεξης και έλλειψη δίψας.

Ομιλία, η δεύτερη

Η ομιλία είναι η επόμενη λειτουργία που χάνεται καθώς το σώμα επιβραδύνει και η φωνή βγαίνει πολύ δύσκολα.

Όραση, ακολουθεί

Μετά την ομιλία, έχει παρατηρηθεί η απώλεια της όρασης, αν και πάλι ο καθηγητής δήλωσε ότι μερικές φορές οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να δουν πολλά από όσα υπήρχαν γύρω τους, μπορούσαν αντ’ αυτού να δουν αγαπημένα πρόσωπα που είχαν ήδη πεθάνει.

Διαβάστε ακόμα: Palliative Care in the final days of life JAMA 2005 Clinician s Corner.pdf (bialer.co.il)

Ακοή και αφή στο τέλος

Οι τελευταίες αισθήσεις που φεύγουν, σύμφωνα με τον Dr. Hallenbeck, είναι η «ακοή και η αφή», καθώς ακόμη και στις τελευταίες στιγμές ενός ατόμου που φαίνεται να μην ανταποκρίνεται, μπορεί ακόμη να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του με κάποιο τρόπο.

Μόλις χαθεί η αφή, η ακοή είναι η τελευταία αίσθηση που χάνεται, και σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 ορισμένοι άνθρωποι είναι σε θέση να ακούνε πράγματα μέχρι τις τελευταίες τους στιγμές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ