Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να διδάξετε στο σκυλάκο σας ; Και όχι ! Δεν είναι η ανάγκη του μέσα στο σπίτι ούτε το δάγκωμα !

Πράγματι, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά πράγματα για να διδαχθεί ένας σκύλος...

Αν ρωτήσετε έναν κηδεμόνα σκύλου ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να διδάξει τον σκύλο του, αυτός πιθανόν να σας έλεγε το να μη δαγκώνει τους ανθρώπους, να τα πηγαίνει καλά με τους άλλους σκύλους, να παίζει ήρεμα και χωρίς επιθετικότητα, να μη γαβγίζει συνέχεια, να μην κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι.

Πράγματι, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά πράγματα για να διδαχθεί ένας σκύλος. 

Βοηθάνε στο να κοινωνικοποιηθεί σωστά και να έχει μια συμπεριφορά που δεν θα δημιουργεί προβλήματα.

Όμως, σύμφωνα με πολλούς εκπαιδευτές, το πιο σημαντικό πράγμα στο οποίο πρέπει να εκπαιδευτεί πρώτα από όλα ένας σκύλος είναι άλλο.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να μάθετε στον σκύλο σας;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι μία: Το να ζητάει ευγενικά αυτό που θέλει. Ναι, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο αυτό και ίσως λιγότερο σημαντικό από τα άλλα, πρέπει να ξέρετε ότι πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να περιμένει. 

Γιατί οι κακές συμπεριφορές, αν αφεθούν χωρίς διόρθωση και χωρίς έγκαιρη εκπαίδευση, είναι δύσκολο να βελτιωθούν στο μέλλον. Και πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν τελείως.

Αν έχετε παιδιά, είστε ήδη εξοικειωμένοι- οι περισσότεροι ελπίζουμε- με αυτό, του να ζητάνε δηλαδή με καλό τρόπο και ευγενικά αυτό που θέλουν. 

Ένα τετράχρονο παιδί δεν θα έπρεπε να χαστουκίζει τον γονέα του όταν θέλει ένα κομμάτι πίτσα και ένα δεκάχρονο παιδί δεν θα έπρεπε επίσης να αρπάζει πράγματα από τα ράφια των καταστημάτων και να απαιτεί από τη μητέρα ή τον πατέρα του να τα αγοράσει. 

Για τα παιδιά αυτό είναι το πιο βασικό στη συμπεριφορά τους, να λένε δηλαδή “παρακαλώ” και “μπορώ”. 

Τι γίνεται όμως με τον σκύλο μας; Το άλλο μας παιδί; Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δεν μπαίνουμε ποτέ στον κόπο να διδάξουμε τα ίδια πράγματα στα σκυλιά μας.

Η Nicole Wild, από την Καλιφόρνια, εκπαιδεύτρια σκύλων πάνω από 25 χρόνια και συγγραφέας, αναφέρει στο διαδικτυακό Modern Dog: 

«Ως εκπαιδεύτρια βλέπω συχνά τα αποτελέσματα της αποτυχίας εκπαίδευσης σωστών τρόπων συμπεριφοράς. 

Οι σκύλοι γαβγίζουν στους κηδεμόνες τους για να τους δώσουν προσοχή, τους χτυπάνε για να πάρουν λιχουδιές και χρησιμοποιούν το σώμα και τις φωνές τους με κάθε είδους ακατάλληλους τρόπους για να πάρουν αυτό που θέλουν. 

Υπάρχει μόνο ένας λόγος που τα σκυλιά συνεχίζουν να κάνουν αυτά τα πράγματα: Γιατί λειτουργεί.» 

Και συμπληρώνει: «Αφού οι σκύλοι δεν μπορούν να πουν: “Αγαπημένε μου κηδεμόνα, θα ήθελα πάρα πολύ να πάρω αυτή τη νόστιμη λιχουδιά”, πώς μπορούν να το ζητήσουν ευγενικά; Με εκπαίδευση φυσικά. Όλα ξεκινούν με την εκπαίδευση.»

Δείτε ακόμη:Μέχρι πότε ένας σκύλος θεωρείται κουτάβι & ποιοι παράγοντες το καθορίζουν ; Ας χαρούμε αυτήν τη γλυκιά & υπέροχη περίοδο !

Πώς εκπαιδεύουμε έναν σκύλο να ζητάει ευγενικά κάτι που θέλει

Σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια ο σκύλος θα πρέπει να εκπαιδευτεί ώστε να έχει κάποιες συμπεριφορές που να αξίζουν ανταμοιβή. 

Γιατί όταν μαθαίνει κάτι καλό και υπακούει, χρειάζεται ανταμοιβή ώστε να συνδυάσει αυτό που μαθαίνει με κάτι καλό. Και να το συνεχίσει. Και όλο αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί καθώς τα πράγματα είναι περισσότερο απλά από ό,τι νομίζουμε.

Η Wild αναφέρει: «Αν υποθέσουμε ότι ο σκύλος σας ξέρει να κάθεται, έχει ήδη κάτι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, αντί να βάζετε το πιάτο μπροστά του, κρατήστε το και ζητήστε του να καθίσει. 

Όταν η πλάτη του ακουμπήσει στο πάτωμα, επαινέστε τον, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε. Στη συνέχεια βάλτε το μπολ με την τροφή κάτω και αφήστε το να φάει. 

Για κάτι πιο προχωρημένο κάντε αυτό: 

Αν ο σκύλος σας ξέρει τις φράσεις “περίμενε” ή “άφησέ το”, ζητήστε του να καθίσει και μετά πείτε τις λέξεις αυτές για να περιμένει ή να το αφήσει. 

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, πέστε την κατάλληλη λέξη και επιτρέψετε να φάει. Εάν χρησιμοποιείτε αυτή την τακτική, αυξομειώστε το χρόνο που πρέπει να περιμένει. 

Δείτε ακόμη:Γιατί λοιπόν γαυγίζουν επίμονα τα σκυλάκια και τι θέλουν να επικοινωνήσουν; Πολλές φορές το άκουσμα γεννά προβληματισμούς !

Διαφορετικά, θα μάθει ότι μετά από, ας πούμε, πέντε δευτερόλεπτα τρώει, και η προσμονή μπορεί να οδηγήσει στο να διακόψει την αναμονή πολύ σύντομα.»

Πολλοί σκύλοι πηδούν πάνω στους ανθρώπους για να τραβήξουν την προσοχή και πιθανόν να πάρουν κάτι που θέλουν- εκτός από την προσοχή. 

Η προσταγή ”κάτσε” μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική συμπεριφορά. Εξάλλου, ένας σκύλος δεν μπορεί να πηδάει και να κάθεται ταυτόχρονα.

Το κάθισμα δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει ο σκύλος σας για να κερδίσει ανταμοιβές και να μάθει σωστή συμπεριφορά. 

Το να ξαπλώσει είναι επίσης χρήσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά για τα περισσότερα πράγματα. Και να γνωρίζετε ότι είναι καλύτερο να διαφοροποιείτε τα πράγματα που ζητάτε από τον σκύλο σας να κάνει. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, αν, για παράδειγμα, ζητάτε πάντα να κάθεται την ώρα του φαγητού, ο σκύλος σας σύντομα θα κάθεται με αντάλλαγμα το γεύμα. Αυτό είναι καλό, αλλά σε αυτό το σημείο δεν του ζητάτε πραγματικά να κάνει τίποτα. Αν ζητάτε εναλλάξ κάθισμα, κάθισμα-παραμονή, κάθισμα κάτω και κούνημα της πατούσας, απαιτείτε πάντα κάτι για να κερδίσετε κάτι σημαντικό.

Μαθαίνοντας τον σκύλο σας να ζητάει ευγενικά αυτό που θέλει, ενισχύετε τη θέση σας ως αρχηγού και κάνετε τη ζωή μαζί του πιο ευχάριστη και πιο εύκολη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ