Αλέξης Τσίπρας: «Στην Υπόθεση Novartis & των τηλεοπτικών αδειών, η διαχείριση ήταν ατυχής» - Ποιους Υπουργούς «κάρφωσε» - Το μήνυμα προς τον Κασσελάκη (φωτό & βίντεο)

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα μετα την παραίτηση του στο συνέδριο "Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά"

Τοποθετήθηκε για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας μετά από την παραίτησή του από την κεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ πριν έξι μήνες.

Έκανε μεγάλες αποκαλύψεις για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ με έντονη την αυτοκριτική.

Έλαβε σαφείς αποστάσεις από τον τότε αρμόδιο Υπουργό της κυβέρνησης του, Νίκο Παππά, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι «εγώ δεν έχω παρά να παραδεχθώ ότι στην υπόθεση της Novartis και στην υπόθεση της αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών, η διαχείριση που κάναμε ήταν ατυχής», για να συμπληρώσει πως «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και καταλήγαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα». 

Στο ίδιο πλαίσιο, η υπόθεση της Novartis δημιούργησε εχθρούς, «σε μια περίοδο που αναζητούσαμε συμμάχους», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως «υπήρχαν λάθη στους χειρισμούς μας».

Μίλησε ανοιχτά για το δημοψήφισμα του 2015

Έκανε λόγο για «μια δραματική στιγμή». Όπως υποστήριξε, το 2015, «η Ελλάδα δεν είχε καμία δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της, αν δεν έπαιρνε άλλη δανειακή σύμβαση από τους εταίρους της. 

Η άλλη επιλογή ήταν η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ», για να επισημάνει ότι «το ερώτημα δεν ήταν παραμονή ή έξοδος από το ευρώ. Το ερώτημα ήταν αποδεχόμαστε αυτή την συμφωνία που οι εταίροι μας προτείνανε».

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Διαβάστε ακόμα: Με γεια το κούρεμα Πρόεδρε! Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η είσοδος του Τσίπρα προκάλεσε ενθουσιασμό - Καταχαρούμενοι οι βουλευτές, όρθιοι τον χειροκροτούσαν (φωτό)

«Καρφιά» για Υπουργούς

Άφησε αιχμές, όμως, λέγοντας ότι είχαμε «και εμένα και τους περισσότερους -όχι όλους όμως τους συναδέλφους μας- στο υπουργικό συμβούλιο να κατανοούμε ότι η χώρα μας» στηλιτεύοντας τη στάση υπουργών του, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, παρότι το δημοψήφισμα «δραματοποίησε τις εξελίξεις σε τόσο γρήγορο βαθμό που έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω». Κατά τον κ. Τσίπρα, «η Ελλάδα δίχως αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα μπορούσε να βγει ποτέ στις αγορές». 

Ωστόσο, «εκεί είναι οι ευθύνες, ο εγκλωβισμός σε πρόσωπο που είχαν κρίσιμο ρόλο που είχαν προσωπική ατζέντα». Πλην του κ. Βαρουφάκη, «και άλλοι στο εσωτερικό της κυβέρνησής μου. Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν ή ευθέως μιλούσαν να βγει η χώρα από το ευρώ» αποκάλυψε, ενώ για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, «ουδέποτε απείλησε. Είπε ότι θα παραιτούμουν, αν δεν…» σε ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, σχολίασε ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Δεν είχα στο μυαλό ότι ερχόμαστε να πάρουμε μια ιστορική ρεβάνς» περιέγραψε για τον κυβερνητικό του κύκλο, τη στιγμή που δεν παραγνώρισε ότι υπάρχει «έλλειψη αντιπολίτευσης» από την Αριστερά. «Η Δημοκρατία μας φέτος γιορτάζει τα 50 της χρόνια αλλά υπάρχει μια μαύρη βρώμικη κηλίδα στο επίσημο φόρεμα της είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών» παρατήρησε ο πρώην Πρωθυπουργός, σημειώνοντας για την υπόθεση των Τεμπών ότι δημιουργείται στη Βουλή «προσπάθεια συγκάλυψης».


Μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στρεφόμενος εμμέσως προς το κόμμα του και τον Στέφανο Κασσελάκη, «η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και η αδυναμίας αντιπολίτευσης να παίξει το ρόλο της μέσα στη βουλή» θα φουντώσει ένα «κύμα αντιπολιτικής», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δηλαδή αν «δεν καταφέρουν οι προοδευτικές δυνάμεις να γίνουν από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης». «Η αριστερά έχει τις δικές της ευθύνες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρή την Ευρώπη» υποστήριξε, για να συμπληρώσει πως «η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί, γιατί οι αξίες που υπερασπίζεται, είναι κατά την άποψή μου διαχρονικές».

Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Κασσελάκης στον Σταύρο Θεοδωράκη - «Είμαι το πιο διαφανές πολιτικό πρόσωπο στην Ελλάδα - 50 χιλιάδες το κόστος της καμπάνιας μου» (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ