Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: 176 «ναι», 76 «όχι», 2 «παρών», 46 οι αποχές – Πως ψήφισαν τα κόμματα (βίντεο)

Νόμος του κράτους το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Υπερψηφίστηκε με 176 «ναι» το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, που αφορά μεταξύ άλλων στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. «Όχι» ψήφισαν 76 βουλευτές, «παρών» δύο βουλευτές και 46 απείχαν. 

Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές. Τα «παρών» πιθανότατα προέρχονται από την Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ανεξάρτητο βουλευτή (που αποχώρησε από την Πλεύση) Μιχάλη Χουρδάκη.

H Eλλάδα έγινε η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου.

Η ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη ηλεκτρονικά και ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ της Πέμπτης, μετά από διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν, όπως αναμενόταν, ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες.

Τι ψήφισαν τα κόμματα:

  • Νέα Δημοκρατία: 107 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 20 «όχι» και 31 απείχαν.
  • ΣΥΡΙΖΑ: απουσίασε μόνο ο Παύλος Πολάκης.
  • ΠΑΣΟΚ: δεν καταψήφισε κανένας, απείχαν οι Λιακούλη, Χνάρης, Καζάνη, Πουλας, Μιχαηλίδης, Παρασκευαΐδης, Σταρακα, Κωνσταντινόπουλος, Μπαραν, Πανας, Νικολαΐδης.
  • Νέα Αριστερά: έλειπαν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές Φερχάτ Οζγκιούρ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
  • Πλεύση Ελευθερίας: Όλοι ναι

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ