Ας δούμε κάθε πότε & για πόση ώρα πρέπει να βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας - Εξαρτάται από την ηλικία, τη φυλή, προβλήματα υγείας & εξωτερικούς παράγοντες

Διαφορές ανά φυλή και ηλικία!

Δεν υπάρχει μέρα που να μην βγάλουμε τον σκύλο μας βόλτα. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να το τηρούμε. Όχι ότι δεν υπάρχουν και απρόοπτα, αλλά εμείς ως υπεύθυνοι σκυλογονείς κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να είναι το κουτάβι μας χαρούμενο και ευτυχισμένο. Μία από τις καθημερινές μας συνήθειες είναι η βόλτα με τον σκύλο μας. Η βόλτα έχει πολλά ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά οφέλη για την υγεία του κατοικιδίου μας και είναι από τους λόγους που την έχουμε καθιερώσει. Με τη βόλτα ο σκύλος μας ασκείται, εκτονώνεται, μυρίζει ενδιαφέρουσες μυρωδιές, κοινωνικοποιείται, εξερευνά και προφανώς πηγαίνει τουαλέτα. Αλλά και εμείς με το περπάτημα ξεχνάμε για λίγο τις έγνοιες μας, αθλούμαστε και συναντάμε κόσμο.

Ποια είναι όμως η ιδανική διάρκεια και συχνότητα που πρέπει να βγάζουμε το γούνινο παιδί μας βόλτα; Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε ένα ένα τα παραπάνω ερωτήματα.
Η ιδανική διάρκεια και συχνότητα της βόλτας ενός σκύλου εξαρτάται από την ηλικία, τη φυλή, τυχόν προβλήματα υγείας και εξωτερικούς παράγοντες. Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα. Τα κουτάβια χρειάζονται μικρότερες βόλτες από τους ενήλικους σκύλους. Ενώ έχουν πολλή ενέργεια, έχουν μικρή αντοχή με αποτέλεσμα να κουράζονται εύκολα. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να βγάζετε βόλτα το κουτάβι σας αρκετές βόλτες την ημέρα, οι οποίες να είναι μικρές σε διάρκεια. Ενώ, αν έχετε ηλικιωμένο σκυλάκι, είναι προτιμότερο να το βγάζετε βόλτα περίπου δύο φορές την ημέρα, με διάρκεια η καθεμία 20 με 30 λεπτά. Φυσικά, αν δείτε ότι το κατοικίδιό σας δεν έχει κουραστεί και θέλει να συνεχίσει, μπορείτε να συνεχίσετε λίγο ακόμη. Όσον αφορά τους ενήλικους σκύλους, οι δύο με τρεις βόλτες την ημέρα είναι ιδανικές. Η διάρκειά τους εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος και την προσωπικότητά τους. Τα περισσότερα ενήλικα σκυλάκια είναι ευτυχισμένα να κάνουν βόλτες αρκεί να είναι μαζί σας, οπότε ας βάλετε στο πρόγραμμα σίγουρα δύο βόλτες και αν έχετε χρόνο μη διστάσετε να προσθέσετε κι άλλη ή κι άλλες. Η ιδανική διάρκεια είναι τουλάχιστον μισή ώρα.

Ωστόσο, εξαρτάται από τη φυλή του σκύλου. Για παράδειγμα, οι μικρόσωμες φυλές όπως είναι τα τσιουάουα και τα μαλτεζάκια, συνήθως χρειάζονται μικρότερες βόλτες. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μικρότερα ποδαράκια, οπότε για να καλύψουν την ίδια απόσταση με έναν μεγαλύτερο σκύλο, χρειάζονται περισσότερη ώρα. Οι βραχυκέφαλες φυλές σκύλων, επίσης, όπως είναι τα pugs ή τα bulldogs, χρειάζονται μικρότερους περιπάτους, καθώς λόγω των ρυγχών τους δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.

Καλό, λοιπόν, είναι για τα συγκεκριμένα σκυλάκια να ξεκινήσετε με δύο βόλτες των 20 με 30 λεπτών την ημέρα και να παρατηρήσετε αν το κουτάβι σας εκτονώνεται αρκετά. Αν απολαμβάνει τις βόλτες και δεν του είναι αρκετές, σταδιακά αυξήστε τη διάρκεια.

Οι μεσαίες φυλές, όπως είναι τα beagles ή τα λαμπραντόρ, χρειάζονται μεγαλύτερους περιπάτους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καλή φυσική κατάσταση και υγεία. Αν έχετε έναν σκύλο που ανήκει σε πιο αθλητική και ενεργητική φυλή, τότε μάλλον οι δύο μισάωρες βόλτες την ημέρα δεν θα του είναι αρκετές. Η ιδανική διάρκεια μπορεί να φτάσει μέχρι και τη μία ώρα τη φορά για να μπορέσει να εκτονωθεί και να είναι ήρεμος στο σπίτι. Αφιερώστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε, τόσο για περπάτημα όσο και για διάφορες δραστηριότητες, ώστε να είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος.

Τέλος, οι μεγαλύτερες φυλές, χρειάζονται κι αυτές τουλάχιστον δύο βόλτες την ημέρα διάρκεια τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά η καθεμία. Ωστόσο, υπάρχουν μεγαλόσωμες φυλές που μπορεί να μην είναι τόσο δραστήριες αλλά και πάλι ο περίπατος πρέπει να διαρκέσει αρκετά. Αυτές οι φυλές για να εκτονωθούν χρειάζονται να περπατήσουν πολλή ώρα και μεγάλη απόσταση για να εκτονωθούν.

Διαβάστε ακόμη:Θέλουν διαρκώς να χουζουρεύουν ή βαριούνται την παρέα μας; Για να δούμε πόσες ώρες τη μέρα πρέπει να κοιμούνται τελικά τα σκυλάκια

Φυσικά, όλα τα παραπάνω ισχύουν κυρίως και υγιείς σκύλους. Αν το αγαπημένο σας κατοικίδιο αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ίσως χρειάζεται μικρότερες αλλά συχνότερες βόλτες. Προσπαθήστε να αφουγκραστείτε τις ανάγκες του σκύλου σας και συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, οι περιβαλλοντικές συνθήκες παίζουν ρόλο. Όταν, για παράδειγμα, έξω έχει 40 βαθμούς, ο σκύλος προτιμάει να μένει στο σπίτι κάτω από το κλιματιστικό αντί να περπατάει στην καυτή άσφαλτο. Ή όταν βρέχει ή έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ίσως προτιμήσει τη ζεστασιά του κρεβατιού του και με το που πάει τουαλέτα μπορεί να θέλει να επιστρέψει πίσω.

Τελευταίες σκέψεις

Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε τα κατοικίδιά μας για να κατανοήσουμε βαθύτερα τις ανάγκες τους. Κανένας σκύλος δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Μπορεί κάποιος να χρειάζεται δύο βόλτες την ημέρα για 20 μόλις λεπτά, ενώ κάποιος άλλος για να εκτονώσει την ένεργειά του, να πρέπει να περπατήσει τουλάχιστον μία ώρα σε κάθε βόλτα. Ας μην αγνοούμε, λοιπόν, το τετράποδο φιλαράκι μας καθώς εξαρτάται απόλυτα από εμάς και προφανώς θέλουμε να του παρέχουμε ό, τι καλύτερο περνάει από το χέρι μας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ