Οι αδελφές του Ωνάση, η Άρτεμις, η Μερόπη & η Καλλιρόη - Η αυτοκτονία της ανηψιάς του στα 30 της - Με ποια ήταν πιο κοντά η Χριστίνα; (φωτό)

Οι θείες της οικογένειας

Με την απώλεια της Μερόπης Νίκου Κονιαλίδη το 2012 και την κηδεία της στον Ιερό Ναό Αναστάσεως στο Κοιμητήριο Πειραιά, αφήνοντας παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα, κλείνει το κεφάλαιο των ετεροθαλών αδελφών του Αριστοτέλη Ωνάση: της Καλλιρρόης Πατρονικόλα που έφυγε πρώτη, πλήρης ημερών, και της Μερόπης, θυγατέρες του Σωκράτη Ωνάση από τον δεύτερο γάμο του με την Ελένη.

Ο Σωκράτης Ωνάσης, πλούσιος καπνέμπορος από τη Σμύρνη, είχε παντρευτεί την Πηνελόπη Δολόγλου ή Ντολόγλου που του έδωσε δύο παιδιά, την Αρτέμιδα, μετέπειτα σύζυγο του καθηγητή της Ορθοπεδικής Γαροφαλίδη και τον Αριστοτέλη, τον νέο με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που έγινε ο ισχυρότερος του κόσμου στη θάλασσα.

H Άρτεμις, η θεία Αρτεμις, ήταν η δεύτερη μητέρα, μετά το διαζύγιο του Αριστοτέλη με την Τίνα για τη Χριστίνα και τον Αλέξανδρο που την υπεραγαπούσαν και τη σέβονταν. Η Αρτεμις παντρεύτηκε πρώτα τον φιλόλογο Παντελή Παπανικολάου που διατηρούσε αλληλογραφία με τον Ωνάση κατά την περίοδο 1924-1948. Ο Παπανικολάου ήταν ο πρώτος σύζυγος της αδελφής του Ωνάση, ΆρτεμΙς, μετέπειτα κ. Γαροφαλίδη. Η μεταξύ τους αλληλογραφία είχε ως κύριο θέμα την Πόπη Παπανικολάου, κόρη του Παντελή και της Άρτεμης, η οποία αυτοκτόνησε σε ηλικία 30 ετών.


Οι γονείς του Ωνάση

Ο Ωνάσης είχε αγοράσει ενα εντυπωσιακό διαμέρισμα στο Λονδίνο στην αδελφή του Αρτεμις και στο οποίο αρχικά φιλοξενήθηκε ο μεγιστάνας με τη σύζυγό του, Τζάκι Κένεντι. Εκεί είχαν μείνει, επίσης, η μικρότερη αδερφή της Τζάκι, Λι Ράτζβιλ και η Μαρία Κάλλας ενώ τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 διοργανώθηκαν ουκ ολίγα πάρτι της υψηλής κοινωνίας και εκδηλώσεις από την οικογένεια Ωνάση.

Το σπίτι, ένα από τα μεγαλύτερα διαμερίσματα στην πλατεία Γκρόσβενορ στο αριστοκρατικό Μέιφερ, είναι 465 τ.μ., διαθέτει μια εντυπωσιακή είσοδο, πέντε υπνοδωμάτια, τέσσερα μπάνια και μια κουζίνα. Πρόσφατα πέρασε στα χέρια ενός Σαουδάραβα μεγιστάνα με αρχική τιμή πώλησης του ακινήτου, στον πρώτο όροφο που άγγιζε τα 25 εκατ. λίρες.

Διαβάστε ακόμη: Αδημοσίευτη φώτο της καταθλιμμένης Χριστίνας Ωνάση με την goldigger & διασημότερη χήρα Τζάκι Κένεντι - ''δεν θέλω να την παντρευτείς'', είπε στον μπαμπά της

Όταν η Χριστίνα κήδεψε τον πατέρα της στο Σκορπιό, έφυγε με τις θείες της, από τις οποίες η Άρτεμις – από την ίδια μάνα με τον πατέρα της – άρχισε να την τρομάζει. Μαζί με τον άντρα της, καθηγητή Θεόδωρο Γαροφαλίδη, τη συμβουλέψανε πως έπρεπε να παντρευτεί το συντομότερο, να κάνει παιδιά, οικογένεια… φεύ ….

Η αδερφή του Αριστοτέλη Ωνάση Άρτεμις είναι θαμμένη στο εκκλησάκι της Παναγίας, απέναντι από το Σκορπίδι.

Οι δύο ετεροθαλείς αδελφές είχαν κι αυτές θέση στην καρδιά του, όχι στην αυτοδημιούργητη αυτοκρατορία του και παρακολουθούσαν από μακριά τον ιλιγγιώδη ρυθμό της ζωής του μετά τον γάμο τους με τον Γεράσιμο Πατρονικόλα η Καλλιρρόη και με τον Νίκο Κονιαλίδη η Μερόπη.

Με τα πρώτα του χρήματα που κέρδισε στην Αργεντινή, όπου κατέφυγε, μετά την Καταστροφή του ’22 ο Αριστοτέλης Ωνάσης και το χάσιμο της περιουσίας του Σωκράτη -ο οποίος φυλακίσθηκε από τους Τούρκους- ο Ωνάσης ήρθε και αγόρασε σπίτι στη Γλυφάδα για τη μητριά του Ελένη. Και οι ετεροθαλείς αδελφές του κράτησαν χαμηλούς τόνους, δεν μετείχαν στη ζωή του που ήταν «πρώτο θέμα» για τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Διαβάστε ακόμη: Αριέττα Ζαφειράκη Λιβανού: Η ζάπλουτη μητέρα της Τίνας & της Ευγενίας βίωσε την τραγωδία των θανάτων των κοριτσιών της - και οι δυο παντρεύτηκαν και τον Ωνάση και το Νιάρχο

Μετά τον πρόωρο χαμό της Χριστίνας αποτραβήχθηκαν και αφοσιώθηκαν στη δική τους οικογένεια.

Αλλά ποτέ δεν έπαψαν να περηφανεύονται για τον αδελφό τους Αρίστο, όπως τον φώναζαν, που παντρεύτηκε τη χήρα του Προέδρου J. F. Kennedy, την Τζάκι μετά το τέλος του θυελλώδους δεσμού του με τη Μαρία Κάλλας. Τα παιδιά τους μεγάλωσαν μαζί με τα παιδιά του Αριστοτέλη. Στον γάμο της Μαριλένας Πατρονικόλα κουμπάρος ήταν ο έφηβος Αλέξανδρος. Τα χρόνια περνούν, τα φώτα σβήνουν.

«Προσωπικότητα του 20ού αιώνα» είχε ανακηρύξει η Lloyds List τον Αριστοτέλη Σωκράτη Ωνάση, στην αρχή της νέας χιλιετίας και στο κλείσιμο της αυλαίας της προηγούμενης. «Πορτρέτο» 125 σελίδων από τη Lloyds List είναι το αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου 2000 και το Ιδρυμα Ωνάση το τύπωσε σε 3.000, πολυτελώς δεμένα αντίτυπα με βαθυκύανο εξώφυλλο, όπως θα άρεσε στον «Ωνάση τον Ελληνα», έτσι αποκαλούσε τον εαυτό του. Κυριαρχεί ο Α.Σ.Ω. στη μνήμη της ετεροθαλούς αδελφής του Μερόπης, αλλά και της Καλλιρρόης, που ήταν, μετά την Αθηνά Ωνάση οι κοντινότεροι εξ αίματος συγγενείς

Διαβάστε ακόμη: Σπανιότατη φωτογραφία: Χριστίνα και Αλέξανδρος μικρά παιδιά καλοκαίρι, στο Μόντε Κάρλο - Τίποτε δεν προμήνυε την κατάρα των Ωνάση

«Για εμάς τους Ελληνες είναι ένας λαϊκός ήρωας, ο συμπαθής πλούσιος. Δεν είχε σωματοφύλακες, ούτε επαύλεις, μιλούσε με τους πάντες. Απολάμβανε τη χαρά της ζωής, γλεντούσε με αυθεντικό τρόπο. Ηταν “ένας από εμάς”: δεν του άρεσαν το χαβιάρι και η σαμπάνια, αλλά το ούζο και τα αλατισμένα κουκιά. Έφερε την ελληνική κουλτούρα και δεν ντρεπόταν γι’ αυτό

Πηγή ορισμένων φωτογραφιών: onassis.org

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ