Ας μάθουμε λοιπόν γιατί βγήκε η φράση «σαν τον σκύλο με τη γάτα» - για ποιο λόγο αυτά τα δύο ζωάκια έχουν σύγκρουση;

Μπορεί μια μικρή βασίλισσα να γίνει φίλη με τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου;

Η αντιπαλότητα αυτών των δύο πανέμορφων πλασμάτων καλά κρατεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε, καθώς η εικόνα ενός σκύλου και μιας γάτας να τσακώνονται υπάρχει παντού, από καρτούν, ταινίες μέχρι και την ίδια τη ζωή. Η κοινή, λοιπόν, πεποίθηση λέει ότι δεν τα πάνε καλά επειδή είναι διαφορετικοί χαρακτήρες. Οι γάτες είναι πιο μοναχικές και ανεξάρτητες ενώ οι σκύλοι είναι πιο κοινωνικοί και πληθωρικοί.

Ας δούμε, λοιπόν, τους λόγους για το οποίους οι προσωπικότητές τους συνήθως συγκρούονται.

Τα αντίθετα έλκονται ή μήπως όχι;

Στην περίπτωση της γάτας και του σκύλου τα αντίθετα δεν έλκονται. Και αυτό συμβαίνει λόγω της γλώσσας του σώματός τους. Τα σημάδια που εκπέμπει η γάτα με τη στάση του σώματος είναι διαφορετικά από αυτά που εκπέμπει ο σκύλος. Για παράδειγμα, ένας σκύλος με ψηλά το κεφάλι και με όρθια, όχι κουνιστή ουρά, συνήθως σημαίνει ότι επεξεργάζεται το άλλο άτομο ή ζώο και ότι προσπαθεί να αποφασίσει αν θα είναι φίλοι ή όχι. Αντίθετα, η γάτα όταν έχει το κεφάλι και την ουρά της ψηλά, συνήθως σημαίνει ότι είναι φιλική και θέλει να πλησιάσει το άλλο άτομο ή ζώο. Το κούνημα της ουράς, επίσης, σημαίνει κάτι διαφορετικό σε αυτά τα δύο είδη. Στη γάτα το κούνημα της ουράς (αυτό το πέρα-δώθε) μπορεί να είναι σημάδι επιθετικότητας ενώ του σκύλου να είναι σημάδι χαράς.

Οι διαφορετικές προσωπικότητες του σκύλου και της γάτας είναι ακόμη ένας λόγος που αυτά τα δύο πλάσματα μπορεί να συγκρουστούν. Οι γάτες αγαπούν την μοναξιά και τους αρέσει να περνάνε χρόνο μόνες τους. Οι σκύλοι λατρεύουν τη συντροφικότητα και προτιμούν να είναι παρέα με ανθρώπους και άλλα ζώα, παρά μόνοι τους. Οι γάτες ζουν με τους δικούς τους κανόνες. Οι σκύλοι ζουν με τους κανόνες του αγαπημένου τους σκυλογονιού.

Επειδή, λοιπόν, η γλώσσα του σώματός τους και οι προσωπικότητές τους είναι διαφορετικές, συχνά παρερμηνεύουν ο ένας τον άλλον με αποτέλεσμα δύσκολα να μπορούν να γίνουν καλοί φίλοι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν ομαλά. Απλά χρειάζονται προσεκτικές συστάσεις για να μπορέσουν σταδιακά να συνηθίσουν ο ένας τις διαφορές του άλλου.


pixabay.com

Ακολουθούν μερικά tips για την πρώτη συνάντηση

Η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο σημαντική. Το κόλπο είναι να ξεκινήσουμε με τις κατάλληλες συστάσεις. Οι γάτες δεν συγχωρούν εύκολα, οπότε αν κάτι πάει στραβά στην αρχή, θα το θυμούνται για πάντα, σε αντίθεση με τους σκύλους που σχεδόν ό,τι και να τους κάνεις μπορούν να το αφήσουν στο παρελθόν. Η υπομονή και ο χρόνος είναι το κλειδί, οπότε πρέπει να αφήσουμε να μυρίσει ο ένας τον άλλον, να κοιταχτούν, να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο και γενικά να τα κάνουν όλα χωρίς βιασύνες και άγχος.

Αν πρόκειται για λίγων μηνών γατάκια και σκυλάκια, οι πιθανότητες να γίνουν κολλητοί φίλοι είναι περισσότερες, καθώς θα γνωριστούν σε πρώιμο στάδιο της ζωής τους. Οπότε, με αυτόν τον τρόπο θα μάθουν να ζουν μαζί, θα αναπτυχθούν σωματικά μαζί, θα διαμορφώσουν τις προσωπικότητές τους μαζί, και το σημαντικότερο, θα μάθουν ο ένας τα όρια του άλλου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, δυστυχώς, δεν είναι πάντα τόσο εύκολα τα πράγματα, ειδικά σε πιο μεγάλες ηλικίες. Όταν δηλαδή, έχουν και τα δύο ζώα διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους και έχουν βιώσει τις δικές τους ξεχωριστές εμπειρίες. Επομένως, η γνωριμία τους είναι περισσότερο αγχωτική και για τους δύο. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να διασφαλίσουμε ότι η γάτα μας θα έχει ένα ασφαλές σημείο να αποσυρθεί όταν το θελήσει, όπως ένα ψηλό σημείο, το οποίο δεν μπορεί να φτάσει ο σκύλος μας. Αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα να ησυχάσει όταν το έχει ανάγκη και να επανέλθει όταν νιώσει έτοιμη. Ως γνωστόν, τα σκυλάκια είναι αρκετά πληθωρικά και δραστήρια, συμπεριφορές που μπορεί να φοβίσουν και να αγχώσουν τις γάτες. Επιπλέον, καλό είναι να έχουμε πάει μια μεγάλη βόλτα τον σκύλο μας πριν την πρώτη συνάντηση, έτσι ώστε να έχει εκτονωθεί αρκετά και να μην αρχίσει να χοροπηδάει, πράγμα που σίγουρα θα φοβίσει και θα εκνευρίσει την γάτα μας. Φυσικά, η επαρκής εκτόνωση του σκύλου είναι πολύ σημαντική και στη μετέπειτα συμβίωση, αν θέλουμε να κυλήσουν τα πράγματα ομαλά.

Διαβάστε ακόμη:7 λόγοι για τους οποίους τα σκυλάκια γλείφουν τις πατούσες τους - είναι τελικά ανησυχητικό ή όχι;

Τελευταίες σκέψεις

Υπάρχουν συμβουλές για το πως αυτά τα δύο υπέροχα πλάσματα θα ζήσουν αγαπημένα. Με υπομονή, προσπάθεια και τον κατάλληλο χειρισμό της γάτας και του σκύλου μας μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Φυσικά, είναι ζώα τελείως διαφορετικά που δεν τα πηγαίνουν καλά πολύ εύκολα και δύσκολα θα γίνουν κολλητοί. Είναι τόσο μοναδικά και ξεχωριστά από τη φύση τους, οπότε η “σύγκρουση” είναι αναπόφευκτη, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ