Τραγωδία σε εργοστάσιο στη Νότια Κορέα: Ρομπότ συνέθλιψε εργαζόμενο - Τον πέρασε για κούτα

Ο άτυχος υπάλληλος ρομποτικής εταιρίας είχε κληθεί για να επιθεωρήσει την μηχανή πριν τεθεί σε λειτουργία.

Η χρήση των ρομπότ στους εργοστασιακούς χώρους δεν είναι κάτι καινούργιο, μιας και ολοένα και περισσότερες εταιρείες στρέφονται σε τέτοιες λύσεις αυτοματισμού είτε για να μειώσουν το κόστος, είτε για να διευκολύνουν τους εργαζόμενους σε ορισμένες διαδικασίες. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι εκμηδενίζονται τα λάθη ή οι πιθανότητες ατυχήματος, κάτι που επιβεβαιώνεται από μια δυσάρεστη είδηση από τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με το BBC, ένα βιομηχανικό ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για να σηκώνει κιβώτια με λαχανικά και να τα τοποθετεί σε παλέτες, θεώρησε ότι ένας 40χρονος εργαζόμενος ήταν…κιβώτιο με αποτέλεσμα να τον πετάξει με δύναμη επάνω στον ιμάντα και να τον χτυπήσει πολύ σοβαρά στο στήθος και το πρόσωπο. Αφότου κατάφεραν να τον ελευθερώσουν, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς κατέληξε μετά από λίγη ώρα.

 

 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο άτυχος άνδρας προσπαθούσε να διορθώσει ένα πρόβλημα με τους αισθητήρες του ρομπότ όταν συνέβη το ατύχημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η ενέργεια του ρομπότ προκλήθηκε από κάποιον λάθος χειρισμό. Εκπρόσωπος της Dongesong Export Agricultural Complex, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο, έσπευσε να τονίσει ότι τα ρομποτικά συστήματα της είναι υψίστης ακρίβειας και ασφάλειας.

Αρκετοί ίσως θυμάστε ένα παρόμοιο περιστατικό που συνέβη και πάλι στη Νότια Κορέα πριν από μερικούς μήνες, όταν ένας 50χρονος παγιδεύτηκε από ένα ρομποτικό βραχίονα σε εργοστάσιο παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Διαβάστε επίσης:Καλιφόρνια: Ανοίγει το πρώτο εστιατόριο που θα λειτουργεί με προσωπικό Τεχνητής Νοημοσύνης - μαγειρική και εκτέλεση παραγγελιών αποκλειστικά από ρομπότ (βίντεο)

Είναι αναπόφευκτο ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η χρήση των ρομπότ στα εργοστάσια και μάλιστα αυτά αναμένεται πως θα γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικά και ακριβή στην εργασία τους, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αναπτυχθούν παράλληλα πολύ πιο σοβαρές δικλείδες και πρωτόκολλα ασφαλείας για τους ανθρώπους εργαζόμενους και διαχειριστές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ