Δείτε Live τη στιγμή της «κοσμογονικής» έκρηξης ηφαιστείου στην Ισλανδία: Τόνοι λάβας και τέφρας εκτοξεύονται – Γιγάντιες τρύπες άνοιξαν στη γη (φωτό & βίντεο)

Σκηνές αποκάλυψης, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας, "η ροή μάγματος είναι τουλάχιστον 100 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο"

Στην έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρεϊκιάνες κατέληξε η πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα των προηγούμενων εβδομάδων στη νοτιοδυτική Ισλανδία που έχει οδηγήσει σε εκκένωση μιας ολόκληρης πόλης. Τόνοι λάβας και τέφρας εκτοξεύονται, ενώ τεράστιες ρωγμές έχουν προκληθεί στο έδαφος που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έχουν μήκος 4 χιλιόμετρα.

Από τις 9.30 (τοπική ώρα, 11.30 ώρα Ελλάδας) συνεδριάζει η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις για το τι μέτρα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή.

Η στιγμή της έκρηξης

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση: "Εκρηξη ξεκίνησε βορείως του Γκρίνταβικ, κοντά στο Χάγκαφελ" το βράδυ της Δευτέρας.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 22:17 τοπική ώρα.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

Το ηφαίστειο βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Ρέικιαβικ, ενώ η έκρηξη σημειώθηκε περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη Γκρίνταβικ, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

Στην παρακάτω ανάρτηση του πρακτορείου Reuters μπορείτε να παρακολουθείσετε σε ζωντανή μετάδοση την κατάσταση στην Ισλανδία:

Τουλάχιστον 100 κυβικά μέτρα μάγματος ανά δευτερόλεπτο

"Η ροή μάγματος φαίνεται να είναι τουλάχιστον εκατό κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ίσως και περισσότερο. Έτσι, αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί μεγάλη έκρηξη σε αυτή την περιοχή τουλάχιστον", δήλωσε ο Vidir Reynisson, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ισλανδίας, στον ισλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RUV.

Η έκρηξη είναι ορατή μέχρι το Ρέικιαβικ όπου ο ουρανός είναι κατακόκκινος.

Δεν απειλούνται άνθρωποι

Χάρη στην έγκαιρη εκκένωση το προηγούμενο διάστημα δεν απειλούνται ανθρώπινες ζωές, έφερε στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Ισλανδίας που προειδοποιεί τους πολίτες να μην πλησιάζει στην περιοχή.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

"Τώρα περιμένουμε" έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Γκούδνι Θ. Γιοχάνεσον, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι σε ετοιμότητα. Και πρόσθεσε ότι "περιμένουμε τώρα να δούμε τι επιφυλάσσουν οι δυνάμεις της φύσης. Είμαστε προετοιμασμένοι και παραμένουμε σε εγρήγορση".

"Τώρα, βλέπουμε τη γη να ανοίγει"

"Τώρα, βλέπουμε τη γη να ανοίγει" δήλωσε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ και αναφέρθηκε στους κατοίκους της πόλης Γκρίντναβικ, περίπου 3.800, οι οποίοι εκκενώθηκαν από τα σπίτια τους τον περασμένο μήνα, από τις 10 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την έναρξη του "σεισμικού κύματος".

ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

Πώς βλέπουν την έκρηξη του ηφαιστείου από το Skerjafjörður, ένα φιόρδ που βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ. Από ανάρτηση της πρωθυπουργού της χώρας.

"Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο" πρόσθεσε για την έκρηξη που ξεκίνησε στη χερσόνησο του Ρέικιανες μεταξύ Sýlingarfell και Hagafell.

Αν και η έκρηξη δεν αναμένεται να επηρεάσει κατοικημένες περιοχές ή κρίσιμες υποδομές και δεν αναμένεται πλέον να φτάσει στο Γκρίνταβικ, απελευθερώνει τοξικά αέρια, δήλωσε την Τρίτη (19/12) η Ισλανδική Τουριστική Επιτροπή.

Στην παρακάτω ανάρτηση βλέπετε βίντεο από τις εικόνες που κατέγραψε ελικόπτερο της Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας.

"Συνιστάται ανεπιφύλακτα να μην επισκέπτεστε τον τόπο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, έως ότου καταστεί ασφαλές" πρόσθεσε η Τουριστική Επιτροπή.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

Ο πύρινος ουρανός στην πόλη Κέφλαβικ, λιμάνι σε απόσταση 48 χλμ από το Ρέικιαβικ και 24 χλμ από το Γκρίνταβικ, την κοντινότερη πόλη στο ηφαίστειο.

Στο μεταξύ, η συγκεκριμένη πόλη, το Γκρίνταβικ, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επειδή απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από το μεγαλύτερο γεωθερμικό σπα στον κόσμο, το Blue Lagoon.

Οι εγκαταστάσεις του σπα έκλεισαν εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ