Πέθανε ο νομικός Ξενοφών Γιαταγάνας: Ευρωπαϊστής και διανοούμενος - Διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου

Η κηδεία του Ξενοφώντα Γιαταγάνα θα γίνει αύριο μεσημέρι στη Ριτσώνα

Την τελευταία του πνοή άφησε χτες Τετάρτη ο Διδάκτωρ Νομικής του ΕΚΠΑ και ευρωπαϊστής δικηγόρος, Ξενοφών Γιαταγάνας.

Ο Ξενοφών Γιαταγάνας διατέλεσε πρώην νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Γραφείου του Προέδρου Ζακ Σαντέρ, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της ΕΕ και σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δίδασκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

O τελευταίος αποχαιρετισμός θα γίνει την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 1.30 στη Ριτσώνα.

Ποιος ήταν ο Ξενοφών Γιαταγάνας

Ο Ξενοφών Γιαταγάνας ήταν Διδάκτωρ Νομικής του ΕΚΠΑ με θέμα διατριβής τη νομική προστασία των ιδιωτών στο κοινοτικό δίκαιο και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris II (2006) με θέμα την Πολιτική Ανυπακοή.

Διετέλεσε επίσης σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου (2012) και του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργείο Οικονομικών (2010-2011),

Είχε πραγματοποιήσει διαλέξεις πάνω σε ζητήματα κοινοτικού δικαίου και ευρωπαϊκής ενοποίησης σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων στα αντικείμενα του και για την αριστερά.

Οι πιο πρόσφατες δημοσιευμένες μονογραφίες του αφορούν την πορεία συνταγματοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2003) και την ενσωμάτωση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα (2004), την Ευρώπη μετά την κρίση (2008), το Δικαίωμα Αντίστασης και την Πολιτική Ανυπακοή (2010).

Δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον Ξενοφώντα Γιαταγάνα

Δεν είναι εύκολο να αποχαιρετήσεις έναν άνθρωπο σαν τον Ξενοφώντα Γιαταγάνα. Έναν υποδειγματικό Ευρωπαίο πολίτη και νομικό που αφιέρωσε τη ζωή του στην ευρωπαϊκή υπόθεση. Έναν γνήσιο διανοούμενο. Συλλέκτη ιστορικών εμπειριών με προσωπικό κόστος αλλά και γραμματοσήμων. Συμμέτοχο της Ιστορίας και επιμελή αρχειοθέτη της. Έναν μαχόμενο δημοκράτη που στρατεύθηκε και στον αγώνα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Έναν λάτρη της Τήνου. Έναν ευγενή κοσμοπολίτη και ουσιαστικό πατριώτη. Αφήνει βαθύ αποτύπωμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ