Η Aυτοκράτειρα Masako της Ιαπωνίας έκλεισε τα 60 - Απόφοιτη του Χάρβαρντ & βαριά καταθλιπτική - Ο ερωτευμένος Αυτοκράτορας της πρότεινε 3 φορές γάμο (φωτό)

Πολύχρονη!

Κι επισήμως έγινε 60 ετών η Αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας!

Η εορτάζουσα royal είναι η σύζυγος του Αυτοκράτορα του Ιαπωνικού θρόνου, Ναρουχίτο.

Γεννήθηκε στο Τόκιο στις 9 Δεκεμβρίου 1963 και είναι κόρη του Χισάσι Οουάντα, ανώτατου διπλωμάτη και προέδρου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, και της Γιουκίμο Εγκασίρα. Λόγω της διπλωματικής ιδιότητας του πατέρα της μεγάλωσε στη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη μέχρι το 1971, οπότε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στο Τόκιο, όπου φοίτησε σε ιδιωτικό καθολικό σχολείο.

 

 

Το 1981 εγγράφηκε στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, απ' όπου αποφοίτησε με άριστα το 1985. Τον επόμενο χρόνο εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία, όπου παρακολούθησε για έξι μήνες μαθήματα νομικών στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο προκειμένου να δώσει εξετάσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, τις οποίες και πέρασε επιτυχώς. 

Το 1988, με υποτροφία της ιαπωνικής κυβέρνησης, ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τις οποίες για αδιευκρίνιστους λόγους δεν τελείωσε επιστρέφοντας το 1990 στην Ιαπωνία.

Μιλάει τέσσερις γλώσσες, επιπλέον της μητρικής, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρώσικα.

Τον Νοέμβριο του 1986 συνάντησε για πρώτη φορά τον διάδοχο του θρόνου Ναρουχίτο. Με την επιστροφή της από την Μεγάλη Βρετανία, το 1990, άρχισε πάλι να έχει επαφές με τον Ναρουχίτο, ο οποίος τις έκανε δύο προτάσεις γάμου, τις οποίες όμως αρνήθηκε καθώς αφενός δεν ήθελε να εγκαταλείψει την καριέρα της στο διπλωματικό σώμα και αφετέρου η ένταξή της στην αυτοκρατορική οικογένεια θα σήμαινε την επιβολή πολλών περιορισμών στην καθημερινότητά της.

 

 


instagram @dnaroyals

Τελικά τον Δεκέμβριο του 1992, στην τρίτη πρόταση, δέχτηκε να τον παντρευτεί υπό τον όρο πως η ιδιότητα της πριγκίπισσας θα ήταν μια άλλη μορφή άσκησης διπλωματίας.

Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου 1993. Συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας καθώς θεωρήθηκε ότι ο δυναμισμός της Μασάκο θα επηρέαζε σημαντικά τον μοναρχικό θεσμό.

Ειδικότερα η Μασάκο θεωρείτο από τους παραδοσιακούς φιλομοναρχικούς ως υπερβολικά κοσμοπολίτισα και εξωστρεφής ενώ το γεγονός ότι είχε ήδη απορρίψει δύο προτάσεις γάμου από τον Ναρουχίτο για να επικεντρωθεί στην καριέρα της στο διπλωματικό σώμα είχε δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα.

Το 1999 ανακοινώθηκε ότι απέβαλε ενώ το 2002 γέννησε μια κόρη, την Πριγκίπισσα Άϊκο, γεγονός όμως που δημιούργησε έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη λόγω του συστήματος διαδοχής, το οποίο επιτρέπει μόνο σε 9αρσενικά τέκνα να ανέλθουν στον αυτοκρατορικό θρόνο.

Με αφορμή αυτό το γεγονός άρχισε να συζητείται η πιθανότητα αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας έτσι ώστε να επιτραπεί και η άνοδος στον θρόνο των θηλυκών μελών της οικογένειας.

 

 

 

 

 Η πίεση της κοινής γνώμης και του αυτοκρατορικού περιβάλλοντος για την γέννηση αρσενικού τέκνου σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του ρόλου της και την δυσκολία της να προσαρμοστεί στο αυστηρό πρωτόκολλο την οδήγησαν σε αγχώδη διαταραχή, με τον σύζυγο της να κατηγορεί τους αξιωματούχους του Kυβερνητικού Αυτοκρατορικού Οίκου, δηλαδή, γραφείου που είναι υπεύθυνο για θέματα που αφορούν την αυτοκρατορική οικογένεια, για την πίεση που άσκησαν σε αυτή προκειμένου να γεννήσει διάδοχο.

Η ασθένειά της την ανάγκασε να αποτραβηχτεί τελείως από τα καθήκοντα του βασιλικού ρόλου ανεξάρτητα από το αν τελικά η γέννηση αρσενικού τέκνου από την σύζυγο του πρίγκιπα Ακισίνο, αδελφού του Ναρουχίτο, έδωσε ένα τέλος στις ανησυχίες περί διαδοχής.

Τον Οκτώβριο του 2014 πραγματοποίησε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά από έντεκα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Royal Story: Μασάκο, η θλιμμένη Πριγκήπισσα της Ιαπωνίας επιτέλους χαμογελά μετά από 13 χρόνια με πρόζακ & πρωτόκολλο - φυλακή! (φωτό)

Η ενθρόνιση το 2019

Το 2019 ο πρίγκιπας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας αναγορεύτηκε επίσημα  αυτοκράτορας της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια μεγαλοπρεπούς τελετής στα Ανάκτορα του Τόκιο, παρουσία 2.000 καλεσμένων, ανάμεσά τους αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι.

"Έχοντας κληρονομήσει από πριν τον θρόνο σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο για τον Αυτοκρατορικό Οίκο, απευθυνόμενος στη χώρα και στον κόσμο ανακοινώνω την ενθρόνισή μου", δήλωσε ο Ναρουχίτο, έχοντας δίπλα του την αυτοκράτειρα Μασάκο, και οι δυο ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές ειδικές για την ιδιαίτερη αυτή τελετή.

Διαβάστε ακόμη: Μασάκο: Αυτή είναι η μέλλουσα αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας που πάσχει από κατάθλιψη

Ο 59χρονος Ναρουχίτο έγινε ο 126ος μονάρχης της Ιαπωνίας την 1η Μαΐου, την επομένη της παραίτησης του πατέρα του Ακιχίτο, ο οποίος έμεινε 30 χρόνια στον θρόνο των Χρυσανθέμων.

"Υπόσχομαι εδώ ότι θα προσεύχομαι πάντα για την ευτυχία του ιαπωνικού λαού και την παγκόσμια ειρήνη", πρόσθεσε και δεσμεύτηκε να στέκεται "στο πλευρό του λαού για να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις (του) ως συμβόλου του 'Εθνους και της ενότητας του λαού της Ιαπωνίας".

Η τελετή, υπό τον ρυθμό του γκονγκ και του τυμπάνου, πραγματοποιήθηκε στην "Αίθουσα των Πεύκων" του Ανακτόρων, παρουσία των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Λίγο πριν αρχίσει το τελετουργικό, η οικογένεια πέρασε αρχικά στην εξωτερική αυλή, ο πρίγκιπας διάδοχος Ακισίνο ντυμένος με φαρδιά πορτοκαλί φορεσιά με ουρά, μετά τη πριγκίπισσα Κάκο, με παραδοσιακή φορεσιά και κυρίαρχα χρώματα το βιολετί και το κόκκινο, μαζί με άλλες γυναίκες της αυτοκρατορικής οικογένειας  και την πριγκίπισσα Μάκο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ