Πώς να εκπαιδεύσουμε το σκυλάκι μας για τουαλέτα εύκολα ; Δείτε τα 6 βήματα της επιτυχίας -

Η προσθήκη ενός τετράποδου μέλους στην οικογένεια είναι ένα ευχάριστο γεγονός που μας γεμίζει χαμόγελα. Ωστόσο, ο ερχομός του κατοικίδιου σκύλου συνοδεύεται από βασικές υποχρεώσεις, μία εκ των οποίων είναι η εκπαίδευση της τουαλέτας του. Ακόμα κι αν το σκυλάκι που πρόσφατα υιοθετήσατε είναι ενήλικο, θα χρειαστεί να φρεσκάρουμε τη μνήμη του από την αρχή.

 Οποιοδήποτε σκυλάκι, ανεξαρτήτου ηλικίας, χρειάζεται χρόνο, ώστε να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον και μια νέα ρουτίνα, πόσο μάλλον, τα σκυλιά που μένουν σε κυνοτροφεία. Οι παραπάνω παράγοντες απορρυθμίζουν τη ψυχολογία του ζώου, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η συνήθεια της τουαλέτας τους.

 Το στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία εκμάθησης χρήσης της τουαλέτας είναι η θετική επιβράβευση και ανταμοιβή. Η μέθοδος της ενθάρρυνσης συμβάλλει στη δημιουργία μιας καλής και υγιούς σχέσης σκύλου-αφεντικού και χτίζει γερά θεμέλια για μια μελλοντική εκπαίδευση του ζώου είτε θέλουμε να κάνει την τουάλετα του έξω είτε σε πάνα.

 Οι πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες αποτελούν μεταβατικό στάδιο για το νέο κατοικίδιο. Σε αυτό το διάστημα είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβούν κάποια «ατυχήματα» με τη τουαλέτα μέσα στο σπίτι. Εξάλλου το άρθρο αποφασίσαμε να το δημιουργήσουμε μετά το μήνυμα του φίλου μας Δημήτρη (Ελπίζω να σε βοηθήσουμε) που μου ανέφερε ” Το τζακ ράσελ μου δεν τα κάνει στην βόλτα, τα κάνει μέσα! Τι να κάνω;”.

 Συνήθως το κουταβάκι, αλλά και ο ενήλικος σκύλος χρησιμοποιεί ως τουαλέτα το μέρος που νιώθει άνετα και οικεία, παραδείγματος χάρη στο δωμάτιο μας, στα παπούτσια μας, στον καναπέ, στο μπαλκόνι ακόμα και στα σκυλόσπιτα τους. Η μυρωδιά μας σε αυτούς τους χώρους το κάνει να νιώθει άνετα και να απελευθερώνεται.

 Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το σκυλάκι θα συνηθίσει να κάνει χρήση της τουαλέτας του σε εξωτερικό χώρο. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην υπομονή, την επιμονή και τη πιστή τήρηση της ρουτίνας.

 

Η εκπαίδευση της χρήσης της τουαλέτας σε έξι βήματα.

Βήμα 1ο : Βγάζω τον σκύλο μου έξω συστηματικά.

 Αρχικά, βγάζουμε το σκυλάκι μας έξω κάθε μία ώρα και περιμένουμε μερικά λεπτά να δούμε, μήπως πάει για «τουαλέτα». Το να βγάζουμε το κατοικίδιο ανά μία ώρα μειώνει τις πιθανότητες να συμβεί κάποιο «ατύχημα» μέσα στο σπίτι.

 Σε περίπτωση που δούμε ότι το σκυλάκι κάνει τη τουαλέτα του έξω, όπως του έχουμε υποδείξει, δεν ξεχνάμε να το επιβραβεύουμε και να το ανταμείβουμε με μια λιχουδιά. Με το πέρασμα των ημερών θα καταλάβει ότι μάλλον κάνει κάτι σωστά, για να ανταμείβεται, και θα συνειδητοποιήσει ότι η τουαλέτα είναι ο λόγος.

 Από τη στιγμή που αρχίσει να πηγαίνει τουαλέτα έξω, μπορούμε να επιμηκύνουμε τον χρόνο ανάμεσα στις εξόδους. Αντί να το βγάζουμε ανά μία ώρα, ας το βγάζουμε ανά δύο με τρεις ώρες. Σταδιακά αυξάνουμε και άλλο τον χρόνο.

 Η όλη διαδικασία μπορεί να κρατήσει μερικές εβδομάδες, ακόμα και μήνες. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι:

  • Η ψυχολογία του σκύλου
  • Η προσωπικότητα-αντίληψη του ζώου
  • Το προηγούμενο περιβάλλον διαβίωσης και πόσο έχει επιδράσει στο κατοικίδιο
  • Ο βαθμός που τηρούμε τη ρουτίνα της εκπαίδευσης

 Επιλέξτε το καλύτερο σαμαράκι σκύλου για το αγαπημένο σας κατοικίδιο μέσα απο μια μεγάλη ποικιλία!

Βήμα 2ο : Μαθαίνω να αναγνωρίζω τα σημάδια που δείχνουν ότι το σκυλάκι θέλει τουαλέτα.

 Όταν το σκυλάκι θέλει τουαλέτα, παρουσιάζει μια σειρά από αντιδράσεις, οι οποίες είναι:

  • Νευρικό περπάτημα πέρα-δώθε και κυκλικές περιστροφές
  • Ο σκύλος μυρίζει έντονα το έδαφος
  • Πλησιάζει τη πόρτα
  • Κλαψουρίζει και γαυγίζει
  • Καμπυλώνει το σώμα του προς το έδαφος ή κάθεται γονατιστό στο πάτωμα

Βήμα 3ο : Βγάζουμε τον σκύλο βόλτα στο ίδιο σημείο.

 Τα σκυλάκια είναι πλάσματα της συνήθειας και της ρουτίνας, ειδικά στο θέμα της τουαλέτας. Αυτό σημαίνει ότι, αν ακολουθούμε καθημερινά τα ίδια βήματα, μαθαίνουν γρηγορότερα.

 Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βγάζουμε τον σκύλο βόλτα κάθε μέρα από την ίδια πόρτα εξόδου και να το πηγαίνουμε στο ίδιο σημείο που χρησιμοποιεί σαν τουαλέτα.

 Καλό είναι η πόρτα της εξόδου να είναι ορατή από όλους τους χώρους του σπιτιού, για να καταλαβαίνετε ότι θέλει τουαλέτα, όποτε το βλέπετε να πλησιάζει προς τα εκεί. Έτσι, κάνετε ευκολότερη τη δική σας ζωή, αλλά και του κατοικίδιου σας.

Βήμα 4ο : Συνοδεύουμε το σκυλάκι στη τουαλέτα.

 Κάτι πολύ σημαντικό είναι να συνοδεύουμε το σκυλάκι, όταν βγαίνει έξω για τουαλέτα. Ορισμένα σκυλάκια είναι υπερβολικά ενθουσιασμένα ή φοβισμένα και μπορεί να δυσκολευθούν να πάνε τουαλέτα.

 Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που διασπούν τη προσοχή του σκύλου και παρεμποδίζουν την όλη διαδικασία, όπως η φασαρία, η πολυκοσμία, οι μυρωδιές και τα φώτα της πόλης.

 Σε αυτή τη περίπτωση, καλό είναι να πηγαίνουμε παρέα μαζί τους, να τους δίνουμε χρόνο να εξερευνούν το περιβάλλον, να ηρεμούν και έπειτα, να πηγαίνουν τουαλέτα. Στο μεταξύ, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το χρόνο μας διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ακούγοντας μουσική.

 Ένας ακόμη τρόπος εκμάθησης χρήσης της τουαλέτας είναι η επιβράβευση και η ανταμοιβή. Αν το σκυλάκι ανταποκρίνεται θετικά στην επιβράβευση, επαινέστε το για πράγματα που κάνει, όπως η εξερεύνηση της περιοχής που βγαίνει βόλτα. Συγχρόνως, μπορείτε να του δίνετε και μια λιχουδιά, για να ενθαρρύνετε περισσότερο τη σωστή συμπεριφορά και η εκπαίδευση τουαλέτας σκύλου θα γίνει ευκολότερη.

 Η βόλτα για τουαλέτα είναι απαραίτητη για τη ψυχική και σωματική υγεία του ζώου. Ορισμένα σκυλάκια χρειάζονται περισσότερο χρόνο προσαρμογής στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε λίγο παραπάνω, μέχρι να πάει τουαλέτα.

Βήμα 5ο : Συνεχίζουμε τη βόλτα.

 Αυτό το βήμα είναι εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα, διότι έχει να κάνει με τη ψυχολογία του σκύλου. Αφότου το φιλαράκι μας έχει πάει τουαλέτα, δεν πάμε κατευθείαν στο σπίτι. Αντιθέτως, συνεχίζουμε τη βολτούλα μας κανονικά και μπορούμε να παίξουμε κιόλας μαζί του. Έτσι, δεν σχηματίζει την εντύπωση ότι η τουαλέτα σημαίνει τέλος του παιχνιδιού.

Βήμα 6ο : Σταματάμε τις ωριαίες εξόδους.

 Μέχρι το 5ο βήμα βγάζαμε το σκυλάκι στην αρχή ανά μία ώρα έξω και σταδιακά ανά δύο με τρεις ώρες. Από δω και στο εξής, εφόσον το σκυλάκι έχει μάθει να πηγαίνει τουαλέτα, κόβουμε τις ωριαίες εξόδους.

 Από τη στιγμή που το σκυλάκι έχει μάθει να ειδοποιεί πότε θέλει να βγει έξω για τουαλέτα, επενδύουμε στη ποιότητα και όχι στη ποσότητα των εξόδων. Σκοπός μιας βόλτας δεν είναι μόνο η τουαλέτα του ζώου, αλλά και ο προσωπικός χρόνος που περνάμε με το παρεάκι μας.

 Κάτι πολύ βοηθητικό θα μπορούσε να είναι το εξής: Μπορείτε να σημειώνετε σε ένα χαρτάκι τις ώρες που πάει τουαλέτα, είτε στο σπίτι, είτε εκτός του σπιτιού.

 Με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζετε πάνω-κάτω πότε χρειάζεται τουαλέτα και μπορείτε να κόψετε κάποιες από τις ωριαίες εξόδους νωρίτερα. Επιπλέον, σας βοηθάει να περνάτε ποιοτικότερο χρόνο με το κατοικίδιο παίζοντας παιχνίδια και κάνοντας δραστηριότητες.


pixabay.com

Τι κάνουμε με τα ατυχήματα της τουαλέτας εντός του σπιτιού.

 Τα σκυλάκια και ειδικά τα κουταβάκια, λειτουργούν και συμπεριφέρονται σαν μωρά. Αυτό, βέβαια, πολλές φορές δεν μας βοηθάει να προβλέπουμε και να προλαβαίνουμε τις αντιδράσεις τους.

Σε περίπτωση που υποψιαζόμαστε ότι το σκυλάκι μας θέλει τουαλέτα και σκοπεύει να οικειοποιηθεί το χαλάκι μας, προσπαθούμε να του αποσπάσουμε τη προσοχή. Μπορούμε να κρατήσουμε το αγαπημένο του παιχνίδι ή μια λιχουδιά και να το φωνάξουμε κοντά μας με χαμόγελο και ενθουσιασμό, για να βγει στην αυλή.

 Το πιο σημαντικό που πρέπει αναφερθεί είναι ότι δεν πρέπει να τιμωρήσουμε το σκυλάκι μας, αν κάνει κάτι που δεν πρέπει. Το σκυλάκι θα συνδέσει τη τουαλέτα με τιμωρία και μπορεί να θελήσει να μην ξαναπάει καν! Οι φωνές και οι τιμωρίες επιφέρουν τον φόβο, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν σοβαρότερα προβλήματα για την υγεία του ζώου.

 Ακόμα κι αν το κατοικίδιο μας πάει τουαλέτα μέσα στο σπίτι, εμείς οφείλουμε να το επαινούμε, όποτε πηγαίνει έξω για τουαλέτα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην τραυματίζουμε τη ψυχολογία του, να μην χάνεται η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μας και να συνδέσει τη τουαλέτα του με θετικά συναισθήματα. 

 Αυτό που θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε σε μεγάλο βαθμό τα ατυχήματα μέσα στο σπίτι είναι ένα κλουβί σκύλου, είναι ένα χώρος που το κατοικίδιο μας ηρεμεί και βλέπει σαν τον χώρο του με συνέπεια να μην τον λερώνει!

Τι κάνουμε, αν αντιληφθούμε ότι το σκυλάκι έχει πάει τουαλέτα στο σπίτι;

 Το να συμβεί κάποιο ατύχημα με τη τουαλέτα εντός του σπιτιού είναι απόλυτα φυσιολογικό και θεμιτό. Το επόμενο βήμα είναι ο σωστός καθαρισμός της περιοχής.

Ο σωστός καθαρισμός προβλέπει να μην χρησιμοποιούμε καθαριστικά που περιέχουν αμμωνία. Η αμμωνία είναι μια φυσική ουσία που περιέχεται ήδη στα ούρα του σκύλου και μπορεί να το δελεάσει να ουρήσει πάλι στην περιοχή, καθώς του είναι οικεία. Το ιδανικό προϊόν για να μην μαρκάρει μια περιοχή είναι το απωθητικό ζελέ επιφανειών που θα βρείτε στα Σαμπουάν για Σκύλους & Αρώματα.

Διαβάστε επίσης:Σε ποια θέση του αυτοκινήτου ένας σκύλος νιώθει πιο χαλαρός;

Ατυχήματα τουαλέτας ακόμα και μετά την εκπαίδευση.

 Ένα σκυλάκι μπορεί να ουρήσει εντός του σπιτιού για διάφορους λόγους. Παραδείγματος χάρη, το στρες του αποχωρισμού είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους. Αν υποψιάζεστε ότι υποβόσκει κάποιο πρόβλημα υγείας ή τα παραπάνω βήματα δεν έχουν αποτέλεσμα στο σκυλάκι σας για μήνες, πρέπει να κανονίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο σας.

 Ο κτηνίατρος είναι ο πλέον ειδικός να διαγνώσει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, λόγου χάρη κάποιας μόλυνση και να χορηγήσει τη κατάλληλη θεραπεία. Ακόμη, αν η κατάσταση δεν εξομαλύνεται, ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει κάποιον δάσκαλο συμπεριφοράς για έξτρα βοήθεια.

Σύμφωνα με το petvet24.gr, η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι από τα πρώτα και πιο σημαντικά βήματα στη ζωή ενός σκυλάκου. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, διότι πολλές φορές προκύπτουν δυσκολίες κατά την εκπαίδευση. Με τα σωστά βήματα, υπομονή και τήρηση της ρουτίνας, θα έχετε θετικά αποτελέσματα. Αν χρειαστεί, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για την αποφυγή προβλημάτων υγείας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ