Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Χρήστος Ζαχαράκις: Πέθανε ο πρέσβης επί τιμή σε ηλικία 84 ετών - Η σπουδαία σταδιοδρομία του

Ο Χρήστος Ζαχαράκις ήταν εκ των κορυφαίων Ελλήνων διπλωματών

Το Υπουργείο Εξωτερικών θρηνεί την απώλεια του Πρέσβεως ε.τ. Χρήστου Ζαχαράκι, ενός εξαίρετου διπλωμάτη, ο οποίος υπηρέτησε την Ελλάδα από θέσεις ευθύνης.

Ο Χρήστος Ζαχαράκις εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία το 1964. Υπηρέτησε στη Νέα Υόρκη, την Κοπεγχάγη, στο Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης και ως Γενικός

Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια.

Διετέλεσε Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, την Ουάσιγκτων και το Λονδίνο, υπηρέτησε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και χρημάτισε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου. Το διάστημα 1999-2004 διετέλεσε βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, καθώς και η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζουν βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ποιός ήταν ο Χρήστος Ζαχαράκις

Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα, με καταγωγή από το Ρέθυμνο. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1962, και συνέχισε τις σπουδές του στο Βέλγιο, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Εισήλθε στην Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών το 1964. Μετά από 15ετή επαγγελματική διαδρομή σε διάφορες θέσεις πρεσβευτικών και προξενικών Αρχών, τοποθετήθηκε πρέσβης της Ελλάδας στην Λευκωσία το 1979, όπου παρέμεινε για επτά συνεχόμενα έτη, μέχρι το 1986. Στην συνέχεια, ορίστηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ (1986-89) και πρέσβης στην Ουάσιγκτον (1989-93). Επέστρεψε στην Αθήνα το 1993, αφού είχε, εν τω μεταξύ, διαπραγματευτεί την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική Συμφωνία του 1990 (DECA), και ανέλαβε τη γενική γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών μέχρι το 1994. Κατά την πενταετία 1994-99 διατέλεσε μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, όπου διαπραγματεύτηκε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 με την τότε ΠΓΔΜ.

Την άνοιξη του 1999 ορίστηκε πρέσβης στο Λονδίνο, αλλά λίγο αργότερα παραιτήθηκε, για να τοποθετηθεί στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Χρημάτισε ευρωβουλευτής από το 1999 έως το 2004, ενώ διατέλεσε και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 2008 εξέδωσε το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Άκρως απόρρητο - ειδικού χειρισμού: Κατάθεση μνήμης και στοχασμών 1979-2004», για το οποίο ανέφερε ότι «καλύπτει αρκετά λεπτομερειακά το οδοιπορικό της εικοσάχρονης δημόσιας ζωής μου στο ύπατο υπηρεσιακό αξίωμα του πρέσβεως της Ελλάδος και -πολύ συνοπτικότερα- της πενταετούς θητείας μου στο λιγότερο ύπατο, και συνειδητά ευτελισμένο στη χώρα μας, πολιτικό αξίωμα του Έλληνος ευρωβουλευτού.»

Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων διακρίσεων, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα και τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του σχετικά με την έντυπη χαρτογραφία του ελληνικού χώρου.

Απεβίωσε στις 3 Δεκεμβρίου 2023 σε ηλικία 84 ετών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ