Γιώργος Αλεξανδρίδης: Σε ηλικία 93 ετών πέθανε ο στενός συνεργάτης του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Η ανακοίνωση της Motor Oil

Πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης των ιδρυτών της εταιρείας Motor Oil

Το ιστορικό στέλεχος της Motor Oil και επί χρόνια στενός συνεργάτης του Βαρδή Βαρδινογιάννη, Γιώργος Αλεξανδρίδης απεβίωσε χθες Κυριακή σε ηλικία 93 χρονών.

Ο Γιώργος Αλεξανδρίδης συνδέθηκε όσο λίγοι με την ανάπτυξη της Motor Oil, και υπήρξε πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης των ιδρυτών της εταιρείας.

Γεννήθηκε το 1930, στη Σκιάθο. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών & Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Γνωρίστηκε και άρχισε να συνεργάζεται με τον Νίκο Βαρδινογιάννη τη δεκαετία του 1960 και τους μετ’ αυτού αδελφούς του Βαρδή, Γιώργο και Θόδωρο. Υπήρξε μέλος της ανώτατης διοικητικής στελεχιακής ομάδας της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. επί σειρά ετών και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από συστάσεως της εταιρείας. Τα τελευταία χρόνια ήταν μη εκτελεστικό μέλος του Συμβουλίου, ενώ υπήρξε και στέλεχος και της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο ίδιος είχε μιλήσει για την πολυετή του παρουσία στον Όμιλο αναφέροντας: «Η υπερηφάνεια που νιώθω για τη Motor Oil πηγάζει από τη σωστή παρουσία της και προσφορά στην ελληνική κοινωνία και τη συμμετοχή της στο κοινωνικό σύνολο, στην ανάπτυξη της χώρας. Στο εξωτερικό, όλοι την αποκαλούν “η Ελληνική Motor Oil”. Απετέλεσε το θεμέλιο ανάπτυξης πλειάδας επιχειρήσεων και τον σχηματισμό του Ομίλου, με στοιχεία και μέτρα υγιούς ανάπτυξης και έκδηλης αγάπης, για εκείνο που ευρύτερα είναι όφελος της Ελλάδας μας (μεγέθη φόρων, επιβαρύνσεων, παροχών αμέσως/εμμέσως, αυτάρκεια της χώρας σε ενέργεια, και πρώτα απ’ όλα ανθρώπινο δυναμικό, απασχόληση κ.λπ.)».

Φύσει αισιόδοξος, εκτιμούσε ότι «η ανθρώπινη διανόηση, σκέψη και δημιουργία είναι ακατανίκητα όπλα για να υπερνικούμε κάθε εμπόδιο», ενώ δεν παραλείπει να τονίσει ότι η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι προέκταση του εαυτού του.

Σύμφωνα με το skiathoslife.gr, ο εκλιπών, φύσει αισιόδοξος, εκτιμούσε ότι «η ανθρώπινη διανόηση, σκέψη και δημιουργία είναι ακατανίκητα όπλα για να υπερνικούμε κάθε εμπόδιο», ενώ δεν παρέλειπε να τονίσει ότι η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι προέκταση του εαυτού του.

Η ανακοίνωση της Motor Oil

Με βαθύτατη οδύνη αποχαιρετάμε τον Γιώργο Π. Αλεξανδρίδη, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Motor Oil.

Έναν άνθρωπο που υπήρξε πυλώνας δημιουργίας και ανάπτυξης της Motor Oil, πηγή έμπνευσης και συνοδοιπόρος της διαδρομής της Εταιρείας μας από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας της.

Ένα λαμπρό μυαλό, μια πηγαία ψυχή, ένα πνεύμα με μοναδική οξύνοια.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Η οικογένεια της Motor Oil, καθεμία και καθένας από εμάς, θα τον θυμόμαστε με απεριόριστο σεβασμό.

 Παράκληση της οικογενείας όπως αντί στεφάνων δοθούν δωρεές στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο.

Εις μνήμην η Motor Oil πραγματοποιεί δωρεά 100.000 στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, «Ελπίδα».

Ο Γιώργος Π. Αλεξανδρίδης γεννήθηκε το 1930. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών & Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Υπήρξε μέλος της ανώτατης διοικητικής στελεχιακής ομάδας της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. επί σειρά ετών και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από συστάσεως της Εταιρείας.

Ο αποχαιρετισμός του δημάρχου Σκιάθου

Ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, τόνισε για την απώλεια του τοπικού ευεργέτη του νησιού Γιώργου Αλεξανδρίδη: «Εάν υπάρχει ένας μόνο όρος που περιγράφει την πολυετή διαδρομή του Γεώργιου Π. Αλεξανδρίδη, δεν είναι άλλος από τη λέξη προσφορά. 

Με μεγάλη συγκίνηση, θλίψη και τον οφειλόμενο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, αποχαιρετούμε, σήμερα ένα γνήσιο Σκιαθίτη ένα πραγματικό πατριώτη, ένα μεγάλο ευεργέτη.

Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, αλλά και ως αναγνώριση της εξέχουσας προσωπικότητάς του και της προσφοράς του τεράστιου κοινωνικού του έργου στην τοπική μας κοινωνία, ανακηρύχθηκε ως Επίτιμος Δημότης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο Γεώργιος Π. Αλεξανδρίδης ήταν πρώτα και πάνω απ΄ όλα προσηλωμένος στην ευεργεσία, αναλάμβανε τα έξοδα νοσηλείας απόρων Σκιαθιτών σώζοντας ζωές, για περισσότερα από 30 χρόνια εξασφάλιζε το γιορτινό τραπέζι σε όλους τους οικονομικά αδύναμους της Σκιάθου, δώριζε χιλιάδες λίτρα καυσίμων για τις ανάγκες των σχολείων, των υπηρεσιών, των εκκλησιών, του κέντρου υγείας, είχε καλύψει την δαπάνη εκπόνησης των μελετών αναστήλωσης του Κάστρου και των Ιερών Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς, η προσφορά του ήταν πολυσχιδής, αδιάλειπτη και ανιδιοτελής.

Ποτέ δεν ξέχασε ότι ανήκει σε μια πατρίδα και σε μια κοινωνία με τις οποίες οφείλει να μοιράζεται την επιτυχία του.

Η έννοια του ήταν πάντα η πατρίδα του, η Σκιάθος και οι ανάγκες των συμπολίτων του.

Η Σκιάθος θα είναι για πάντα ευγνωμονούσα!

Για πάντα Άξιος!».

Η φιλία με τον Νίκο Ι. Βαρδινογιάννη και η διαδρομή στη Motor Oil

Στις αναμνήσεις και τις απόψεις του συμπυκνώνεται, όχι μόνο η ιστορία, αλλά και ο χαρακτήρας της Motor Oil, όλα όσα την καθιστούν μοναδική ως επιχειρηματικό οργανισμό. Γι’ αυτό, άλλωστε, παρουσιάζει μοναδικά εξαιρετικό ενδιαφέρον η αφήγηση του Γεώργιου Π. Αλεξανδρίδη:

«Η φιλία μου με τον Νίκο Ι. Βαρδινογιάννη ξεκίνησε το 1962, όταν υπηρετούσε ως Ανθυποπλοίαρχος στο Πολεμικό Ναυτικό. Από εκεί και πέρα συνεχίσαμε μαζί από τη λήψη απόφασης με την αποστράτευσή του από το Πολεμικό Ναυτικό, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Όταν λέω “μαζί”, το εννοώ. Και το εννοούσε κι εκείνος μέχρι το αιφνίδιο από καρδιάς, ακαριαίο ατυχές γεγονός του συγκλονιστικού θανάτου του. Η περαιτέρω συνέχεια τού γίγνεσθαι είναι μετά τού εν συνεχεία φίλου μου Βαρδή.

Το ξεκίνημα της συνεργασίας μου με τον Νίκο Βαρδινογιάννη έγινε με την απαρχή του επιχειρηματικού γίγνεσθαι στους Καλούς Λιμένες της νότιας Κρήτης, όπου, για την εταιρεία που στήσαμε SEKA A.E. το 1963, αρχίσαμε τη λειτουργία του κατ’ αρχήν πλωτού σταθμού ανεφοδιασμού ποντοπόρων πλοίων – depotships (Δ/Ξ ARISTOFANIS, Δ/Ξ ARISTON), τότε χάρη και σε κάποια θεόσταλτη, και όχι μόνο, συνεργασία με τις επιχειρήσεις του Αριστοτέλη Ωνάση και τη Mobil.

Η 11η Νοεμβρίου 1972, όταν έγιναν τα εγκαίνια στο Διυλιστήριο, σηματοδότησε την επιτυχή έκβαση ενός μεγάλου αγώνα, όταν και όπου το “θέλω” έγινε “μπορώ”! Πιστεύω πως αυτό είναι χαραγμένο στην προτομή του Νίκου Βαρδινογιάννη, στο προαύλιο του Διυλιστηρίου, μα και στη μνήμη μου, εκεί που αντιστοιχεί.

Η Motor Oil είναι ξεχωριστή μέσα στον χρόνο, διότι και όταν έπεσε η δρυς, δηλαδή ο Νίκος έφυγε, η Εταιρεία συνέχισε τον δρόμο της επιτυχώς, ως απέδειξε η διαδρομή της στον χρόνο επί πολλά έτη. Διακρίνεται για την εντιμότητα και τον δυναμισμό στις διεθνείς αγορές, την ποιότητα της ψυχής της που είναι το μοναδικό της, επιτρέψτε μου να σημειώσω, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, καθώς και την κοινωνική της πλαισίωση.

Από την περίοδο της δημιουργίας και λειτουργίας της, από την πρώτη στιγμή, η Motor Oil κέρδισε τον σεβασμό διότι χαρακτηρίστηκε για την εντιμότητά της στις συναλλαγές και την κοινωνική της παρουσία.

Καθοριστικά γεγονότα από την πορεία της Motor Oil είναι η κάθε μέρα προσπάθειας και πάλης. Ξεχωρίζουν, ωστόσο, η συνεργασία με τη Saudi Aramco, η ημέρα τοποθετήσεως της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και η ημέρα εκείνη που απεδείχθη ότι η Motor Oil επέτυχε, διότι –αυτό το μοναδικό “διότι”– το είχε το δυναμικό του προσωπικού της, που εργαζόταν στην εταιρεία συνειδητά και δυναμικά. Διότι οι άνθρωποί της, όλοι, ήθελαν συνειδητά, όπως αναφέρω και εννοώ, η Motor Oil να πρωτοστατεί.

H Διοίκηση της Motor Oil έγκαιρα και άμεσα, προβλεπτικά, δημιούργησε τις συνθήκες ανταποκρινόμενη στη νέα τεχνολογία. Γι’ αυτό και πάντα εθεωρείτο, χωρίς υπερβολή, ένα από τα καλύτερα και πλέον σύγχρονα διυλιστηριακά συγκροτήματα στην Ευρώπη. Και έχει “ψυχή”. ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΑΥΤH!»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ