Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Evan Gershkovich στις φυλακές της Ρωσίας σχεδόν 1 χρόνο - Τα συγκινητικά βίντεο των γονιών του - Φοβούνται 20ετή κάθειρξη

Ο Γκέρσκοβιτς κατηγορείται για κατασκοπεία και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 20 ετών

Ακόμα δύο μήνες θα μείνει στις Ρώσικες φυλακές ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal,  σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας. Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου και κατηγορείται για κατασκοπεία, αδίκημα που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 20 ετών.

«Η περίοδος κράτησης του Έβαν Γκέρσκοβιτς παρατάθηκε κατά δύο μήνες, ως τις 30 Ιανουαρίου 2024», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο του Λεφορτόφσκι.

Βέβαια η ιστορία του Γκέρσκοβιτς δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Και αυτό γιατί οι ρωσικές αρχές τον φυλάκισαν με το πρόσχημα της κατασκοπίας, όμως στην ουσία στο πρόσωπό του ήθελαν να φυλακίσουν τους γονείς του που είχαν εγκαταλείψει τη Σοβιετική Ένωση, την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Οι γονείς του Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κατά την διάρκεια ρεπορτάζ στο Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, στις 29 Μαρτίου.

Έκτοτε κρατείται στην φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας, που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) για την κράτηση των φυλακισμένων σε συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης.

Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες, όπως και η Ουάσινγκτον, η εφημερίδα του, το περιβάλλον του και η οικογένειά του.

Δείτε τη συνέντευξη τον γονιών του Γκέρσκοβιτς, τον Τζορτζ Στεφανόπουλο

«Επαίσχυντη και εξωφρενική επίθεση»

Η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε σήμερα ότι η συνεχιζόμενη φυλάκιση του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς είναι μια «επαίσχυντη και εξωφρενική επίθεση» στην ελευθερία του Τύπου και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

«Ο Έβαν βρίσκεται άδικα στη φυλακή για σχεδόν 250 ημέρες και κάθε μέρα είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα», ανέφερε η εφημερίδα σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Οι κατηγορίες εναντίον του είναι κατηγορηματικά ψευδείς και η συνεχιζόμενη φυλάκισή του είναι μια επαίσχυντη και εξωφρενική επίθεση στην ελευθερία του Τύπου, που είναι κρίσιμης σημασίας για μια ελεύθερη κοινωνία. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στον Έβαν και να ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ