Αυτοί είναι οι top 10 προορισμοί για αγορά εξοχικής κατοικίας στις προτιμήσεις των ξένων - "Πρωταθλήτρια" η Χαλκιδική

Ποιες πόλεις ακολουθούν;

Οι Γερμανοί αναδεικνύονται οι «πρωταθλητές» όσον αφορά τη ζήτηση εξοχικών στη χώρα μας, με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς να ακολουθούν, ενώ στο παιχνίδι είναι και οι Βαλκάνιοι που συμπληρώνουν το τοπ 5 των εθνικοτήτων που ενδιαφέρονται περισσότερο για την αγορά εξοχικών ανά την Ελλάδα. Βούλγαροι και Σέρβοι βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα με τις περισσότερες ζητήσεις να επικεντρώνονται, όπως είναι εύλογο, στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου είναι εύκολα προσβάσιμοι οι προορισμοί οδικώς.

Την ακτινογραφία της αγοράς εξοχικής κατοικίας με αξιοποίηση των στοιχείων από την πλατφόρμα του Spitogatos (www.spitogatos.gr) έδωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος στο 24ο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo που ολοκληρώθηκε χθες και όπως προκύπτει, οι αναζητήσεις από τους ξένους βαίνουν αυξανόμενες φέτος με ένα +15% σε σχέση με πέρυσι.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία από την έρευνα, στην 6η και και 7η θέση ακολουθούν Γάλλοι και Ολλανδοί, ενώ στη δεκάδα των πρώτων εθνικοτήτων περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι έχουν ούτως ή άλλως έχουν προχωρήσει σε ουκ ολίγες αγορές ακινήτων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια κυρίως για επενδυτικούς σκοπούς. Τη δεκάδα συμπληρώνουν δύο εθνικότητες από πιο μακρινές αγορές όπως είναι αυτές του Καναδά και της Αυστραλίας που περιλαμβάνουν και πολλούς ομογενείς.

Η ανάλυση της Spitogatos για το γ’ τρίμηνο του 2023 που περιλαμβάνει και την καλοκαιρινή (υψηλή για τη συγκεκριμένη αγορά) σεζόν, βασίζεται στις αναζητήσεις των χρηστών και δείχνει ότι η ζήτηση για αγορά εξοχικών στην Ελλάδα προέρχεται κατά 85% από το εσωτερικό και κατά 15% από το εξωτερικό, με τις αναζητήσεις να έχουν αυξηθεί τόσο από τους Ελληνες (+20%) όσο και τους ξένους (+15%). Τα νότια προάστια, οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική είναι οι περιοχές που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους.

Δύο στα 10 ακίνητα χαρακτηρίζονται στις αγγελίες ως εξοχικές κατοικίες. Οσον αφορά τις τιμές για τη β’ κατοικία, παραδόξως και αντίθετα με τα διψήφια ποσοστά ανόδου γενικότερα στην εγχώρια αγορά κατοικιών, έχουν παρουσιάσει μία άνοδο κατά 4,7% ως προς τις τιμές πώλησης σε ετήσια βάση και μικρότερη, κατά 3% ως προς τα ενοίκια.

Η Χαλκιδική αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» των αναζητήσεων για εξοχική κατοικία από χρήστες που ζούνε εκτός Ελλάδας, με σημαντικό το ρόλο των Βαλκάνιων. Ακολουθούν οι δημοφιλείς Κυκλάδες, η Καβάλα, τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, τα νότια προάστια της Αθήνας, το κέντρο, τα Δωδεκάνησα, το υπόλοιπο Αττικής, η Μεσσηνία και τα Χανιά, στη 10η θέση.

Την ίδια στιγμή, στην κορυφή των αναζητήσεων των Ελλήνων χρηστών για εξοχική κατοικία βρίσκονται τα νότια προάστια της Αθήνας και ακολουθούν το υπόλοιπο Αττικής, τα προάστια Θεσσαλονίκης, οι Κυκλάδες, το κέντρο της Αθήνας, η Εύβοια, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και η Μεσσηνία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ