Συντάξεις στο προσκήνιο: Τα επιδόματα, το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα & τι γίνεται αν έχετε οφειλές στον ΕΦΚΑ

Τα πάντα για τις συντάξεις, το επίδομα του ΟΠΕΚΑ και τον ΕΦΚΑ!

Έφτασε η εβδομάδα πληρωμών για τις συντάξεις Νοεμβρίου για όλα τα ταμεία. Ωστόσο, οι δικαιούχοι του επιδόματος ΟΠΕΚΑ, θα δουν τα χρήματά τους μετά την 28η Οκτωβρίου. 

Όσον αφορά τους μη μισθωτούς που οφείλουν στον e-ΕΦΚΑ από 20.000 έως και 30.000 ευρώ, θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης του 40% της σύνταξης τους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά!

Αναλυτικά η ημερομηνίες, όπως διαχωρίζονται μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών:

  • Την 26η/10/2023, (τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα), θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) και οι συντάξεις e-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (μισθωτοί & μη μισθωτοί) από 1/1/2017 και έπειτα (ν. 4387/2016).
  • Την 30ή/10/2023, (προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα), θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών και οι συντάξεις του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα ποιοι θα πληρωθούν στις 26 Οκτωβρίου:

  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών)θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
  • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
  • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου

Ποιοι θα πληρωθούν την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου:

  • Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.
  • Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο δηλαδή Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Σχετικά με το επίδομα του ΟΠΕΚΑ

Στις 31 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη, η οποία είναι η τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα, θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Σήμερα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ξεκινά από 200 ευρώ και φθάνει έως και τα 400 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του ωφελούμενο νοικοκυριού.

Από τον Δεκέμβριο το ποσό αυτό θα κυμαίνεται μεταξύ 216 και 432 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους πριν από τα Χριστούγεννα.

Τι γίνεται με όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ

Με τη νέα διάταξη, ανοίγει ο δρόμος για την άμεση συνταξιοδότηση περίπου 12.000-13.000 ασφαλισμένων, οι οποίοι θα πρέπει να συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου και να μην διαθέτουν καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες

Έως σήμερα, οφειλέτες με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ και 6.000 ευρώ δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, εάν δεν αποπληρώσουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ