Mιχάλης Ιγνατίου: Ο Μπάιντεν σιχαίνεται τον Νετανιάχου αλλά έσπευσε … στο Ισραήλ - Πάντως, η ώρα ήρθε για να κλωτσήσουν τον “εξοργισμένο” Ερντογάν!

Παρ’ όλα αυτά πήγε τρέχοντας στο Ισραήλ...

Θα έλεγα, και δεν είναι υπερβολή, ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ουάσιγκτον που να μην γνωρίζει ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δεν ανέχεται άλλο πια τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ούτε να τον …”μυρίσει”, πόσο μάλλον να συνεργαστεί μαζί του.

Παρ’ όλα αυτά πήγε τρέχοντας στο Ισραήλ. Οι λόγοι είναι πολλοί και γενικά μιλώντας, έπραξε το ορθό…

Η απέχθεια είναι αμοιβαία, βέβαια, αλλά αυτές τις ημέρες -με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ- αναγκάστηκαν να παραμερίσουν τις πολύ μεγάλες διαφωνίες τους, διότι τέθηκε σε κίνδυνο το Εβραϊκό Κράτος, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Τα τελευταία 50 και βάλε χρόνια, το Ισραήλ είναι το άλφα και το ωμέγα στη Μέση Ανατολή για τις ΗΠΑ, καθώς προστατεύει τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής.

Με λίγα λόγια, η παγκόσμια υπερδύναμη υπερασπίζεται και προστατεύει την περιφερειακή υπερδύναμη -περί αυτού πρόκειται- καθώς το Ισραήλ με τη βοήθεια της Αμερικής είναι στρατιωτικά άτρωτο.
Ανέπτυξε και τη δική του πολεμική βιομηχανία, η οποία παράγει εξαιρετικό πολεμικό υλικό. Παρά την ισχύ του, είναι δεμένο στη «μητέρα» Ουάσιγκτον, αφού γύρω από το Εβραϊκό Κράτος η αμείλικτη γεωγραφία του επιφύλαξε μόνο εχθρούς. Η Αμερική ξοδεύει 35 και πλέον δισεκατομμύρια το χρόνο για να στηρίζει το Ισραήλ.

Η μοναδική χώρα στη γειτονιά, που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ και πολύ καλές με τους Άραβες, είναι η Κύπρος. Αυτό, είναι και καλό, και κακό. Διότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να νιώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την οργή των αραβικών χωρών και άθελα της να εισέλθει στο «τηγάνι» της Μέσης Ανατολής.

Το Ισραήλ, σε συνεργασία με την Αμερική, θα μπορούσαν να καταστήσουν την Κύπρο αστακό, και «υπηρέτη» των συμφερόντων τους. Ο Νετανιάχου το επιθυμεί, αλλά οι Αμερικανοί δεν του επιτρέπουν, μέχρι της στιγμής, να προχωρήσει παρά πέρα τη συνεργασία αυτή. Ο λόγος είναι η Τουρκία.

Δικαιολογημένα οι Αμερικανοί μας εξοργίζουν. Με το έτσι θέλω χρησιμοποιούν το νησί ως βάση για τις επιχειρήσεις τους στη Μέση Ανατολή, διατηρούν και στρατεύματα -απαγορεύονται οι διαψεύσεις- και πολεμικά ελικόπτερα.

Έχουν ότι ζητήσουν χωρίς καν να πληρώνουν «ενοίκιο», όπως τους αναγκάζει να κάνουν ο Ταγίπ Ερντογάν για το Ινσιρλίκ. Και πληρώνουν, και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη βάση χωρίς να λάβουν την άδεια του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί γραφειοκράτες, ακόμα και σήμερα, που ο Ερντογάν τους καθυβρίζει με ποταπούς χαρακτηρισμούς, επιμένουν να κτυπούν το χέρι στο μαχαίρι. Να νομίζουν πως όλα αυτά είναι καπρίτσια του Τούρκου προέδρου, ενώ πρόκειται για πολιτική. Οι άνθρωποι είναι οι …πρωταθλητές στην ανάλυση των γεγονότων και των γεωπολιτικών συμφερόντων της Αμερικής. Δεν έχουν ιδέα τι τους γίνεται…

Προσέξτε: Η Αθήνα και η Λευκωσία έσπευσαν πρώτες να καταδικάσουν την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Πρώτες στάθηκαν στο πλευρό και της Αμερικής. Αντίθετα, οι Τούρκοι τάχθηκαν εναντίον των ΗΠΑ και του Εβραϊκού Κράτους.
Ο Ερντογάν ξεσάλωσε. Περιμένετε να δείτε τη συνέχεια. Άσχετο αλλά πολύ σχετικό: Αθέτησε ήδη, πριν ακόμα από την επίθεση της Χαμάς, μία βασική υπόσχεσή του στον Πρόεδρο Μπάιντεν. Ότι την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου θα έστελνε το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σήμερα είμαστε στη 18η μέρα του Οκτώβρη και για το θέμα αυτό δεν συζητά κανείς. Ως να ξεχάστηκε…

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αντί να κατακρίνει τους Τούρκους, τηλεφωνεί στον ομόλογό του Χακάν Φιντάν και τον παρακαλεί να καταδικάσει τη Χαμάς. Μα που ζει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας; Στο διάστημα; Αν η Λευκωσία και η Αθήνα δεν καταδίκαζαν την επίθεση της Χαμάς, οι φίλοι μας οι Αμερικανοί δεν γνωρίζω τι θα μας είχαν κάνει… Αλλά ας το αφήσουμε για την ώρα.

Ο Ερντογάν, σε ότι αφορά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, επέστρεψε στον παλιό …καλό εαυτό του. Εννοώ, βεβαίως, στον χείριστο Ερντογάν, που βρίζει ασύστολα τους Αμερικανούς και τους Εβραίους. Κατά τα άλλα, έχουμε και «δικούς» μας αναλυτές -εννοώ που φέρουν ελληνικά ονόματα- οι οποίοι έγραψαν ποταμούς κειμένων για τον Ερντογάν που (δήθεν) άλλαξε, και ο οποίος θα τα βρει με το Ισραήλ και την Αμερική, εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Ανοησίες για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη.

Μετά την επίθεση εναντίον νοσοκομείου στη Γάζα, για την οποία αρχικά επιχειρήθηκε να «φορτωθεί» στο Ισραήλ, το κλίμα εναντίον του Εβραϊκού Κράτους φαίνεται να αλλάζει.

Γι’ αυτό προσπαθούν πολύ ο Ερντογάν, οι Μουλάδες της Τεχεράνης, ο Βλαδίμηρος Πούτιν και γενικά όλοι οι αυταρχικοί και δικτατορικοίηγέτες του πλανήτη. Βέβαια, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν δείχνουν ενοχή του Ισραήλ, αλλά ας περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας…

Αν επιτύχουν ο Ερντογάν και οι φίλοι του, οι Αμερικανοί -με πρώτο τον Πρόεδρο Μπάιντεν- θα βρεθούν στη γωνία και τότε θα αναζητήσουν τους γνήσιους συμμάχους τους, που δεν τους δημιούργησαν ποτέ προβλήματα. Στους πρώτους που θα απευθυνθούν θα είναι η Αθήνα και η Λευκωσία.

Τούτη η άνευ προηγουμένου κρίση, είναι ευκαιρία για την Αμερική πια, να επιλέξει πραγματικούς φίλους και συμμάχους. Η Τουρκία είναι μία εχθρική αντιαμερικανική και αντισημιτική χώρα. Και βεβαίως ανθελληνική. Οι ισορροπίες ήδη άλλαξαν. Θα αλλάξουν αναγκαστικά και οι συμμαχίες σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην περιοχή μας… Οι Αμερικανοί γραφειοκράτες χάνουν λόγω των γεγονότων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ