Έφυγε στα 93 του πλήρης ημερών ο Ακριβός Τσολάκης - Διερεύνησε τα μεγαλύτερα αεροπορικά δυστυχήματα - Από το Helios μέχρι τον Γιάννο Κρανιδιώτη (βίντεο)

Καλό ταξίδι ....

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Ακριβός Τσολάκης σε ηλικία 93 ετών.

Ο αντισμήναρχος και χειριστής αεροσκαφών γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη και το 1950 αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων. Από την ΕΒΑ αποστρατεύθηκε το 1965 με το βαθμό του αντισμηνάρχου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πολεμική Αεροπορία υπηρέτησε σε Μοίρες διώξεως ελικοφόρων και αεριωθουμένων, στο Σμήνος Κορέας, στην πρεσβεία Βελιγραδίου ως αεροπορικός ακόλουθος και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Οι ηθικές αμοιβές που του απονεμήθηκαν περιλαμβάνουν τον Σταυρό του Γεωργίου, τον Χρυσούν Σταυρόν του Φοίνικος και τον Πολεμικό Σταυρό.

Ο Ακριβός Τσολάκης –με τα φτερά της Ολυμπιακής Αεροπορίας– πέταξε με όλους τους τύπους αεροπλάνων. Ηταν για πολλά χρόνια διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Πτήσεων της Ο.Α, μέχρι και τη συνταξιοδότησή του το 1990.

Το 2001 θεσπίστηκε η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων και ο Ακριβός Τσολάκης γίνεται ο πρώτος διευθυντής της.

Ο Ακριβός Τσολάκης είχε διερευνήσει μεγάλα αεροπορικά δυστυχήμα μεταξύ των οποίων ήταν το Helios αλλά και εκείνο με το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη.

Το Helios, «ήταν το πιο δύσκολο, το πιο πολύπλοκο δυστύχημα. Ομως ήμασταν τυχεροί και βρήκαμε την αιτία την πέμπτη μέρα – οφειλόταν σε κατασκευαστικό λάθος του αεροσκάφους και έλλειψη εκπαίδευσης φροντιστών και συνοδών. Στείλαμε κατεπειγόντως τα συμπεράσματα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ασφάλειας Πτήσεων, και μαζί, πέντε συστάσεις ασφάλειας, που ήταν τα διδάγματα που αποκομίσαμε από το δυστύχημα. Αυτές περνάνε από αυστηρό κόσκινο, γιατί φέρνουν αλλαγές, δαπάνες. Την έγκριση για την τελευταία την έλαβα στις 3 του Δεκέμβρη, ύστερα από 14 χρόνια», είχε δηλώσει στην «Κ».

Να υπενθυμίσουμε ότι η πτώση του αεροπλάνου της Helios στο Γραμματικό με 121 νεκρούς συνέβη το καλοκαίρι του 2005.

Διαβάστε ακόμη: Υπόθεση Helios: Ο εμπειρογνώμονας Ακριβός Τσολάκης αποκαλύπτει: «Είχε δοθεί εντολή κατάρριψης του αεροπλάνου αν κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο των Σπάτων» (βίντεο)

Ακόμη, μία τραγωδία ήταν και το πρωθυπουργικό Φάλκον, το 1999 στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης με τον γιο του.

Το αεροσκάφος μετέφερε ακόμη 12 άτομα με προορισμό τη Ρουμανία όταν έπεσε σε μεγάλα κενά αέρος με αποτέλεσμα το θάνατο 7 επιβαινόντων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ