Η νέα τάση στην μόδα: Νοικιάζεις με 5 ευρώ τον μήνα τα ρούχα για ένα γάμο η μία δεξίωση , αν είσαι έγκυος ή απλά θέλεις να πας σε ραντεβού

Νοικιάζοντας τα ρούχα που φοράς «ανανεώνεσαι δίχως να ξοδεύεσαι»

Γράφει ο Αλέξανδρος Καψύλης στο ot.gr

Στην περίπτωση των νυφικών η ενοικίαση του φορέματος είναι συχνή και διαδεδομένη ακόμα και στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που είναι όμως κάποιος καλεσμένος για να παραστεί σε γάμο; Ή στην περίπτωση των φορεμάτων εγκυμοσύνης; Φαίνεται πως ο πληθωρισμός και η ακρίβεια επηρεάζουν και την έννοια της γκαρνταρόμπας, κυρίως της γυναικείας, αλλάζοντας την ιδιωτική-ιδιοκτησιακή σχέση που έχουν οι καταναλωτές μ’ αυτή.

Τουλάχιστον σε χώρες όπου οι καταναλωτές έχουν μια λιγότερο «αρχοντική» συμπεριφορά συγκριτικά με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που αποφεύγουν ο,τιδήποτε από «δεύτερο χέρι».

Εν προκειμένω δεν πρόκειται μόνο για την ενοικίαση ενός νυφικού ή ενός επίσημου βραδινού φορέματος, ενός «σμόκιν» ή φράκου για την παρουσία σε κάποια κοινωνική εκδήλωση με συγκεκριμένο και αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα. Ούτε βέβαια για την ενοικίαση αποκριάτικων στολών, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει πολύ της μόδας και στη χώρα μας. Πρόκειται για ρούχα και αξεσουάρ (τσάντες παραδείγματος χάρη) που φορά κάποιος για να πάει σε μια γιορτή γενεθλίων ή σε ένα πάρτι συναδέλφων από τη δουλειά. Ή για να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση ή μια συναυλία.

Νέος κλάδος στο επιχειρείν

«Μια εγκυμοσύνη εν όψει; Μια γαμήλια τελετή; Ή μήπως πλησιάζουν οι διακοπές του τέλους του έτους; Όποια κι αν είναι η περίσταση, πολλές Γαλλίδες στέκονται συχνά μπροστά στην ανοικτή ντουλάπα τους και παραπονιούνται ότι ‘δεν έχουν τίποτα να φορέσουν’. Το πρόβλημα είναι ότι, με τις τιμές να καλπάζουν, η αγορά καινούργιων ρούχων μπορεί να αποδειχθεί πολύ ακριβή και να αποβεί εις βάρος άλλων δαπανών. Όμως οι καταναλωτές έχουν βρει μια εναλλακτική λύση στην ενοικίαση ενδυμάτων και άλλων αντικειμένων», γράφει η Εμά Κονφρέρ στη «Le Figaro».

Η τάση δημιουργεί νέο επιχειρηματικό κλάδο. Εταιρείες και καταστήματα ενοικίασης γυναικείων (κατά κύριο λόγο) ενδυμάτων και αξεσουάρ, όπως ας πούμε τη γαλλική Gémo που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2022 να ενοικιάζει ρούχα εγκυμοσύνης και θηλασμού. Είναι μια κατηγορία ενδυμάτων που ακόμα και στη Γαλλία λόγω της πληθωριστικής κρίσης ο τζίρος τους μειώνεται.

«Ακόμα και στη Γαλλία», διότι η χώρα αυτή αντιμετωπίζει το μικρότερο δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη χάρη στην κρατική στήριξη που ευνοεί τη μητρότητα και ως εκ τούτου ένα φόρεμα εγκυμοσύνης ή θηλασμού σπάνια χρησιμοποιείται για μια μόνο περίοδο της ζωής των γυναικών. Για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα μοναχοπαίδια κυριαρχούν, η αγορά ενός ειδικού ρούχου που θα φορεθεί μόνο για τέσσερις-πέντε μήνες μοιάζει στις μέρες μας μεγάλη σπατάλη.

Η επιχειρηματική φόρμουλα της γαλλικής εταιρείας εξελίχθηκε τάχιστα και πλέον δεν νοικιάζει μόνο φορέματα εγκυμοσύνης και θηλασμού. Με 20 ευρώ το μήνα μπορεί κανείς να δανείζεται τέσσερα είδη (ή με 40 ευρώ οκτώ), δίχως να επιβαρύνεται μάλιστα με το στεγνό καθάρισμα μετά από κάθε χρήση. Με 5 ευρώ δηλαδή μπορεί να κρατήσει κάποιος για ένα μήνα ένα ρούχο ή αξεσουάρ.

Διαβάστε εδώ την συνέχεια 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ