Βερούσκα: Το πρώτο top model όλων των εποχών με ύψος 1.90, σήμερα στα 84 παραμένει άγαμη - Αριστοκράτισσα Ρώσο-Γερμανίδα, σάρωνε τα εξώφυλλα

Από τις κακουχίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Vogue!

Ο θρύλος του μόντελινγκ, η διάσημη Βερούσκα, είναι κόρη ενός κόμη και μιας κοντέσας. Ο πατέρας της ήταν Γερμανός Αριστοκράτης και έπαιξε μεγάλο ρόλο στη Γερμανική Αντίσταση.

Η 84χρονη πλέον Βερούσκα έχει μια πολυ ενδιαφέρουσα ιστορία. Από τα στρατόπεδα εργασίας στη Γερμανία κατάφερε να γίνει το πρώτο top model της χώρας. 

Η πορείας της στον χώρο του μόντελινγκ είναι πραγματικά αξιοζήλευτη.

vintag.es

Η καταγωγή και τα δύσκολα παιδικά χρόνια κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Vera Lehndorff γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1939 και έγινε γνωστή επαγγελματικά ως Veruschka. Πρόκειται για μια Γερμανίδα αριστοκράτισσα, μοντέλο, ηθοποιό και καλλιτέχνη. Θεωρείται το πρώτο "supermodel" από τη Γερμανία.

Γεννήθηκε ως Vera Gottliebe Anna Gräfin von Lehndorff-Steinort στο Königsberg της Ανατολικής Πρωσίας, που σήμερα είναι γνωστό ως Καλίνινγκραντ της Ρωσίας.

Μεγάλωσε στο Steinort, ένα κτήμα στην Ανατολική Πρωσία, το οποίο ανήκε στην οικογένειά της για αιώνες. Μητέρα της ήταν η κόμισσα Gottliebe von Kalnein (1913-1993). Ο πατέρας της, κόμης Henrich von Lehndorff-Steinort, ήταν Γερμανός αριστοκράτης και έφεδρος αξιωματικός του στρατού, ο οποίος έγινε βασικό μέλος της γερμανικής αντίστασης, αφού είδε να ξυλοκοπούνται και να σκοτώνονται εβραιόπουλα.

vintag.es

Η κατηγορία ότι ο πατέρας της συμμετείχε σε απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ

Όταν η Βερούσκα ήταν πέντε ετών, ο πατέρας της εκτελέστηκε επειδή φέρεται να συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ στη συνωμοσία της 20ής Ιουλίου. Μετά το θάνατό του, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας κρατήθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η οικογένειά της έμεινε άστεγη με το τέλος του πολέμου και την προσάρτηση της Ανατολικής Πρωσίας από τη Σοβιετική Ένωση. Ως νεαρό κορίτσι, φοίτησε σε 13 σχολεία.

vintag.es

Η πορεία της Βερούσκα στον χώρο της μόδας

Η Βερούσκα σπούδασε τέχνη στο Αμβούργο και στη συνέχεια μετακόμισε στη Φλωρεντία, όπου την ανακάλυψε σε ηλικία 20 ετών ο φωτογράφος Ugo Mulas και έγινε μοντέλο πλήρους απασχόλησης. Το 1961 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, αλλά σύντομα επέστρεψε στο Μόναχο. Όσο, όμως ήταν στη Νέα Υόρκη μεσουρανούσε ως μοντέλο.

Είχε επίσης κάνει μια σύντομη πεντάλεπτη εμφάνιση στην καλτ ταινία του 1966 Blow Up του Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Η πανύφηλη Veruschka με ύψος 1,91, εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του τεύχους Αυγούστου του 1967 του περιοδικού Life. και πολλές φορές στα εξώφυλλα της Vogue κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.

Κάποτε δούλεψε με τον Σαλβαδόρ Νταλί και τον φωτογράφο Peter Beard, ο οποίος την πήγε στην Κένυα.

Στο απόγειό της, κέρδιζε έως και 10.000 δολάρια την ημέρα. Το 1975, ωστόσο, αποχώρησε από τη βιομηχανία της μόδας λόγω διαφωνιών με την Grace Mirabella, τη νεοδιορισθείσα αρχισυντάκτρια της Vogue.

Σε μια συνέντευξη του 1999, η Veruschka είπε για τις διαφωνίες τους, "Ήθελε να γίνω αστική, και δεν ήθελα να γίνω αυτό.”

Πρωταγωνίστησε και στο σινεμά

Έχει υπάρξει επίσης ένα από τα κορίτσια του Τζέιμς Μποντ. Έπαιξε έναν μικρό ρόλο στη σειρά ταινιών στο Casino Royale του 2006.

vintag.es

vintag.es

vintag.es

Πρωτοπόρος του body painting

Η Veruschka ήταν πρωτοπόρος του body painting. Το 1966 εμφανίστηκε σε μια φωτογράφιση φορώντας τίποτα άλλο πέρα από τη μπογιά.

Εργάστηκε για τους πιο σημαντικούς οίκους μόδας, όπως ο YSL. Από το 1990 εργάστηκε για τους Helmut Lang και Paco Rabanne.

Προσωπική ζωή

Το διάσημο μοντέλο δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν απέκτησε παιδιά.

Αφοσιώθηκε στην γλυπτική και τη φωτογραφία ενώ περιστασιακά κάνει guest εμφανίσεις σε επιδείξεις.

vintag.es

Η Veruschka ζει τώρα στο Βερολίνο, επικεντρώνεται στη ζωγραφική της και έχει και επτά αδέσποτες γάτες.

 

vintag.es

vintag.es

vintag.es

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο vintag.es

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ