Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Real Estate: Ξένοι μεγαλοεπενδυτές εκτοξεύουν την αγορά ακινήτων - Τι δείχνει έρευνα της KPMG (φωτό)

Η έρευνα ονομάζεται "Future of Real Estate"...

H KPMG αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία των επαγγελματιών της σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με τον κλάδο των Ακινήτων έχει εκπονήσει τη μελέτη “The future of Real Estate ”.

Η μελέτη αναδεικνύει αντιπροσωπευτικούς αριθμοδείκτες που παρουσιάζουν τις επιδόσεις του κλάδου παγκοσμίως και τις σχετικές μεταβολές του εξαιτίας των σημαντικών εξελίξεων της τελευταίας εικοσαετίας. Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στην απόδοση του εγχώριου κλάδου και παρουσιάζει τις τρεις κύριες δέσμες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα: των ΑΕΕΑΠ, Developers και Διεθνών fund. Επ’ αυτού, παρατίθενται οι μεγαλύτερες εταιρείες ανά άξονα δραστηριοποίησης, οι οποίες συνθέτουν το ανταγωνιστικό τοπίο του κλάδου συνδυαστικά με βασικούς δείκτες απόδοσης, η εξέλιξη των οποίων κατά την τελευταία πενταετία καταδεικνύει την αλλαγή του Ελληνικού κλάδου προς το καλύτερο.

Βασικά ευρήματα για τον εγχώριο κλάδο Ακινήτων:

  • Ο εγχώριος κλάδος παρουσιάζει σαφή σημάδια ανάκαμψης αφήνοντας πίσω του την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και τις πιο πρόσφατες προκλήσεις που έφερε η παγκόσμια πανδημία COVID-19.
  • Η έντονη δραστηριότητα του Ελληνικού κλάδου αναφορικά με την ανάπτυξη της αγοράς Ακινήτων συνοδεύεται από σημαντικές επενδύσεις από διεθνείς όσο και τοπικούς επενδυτές κεφαλαίων.
  • Υπάρχει σημαντική δραστηριότητα από χρήστες ακινήτων, καθώς μεγάλες εταιρείες θέτουν ψηλά τον πήχη των προδιαγραφών, απαιτώντας  ποιοτικούς χώρους οι οποίοι καλύπτουν και περιβαλλοντικά κριτήρια.
  • Η δραστηριότητα στην αγορά κατοικιών είναι έντονη, με αυξημένη ζήτηση από ντόπιους και, ειδικότερα, ξένους αγοραστές.

Κύριες τάσεις και προκλήσεις:

  • Οι εταιρείες και οι ενδιαφερόμενοι του κλάδου βρίσκονται, σταθερά πλέον, σε ένα περιβάλλον «αλλαγής».
  • Οι Proptech επενδύσεις εμφανίζουν σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο των εταιρειών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και καινοτομίας.
  • Τα κριτήρια βιωσιμότητας και οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις για μηδενικούς ρύπους αναδιαμορφώνουν το περιβάλλον των ακινήτων, το οποίο, οι μελέτες εμφανίζουν «υπεύθυνο» για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.
  • Αυξημένη ζήτηση καινοτόμων λύσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, με έμφαση στους τομείς της κατανάλωσης ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, των έξυπνων κατασκευών εκτός εργοταξίου και της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.
  • Νέες τεχνολογικές εξελίξεις όπως IoT, Big Data, GIS, AI και Machine Learning είναι πλέον διαθέσιμες και συνεχώς εξελίσσονται παρέχοντας πρόσβαση σε ολοένα και περισσότερα δεδομένα, η συνδυαστική διαχείριση των οποίων είναι ευνοϊκή για την ανάπτυξη και κατόπιν τη χρηστή διαχείριση και συντήρηση των χώρων και ιδιοκτησιών.

Με αφορμή την έρευνα, ο Κέννυ Ευαγγέλου, Partner, Head of Real Estate, Deal Advisory, ΚPMG στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά, «Παρά το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και κατασκευής, οι επενδύσεις σε ακίνητα και ξενοδοχεία στην Ελλάδα πρόκειται να συνεχιστούν, λόγω της ανεκπλήρωτης ζήτησης από αγοραστές / ενοικιαστές, της έλλειψης ποιοτικών ακινήτων, της στροφής στα πράσινα κτίρια, των συγκριτικά ελκυστικών αποδόσεων, των ευκαιριών που παρουσιάζονται από την ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων και REO, καθώς και των αυξημένων ροών ξένων επενδυτικών κεφαλαίων προς τη χώρα.»

Η επενδυτική άνοιξη ξεκίνησε από το 2018, όπως παρατηρεί η KPMG και συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Εξαίρεση αποτελεί το 2020, οπότε και παρατηρήθηκε απότομη πτώση καθώς η πανδημία του COVID περιόρισε την αριθμός ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, η αγορά είδε σταδιακά αύξηση, οδηγώντας σε έτος ρεκόρ το 2022 με σχεδόν 2 δισ. ευρώ των άμεσων ξένων επενδύσεων (+68%) σε σύγκριση με το 2021.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η ελληνική κτηματαγορά έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να φτάσει στο επίπεδο ωριμότητας άλλων δυτικο ευρωπαϊκών αγορών ενώ εκτιμάται πως υπάρχουν ακόμη αρκετά καύσιμα ανόδου, με δεδομένο πως οι τράπεζες, η ΕΤΑΔ αλλά και οι εταιρείες κόκκινων δανείων θα επιχειρήσουν να πουλήσουν σημαντικό αριθμό ακινήτων τα επόμενα χρόνια. 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα 

Η KPMG προχωράει και σε ανάλυση των προοπτικών και των τριών επιμέρους κατηγοριών των ακινήτων: τα οικιστικά, τα γραφεία και καταστήματα λιανικής.

Ειδικότερα, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν με σταθερούς ρυθμούς τα τελευταία 5 χρόνια καθώς η ελληνική αγορά ανέκαμψε μετά την οικονομική κρίση, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 36% κατά την πενταετία (2018-2022). Η ανάπτυξη πυροδοτήθηκε κυρίως από τη ζήτηση για νέες κατοικίες σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση της παροχής στεγαστικών δανείων ύστερα από χρόνια καθίζησης, την άνθηση του Airbnb, αλλά και την μαζική προσέλευση ξένων για την απόκτηση της Golden Visa, με επίκεντρο τα πολυτελή ακίνητα στα Νότια Προάστια της Αθήνας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ