Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Airbnb: Ποιοι ιδιοκτήτες χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τη νέα φορολόγηση - Αναλυτικά παραδείγματα (βίντεο)

Οι εξαγγελίες του Κωστή Χατζηδάκη για τη φορολόγηση, αλλάζουν τα δεδομένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb), που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ο άνισος ανταγωνισμός και ο νέος τρόπος φορολόγησης έχει προκαλέσει σύγχυση.

Ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτές οι υποχρεώσεις ήδη ισχύουν για τα τουριστικά καταλύματα. Ας πούμε ότι στην ίδια τουριστική περιοχή υπάρχει ένα κατάλυμα με πέντε διαμερίσματα και ένας ιδιοκτήτης που νοικιάζει πέντε γκαρσονιέρες μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ο πρώτος πληρώνει ήδη ΦΠΑ και όλες τις παραπάνω επιβαρύνσεις, ενώ ο δεύτερος μέχρι σήμερα δεν πληρώνει τίποτε από αυτά, παρότι ουσιαστικά ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργούνται συνθήκες άνισου ανταγωνισμού».

 

Αν εστιάσουμε στην φράση «δημιουργούνται συνθήκες άνισου ανταγωνισμού», κατανοούμε ότι η κυβέρνηση αυτό που λέει επί της ουσίας είναι: «Παίξτε με ίσους όρους».

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν ότι «τιμωρούνται», ενώ από την άλλη οι ξενοδόχοι «γκρινιάζουν» ότι σηκώνουν όλο το βάρος.

Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση; Eπί της ουσίας λέει, όλοι μαζί να στηρίξουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία. Φορολογούμενοι, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ολοι μαζί.

 

 

Κέρδη και απώλειες

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ζημιά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ για μια μεγάλη μερίδα είναι μικρή.

Οι μικροιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν μόνο με το 1,5 ευρώ του τέλους κλιματικής αλλαγής. Αντίθετα, όσοι νοικιάζουν βραχυχρόνια από 3 ακίνητα και πάνω, θα δουν ένα επιπλέον κόστος στις τσέπες τους, της τάξης του 0,5% επί του τζίρου από το τέλος παρεπιδημούντων.

Πραδείγματα

Ενας ιδιοκτήτης 3 ακινήτων που εμπίπτει στη νέα ρύθμιση και νοικιάζει τα διαμερίσματά του και τις 365 ημέρες του έτους με ένα μέσο ποσό 60 ευρώ, δηλαδή αποκομίζει ετησίως κέρδη 65.700 ευρώ (60*365=21.900 για το κάθε ακίνητο, χ3) θα κληθεί να πληρώσει: Με το τέλος παρεπιδημούντων στο 0,5% το κόστος θα ανέλθει ετησίως στα 65.700*0,5/100=328,50 ευρώ.
-Με τα ίδια δεδομένα, για τον πράσινο φόρο θα πληρώσει 365 διανυκτερεύσις*3 διαμερίσματα*1,5 ευρώ = 1.642,50 ευρώ.

Ενας ιδιοκτήτης δύο ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν θα πληρώσει τέλος παρεπιδημούντων αλλά μόνο το 1,5 ευρώ του κλιματικού φόρου. Οπότε αν ενοικιάζει τα διαμερίσματα καθημερινά, θα κληθεί να πληρώσει 365*2 διαμερίσματα*1,5 ευρώ= 1.095 ευρώ
Από τα παραπάνω παραδείγματα γίνεται σαφές ότι το μεγαλύτερο πλήγμα για τους ιδιοκτήτες Airbnb προέρχεται από τον κλιματικό φόρο.

Πέρα από τον φόρο κλιματικής αλλαγής, το τέλος παρεπιδημούντων, την έναρξη δραστηριότητας και την επιβολή ΦΠΑ 13%, ο κ. Χατζηδάκης υπερθεμάτισε υπέρ μιας σειράς από οφέλη για τους ιδιοκτήτες, όπως το ότι οι δαπάνες για τις προμήθειες της πλατφόρμας, τον καθαρισμό, τη συντήρηση, τη διαχείριση κ.λπ. του ακινήτου θα μπορούν να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Επιπλέον, στην περίπτωση των εταιρειών, ο φορολογικός συντελεστής είναι χαμηλότερος σε σχέση με (από ένα εισόδημα και πάνω) την κλίμακα των ενοικίων, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ