Αγγελική Φράγκου, η Ελληνίδα που εμπιστεύεται η Wall Street

Αντέχει στην κρίση που μαστίζει την αγορά ξηρού φορτίου η Navios Maritime Holdings της Αγγελικής Φράγκου.Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο NYSE, είχε έσοδα ύψους 324,1 εκατ. δολαρίων στο α' εξάμηνο του 2012, μειωμένα κατά 23 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ τα καθαρά κέρδη της για το ίδιο διάστημα έφτασαν τα 14,7 εκατ. δολάρια, από 14,2 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Αντέχει στην κρίση που μαστίζει την αγορά ξηρού φορτίου η Navios Maritime Holdings της Αγγελικής Φράγκου.

Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο NYSE, είχε έσοδα ύψους 324,1 εκατ. δολαρίων στο α' εξάμηνο του 2012, μειωμένα κατά 23 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ τα καθαρά κέρδη της για το ίδιο διάστημα έφτασαν τα 14,7 εκατ. δολάρια, από 14,2 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Τα έσοδα από το στόλο των bulkers ανήλθαν σε 200,7 εκατ. δολάρια έναντι 222,9 εκατ. δολαρίων πέρυσι. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των εσόδων από τις χρονοναυλώσεις κατά 14,5% σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, τα έσοδα από τη δραστηριότητα στα logistics ανήλθαν σε 123,4 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 24,3 εκατ. δολάρια σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2011.

Όπως σημειώνει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios, Αγγελική Φράγκου, η απόδοση της εταιρείας, υπό τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, ήταν εξαιρετική. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η δραστηριοποίηση του στόλου της εταιρείας έφτασε σχεδόν το 100%, ενώ το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε κατά 33% περίπου κάτω από το μέσο όρο της αγοράς. Επίσης η εταιρεία μείωσε το επίπεδο του breakeven κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το χρέος της εταιρείας αντιπροσωπεύει μόλις το 50% της κεφαλαιοποίησής της, σημειώνει η κα Φράγκου, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αποδίδει μερίσματα. Ήδη ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μέρισμα 0,06 δολάρια ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Η κα Φράγκου σημείωσε επίσης ότι η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 88 εκατ. δολ. συνέβαλε στη μείωση του κινδύνου έκθεσης της εταιρείας στον τραπεζικό δανεισμό, που προκαλείται και από τη διαρκή πτώση των αξιών των πλοίων.

Στο β' τρίμηνο του 2012 η εταιρεία παρουσίασε έσοδα ύψους 172,07 εκατ. δολαρίων, έναντι 165,35 εκατ. δολαρίων το β' τρίμηνο του 2011. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 61,08 εκατ. δολάρια από 103,69 εκατ. δολάρια πέρυσι. Τα έσοδα από τη διαχείριση των bulk carriers στο β' τρίμηνο του έτους έφτασαν τα 98,8 εκατ. δολάρια, από 110,7 εκατ. δολάρια πέρυσι, ενώ τα έσοδα από τα logistics έφτασαν τα 73,3 εκατ. δολάρια, έναντι 54,7 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στις 15 Ιουνίου 2012, Navios Holdings πώλησε το Navios Buena Ventura, ενσωματωμένο σκάφος, χωρητικότητας εκτοπίσματος 179.259 τόνων στη θυγατρική της, Navios Maritime Partners LP ("Navios Partners") έναντι τιμήματος 67,5 εκατ. δολαρίων, ενώ αποπληρώθηκε πλήρως χρέος της τάξης των 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με το σκάφος.

Στις 24 Ιουλίου του 2012, Navios Holdings αποπληρώθηκε πλήρως το οφειλόμενο ποσό των $ 20.0 εκατομμυρίων ανασφάλιστων ομολόγων του Ιούλιο του 2012.

 

Who is Who

H Navios είναι ένα από τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ειδικεύεται στην μεταφορά, εμπορία και αποθήκευση φορτίων χύδην ενώ παρέχει και τις σχετικές υπηρεσίες στους συγκεκριμένους τομείς.

Για 58 χρόνια, οι παραγωγοί πρώτων υλών,  οι έμποροι και εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων, οι πλοιοκτήτες, οι ναυλωτές πλοίων, οι μεσίτες και οι πράκτορες πλοίων στηρίζονται στην τεχνογνωσία και την καινοτομία της Navios. Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 54 πλοία συνολικής χωρητικότητας 5,5 εκατ. teu. Από τα 55 πλοία τα 30 είναι ιδιόκτητα, ενώ τα υπόλοιπα 24 είναι ναυλωμένα.

Η επιχείρηση διαχειρίζεται ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο των Capesize, Panamax, Ultra-Handymax και Handy πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην διακίνηση εμπορευμάτων και χύδην φορτίου logistics σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η εταιρεία κατέχει και εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο τερματικό σταθμό χύδην φορτίων στην Ουρουγουάη και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια υγρών φορτίων στην Παραγουάη -  γεγονός που προσφέρει στον όμιλο την δυνατότητα να ασκεί μία από τις πιο επιτυχημένες δραστηριότητες του είδους του στη Νότια Αμερική.

Η διαχείριση των πλοίων γίνεται από μια ομάδα επαγγελματιών του κλάδου, αποφοίτων κορυφαίων σχολών Ναυπηγών, Μηχανολόγων-Μηχανικών ανά τον κόσμο.

Η Navios διατηρεί γραφεία στον Πειραιά, την Νέα Υόρκη, το Μοντεβιδέο, την Αμβέρσα, το Μπουένος Άιρες και την Asuncion στην Παραγουάη.

Πηγή: statbank.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ