Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Κατάθλιψη: Γιατί κάποιοι την εκδηλώνουν ως θυμό - Σημάδια που πρέπει να σας θορυβήσουν

Ποια είναι η σχέση της κατάθλιψης με τον θυμό;

Μία από τις πιο κοινές ψυχικές ασθένειες, η κατάθλιψη είναι πιο αναγνωρίσιμη με τις μορφές λύπης ή απάθειας. Ωστόσο, η κατάθλιψη δεν φαίνεται ίδια για όλους όσους την βιώνουν.

Σε πολλές περιπτώσεις, συμπτώματα κατάθλιψης, όπως αισθήματα ανικανότητας, μπορεί να μεταφραστούν σε θυμό. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα άτομα με κατάθλιψη, ειδικά εάν το αίσθημα θυμού δεν είναι χαρακτηριστικό της τυπικής συμπεριφοράς τους.

Η καταπολέμηση της κατάθλιψης σε καθημερινή βάση είναι μοναχική και κουραστική.

Το να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τον θυμό στην κατάθλιψη με υγιή τρόπο μπορεί να ανακουφίσει μέρος του αγώνα.

Πόσο διαδεδομένος είναι ο θυμός στην κατάθλιψη και πώς μοιάζει;

Ένα άτομο πρέπει να εμφανίσει συγκεκριμένα συμπτώματα για να διαγνωστεί με κατάθλιψη, ένα από τα οποία πρέπει να είναι καταθλιπτική διάθεση ή απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες ζωής για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η αϋπνία ή ο πολύς ύπνος, τα αισθήματα αναξιότητας ή υπερβολικής ενοχής και η μειωμένη ικανότητα σκέψης ή συγκέντρωση.

Αν και ο θυμός δεν αναφέρεται ως ένα από τα διαγνωστικά κριτήρια για τους ενήλικες, η ευερεθιστότητα είναι ένας βασικός διαγνωστικός παράγοντας για παιδιά και εφήβους.

Γιατί μπορεί η κατάθλιψη να εμφανίζεται ως θυμός;

Η χρήση αναποτελεσματικών ή ακατάλληλων στρατηγικών συναισθηματικής ρύθμισης καθώς και η μειωμένη ικανότητα επεξεργασίας αρνητικών πληροφοριών μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη κατάθλιψης.

Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μηρυκασμού, δηλαδή επαναλαμβανόμενες, ανεπιθύμητες, αρνητικά προσανατολισμένες στο παρελθόν σκέψεις.

Τα άτομα που μηρυκάζουν μπορεί να κάνουν διανοητικά αγχωτικά γεγονότα του παρελθόντος και να ανησυχούν για μελλοντικά γεγονότα.

Αλλά πώς σχετίζεται αυτό με τον θυμό;

Φαίνεται ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να βιώσουν θυμό και ευερεθιστότητα.

Ειδικά εάν δεν έχουν την ικανότητα συναισθηματικής ρύθμισης και μηρυκάζουν αρνητικά γεγονότα, σύμφωνα με το yo.gr.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη και τον θυμό;

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη, τα άτομα θα πρέπει πρώτα να ελέγχονται από γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αυτός μπορεί να παρέχει μια αξιολόγηση του ιστορικού και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία θα επικεντρωθεί στα ψυχολογικά, συμπεριφορικά, διαπροσωπικά και περιστασιακά αίτια.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής ή ψυχοθεραπείες, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ