H Ινδία βαφτίζεται Μπάρατ: Η αλλαγή από το επίσημο αποικιοκρατικό όνομα της χώρας – η ολοένα και πιο πούσια χώρα συστήνεται αλλιώς

Πολλοί εκτιμούν ότι έρχεται μετονομασία της χώρας. 

 

Το πλακάτ του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της G20 το Σάββατο αναφερόταν στην Ινδία ως "Bharat", εγείροντας εικασίες για αλλαγή του ονόματος του νοτιοασιατικού έθνους.

Η Ινδία ονομάζεται επίσης Bharat, Bharata, Hindustan - τα προ-αποικιακά της ονόματα - στις ινδικές γλώσσες και αυτά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά από το κοινό και επίσημα.

Ενώ η χώρα έχει παραδοσιακά επιμείνει στη χρήση της Ινδίας σε τίτλους όπως πρόεδρος ή πρωθυπουργός κατά την επικοινωνία στα αγγλικά, η πρόεδρος Ντρουπάντι Μούρμου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε στον εαυτό της ως "πρόεδρος του Μπάρατ" σε μια πρόσκληση για δείπνο σε μια δεξίωση των ηγετών της G20, προκαλώντας διαμάχη, αναφέρει το reuters.

Καθώς ο Μόντι κήρυξε την έναρξη της συνόδου κορυφής στο Νέο Δελχί το Σάββατο, κάθισε πίσω από μια πινακίδα στο τραπέζι που έγραφε "Bharat", ενώ το λογότυπο της G20 είχε και τα δύο ονόματα - "Bharat" γραμμένο στα χίντι και "India" στα αγγλικά.

Μιλώντας στα Χίντι, τη γλώσσα που ομιλείται από την πλειοψηφία του πληθυσμού, ο Μόντι δήλωσε: "Το Μπαρατ καλωσορίζει τους αντιπροσώπους ως πρόεδρος της G20".

G20: Υπογραφή συμφωνίας για ένα μεγάλο σχέδιο σύνδεσης Ινδίας - Ευρώπης

Στη διάρκεια της G20, που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί, πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία για την υλοποίηση μεγάλου έργου θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών το οποίο θα διατρέχει τη Μέση Ανατολή και θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σχετικά με τις προσδοκίες από τη σύνοδο της G20, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Φίνερ αναφέρθηκε στην «επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων της ΕΕ και άλλων εταίρων της G20 για την εξέταση ενός σχεδίου θαλάσσιας και σιδηροδρομικής μεταφοράς που θα επιτρέψει τη ροή του εμπορίου, της ενέργειας και των δεδομένων από εδώ, στην Ινδία, δια μέσου της Μέσης Ανατολής και ως την Ευρώπη», αναφέρει το ΑΠΕ.

Το σχέδιο «έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά δεν γνωρίζω πόσος καιρός ακριβώς θα χρειαστεί» για την υλοποίησή του, πρόσθεσε ο Φίνερ, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για το αποτέλεσμα μηνών συνετούς διπλωματίας».

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εργάζεται για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, αφού Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Μαρόκο έχουν ήδη αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να παρουσιαστούν αργότερα σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, το σχέδιο προβλέπει την ένωση των αραβικών χωρών μέσω σιδηροδρόμου –ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί ως το Ισραήλ σε περίπτωση εξομάλυνσης των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία – και στη συνέχεια μέσω των ισραηλινών λιμανιών την επέκταση της σύνδεσης ως την Ευρώπη, αλλά και θαλάσσια σύνδεση με την Ινδία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ