Μεγάλη Βρετανία: Χάος στα αεροδρόμια λόγω μπλακ άουτ - Ταλαιπωρία για τους επιβάτες - Κοιμούνται στο πάτωμα

Πώς επηρεάστηκε η υπόλοιπη Ευρώπη!

Ασυνήθιστες εικόνες εκτυλίχθηκαν χθες στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης, μετά τα προβλήματα στο σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στη Μεγάλη Βρετανία. Σημειώθηκαν ακόμα και 12ωρες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζήτημα και στα αεροδρόμια-προορισμούς των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Απίστευτη ήταν η ταλαιπωρία των επιβατών που έπρεπε να μείνουν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αεροπλάνα ή να κοιμηθούν στα πατώματα των αεροδρομίων. Κάποιοι μάλιστα αναγκάστηκαν να φάνε με κουπόνια. 

Από τη βλάβη αυτή επηρεάστηκαν κυρίως η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία, η οποία είχε και εκείνη πρόβλημα με το σύστημα. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην Ελλάδα από τις καθυστερήσεις των πτήσεων.

Περίπου 80 πτήσεις είχαν καθυστέρηση στην Ελλάδα

Περίπου 80 πτήσεις επηρεάστηκαν στην Ελλάδα ενώ η κατάσταση στα αεροδρόμια της Βρετανίας ήταν χαοτική. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μετά από περίπου επτά ώρες, αλλά οι καθυστερήσεις συνεχίζονται.

Από τη Βρετάνια έχουν ακυρωθεί 230 πτήσεις και προς τη Βρετανία 271 πτήσεις, ενώ συνολικά οι πτήσεις που έχουν ακυρωθεί ξεπερνούν τις 500.

Οι καθυστερήσεις, αγγίζουν τις 12 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, και αφορούν τέσσερις στις πέντε πτήσεις στις οποίες εμπλέκονται βρετανικά αεροδρόμια. Περίπου 80 πτήσεις έχουν επηρεαστεί για τους επιβάτες από την Ελλάδα.

«Συγγνώμη» για την ταλαιπωρία - Το χάος μπορεί να κρατήσει μέρες

Το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια «μπορεί να κρατήσει για μέρες». Η British Airways ανακοίνωσε ότι υπήρξαν «σημαντικές και αναπόφευκτες καθυστερήσεις και ακυρώσεις» και ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε.

Η Ryanair γνωστοποίησε ότι αναγκάστηκε να καθυστερήσει ή να ακυρώσει πτήσεις και η Jet2 ότι αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις σε όλες τις πτήσεις της από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσθεσε ότι οι επιβάτες των πτήσεων της Τρίτης θα πρέπει να μεταβούν στο αεροδρόμιο κανονικά, εκτός και αν τους έχει ανακοινωθεί κάτι διαφορετικό.

Ο «πονοκέφαλος» συνεχίζεται πάντως για τις αεροπορικές εταιρείες με πολλούς να προειδοποιούν πως ο αντίκτυπος θα διαρκέσει μέχρι και αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Πώς προκλήθηκε το χάος

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για «ζήτημα σχεδιασμού πτήσεων».

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα επηρέασε την ικανότητα του συστήματος να επεξεργάζεται αυτόματα τα σχέδια πτήσεων.

Αυτό σήμαινε ότι «η επεξεργασία των σχεδίων πτήσης έπρεπε να γίνεται χειροκίνητα, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει με τον ίδιο όγκο, εξ ου και η απαίτηση για περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας».

Η επικεφαλής επιχειρήσεων Τζούλιετ Κένεντι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για το τι συνέβη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ