10 φθινοπωρινά και χειμερινά superfoods - Θα βρίσκεστε σε άριστη διατροφική κατάσταση όταν θα έρθει το κρύο & η εποχιακή γρίπη

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα καλύτερα φθινοπωρινά και χειμερινά superfoods.

Από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μέχρι τις κολοκύθες, μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών του φθινοπώρου και του χειμώνα αξίζουν μια θέση στο μενού σας.

Ανακαλύψτε σε ποια superfoods θα πρέπει να στοχεύετε  κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών, έτσι ώστε να βρίσκεστε σε άριστη διατροφική κατάσταση όταν θα έρθει  το κρύο και η εποχιακή γρίπη…

  1. Λωτοί

Αυτά τα όμορφα πορτοκαλί φρούτα είναι τόσο γευστικά και θρεπτικά.

Η εποχή των λωτών είναι μεταξύ Οκτωβρίου και αρχές Ιανουαρίου και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C,Α και σε  πολλά μέταλλα.

 

Με 118 θερμίδες ένα μεγάλο φρούτο, οι λωτοί είναι τόσο νόστιμοι όσο και κατάλληλοι σε μια υποθερμιδική διατροφή.

Στην ώριμη φάση τους, αυτά τα φρούτα αναπτύσσουν κανέλα και γλυκές νότες.

Απολαύστε τα με ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι για μια χαλαρωτική φθινοπωρινή απόλαυση ή  βάλτε τα σε ένα μπολ στην κουζίνα για ένα υγιεινό τσιμπολόγημα.

  1. Cranberries

Τα  Cranberries προσφέρουν μοναδικά αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή οφέλη.

Ο χυμός μούρων έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως μια φυσική θεραπεία για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος λόγω των θρεπτικών συστατικών του.

Μια επισκόπηση της πρόσφατης έρευνας του 2009, που δημοσιεύθηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, σημειώνει ότι τα cranberries μπορεί να καταπολεμήσουν την κυτταρική φλεγμονή, η οποία εμπλέκεται σε καρδιαγγειακή νόσο και στον καρκίνο.

Χρησιμοποιήστε φρέσκα cranberries για να δώσετε μια γλυκόπικρη γεύση στα πιάτα σας.

  1. Κυδώνι

Αυτά τα αρωματικά και ελαφρώς γλυκά φρούτα είναι θρεπτικά και ιδανικά για το μαγείρεμα σας.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Αν δεν έχετε δοκιμάσει, η γεύση τους θυμίζει κάτι ανάμεσα σε αχλάδι και μήλο.

Τα ωμά κυδώνια είναι βρώσιμα, αλλά είναι ακόμα πιο απολαυστικά όταν μαγειρεύονται. Απολαύστε τα κυδώνια μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

Είναι μια φυσική επιλογή για μαρμελάδες και ζελέ επειδή είναι πλούσια σε πηκτίνη, ένα φυσικό παράγοντα σχηματισμού γέλης.

  1. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες και οι συνταγές τους επικρατούν στα γιορτινά τραπέζια των ΗΠΑ.

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α.

Συγκεκριμένα, μια μερίδα γλυκοπατάτες καλύπτει περισσότερο από επτά φορές την ημερήσια ανάγκη σε βιταμίνη Α.

Αυτό το ευέλικτο λαχανικό μπορεί να προστεθεί  σε πολλά  πιάτα.

  1. Μπρόκολο

Το μπρόκολο μπορεί να είναι η υγιεινή προσθήκη στα φθινοπωρινά σας πιάτα. 

Αυτό το λαχανικό , που ανήκει στην οικογένεια του  λάχανου, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, β-καροτένιο, φυλλικό οξύ και κάλιο.

Με μόλις 15-25 θερμίδες ανά μερίδα, είναι επίσης “κατάλληλο” για τη διατήρηση της σιλουέτα σας.

  1. Ρόδι

Το ρόδι είναι ένα πανίσχυρο φρούτο τόσο σε διατροφική αξία όσο και στη γεύση.

Τα ρόδια είναι πλούσια σε  φλαβονοειδή και πολυφαινόλες.

Αυτό το φρούτο αποτελεί μια δημοφιλή προσθήκη σε κοκτέιλ, χυμούς, smoothies και σαλάτες.

Το σκληρό, κόκκινο εξωτερικό στρώμα ανοίγει για να αποκαλύψει τους βρώσιμους σπόρους που είναι γεμάτοι με χυμό. Μια μερίδα χυμού ροδιού έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή τα βατόμουρα.

  1. Λάχανο

Το λάχανο  περιέχει β-καροτένιο, φολικό οξύ και βιταμίνη C και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Το κατσαρό λάχανο είναι μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο λάχανο παρέχει 10% της καθημερινής σας ανάγκης σε ασβέστιο, 24% των καθημερινών σας αναγκών σε φυλλικό οξύ, 134% σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και 500% σε βιταμίνη Κ.

  1. Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι δύσκολο να νικηθούν, όταν αναφερόμαστε σε Superfoods.

Αυτή η ρίζα λαχανικών είναι ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς περιέχει βιταμίνη Β6 και μέταλλα όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο.

  1. Αχλάδια

Αυτό το δημοφιλές φθινοπωρινό και χειμερινό φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες αναφέρει το logodiatrofis.

Τα αχλάδια περιέχουν  5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.

Προσθέστε στα ωμά αχλάδια σας και κανέλα για καλύτερο έλεγχο του γλυκαιμικού δείκτη.

  1. Λαχανακια Βρυξελλων

Εκτός από τις βιταμίνες C,Α και το μαγγάνιο, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή.

Ένα φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ